Novozelandski portal AJ Hackett je tražio da napravi dogovor s Vanuatuom oko prava na bungee jumping
Na otoku Pentecost, jednom od 83 otoka koji čine Vanuatu, stanovnici vezuju vinovu lozu oko gležnjeva prije negoli skoče s 10-metarske drvene platforme. ...
Bečki javni prijevoz postavio nevjerojatan rekord
Autobusi i ovaj put prednjače po prijeđenoj udaljenosti – protekle su godine prevalili čak 39,6 milijuna kilometara. Slijede ih tramvaji s 22,9 milijuna te vlak ...
Biti elegantan muškarac
Postoje stvari o kojima ne razmišljamo, ali su toliko bitne za dojam koji ostavljamo. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Zdrave bundeve možete pripremiti na različite načine
Objavljeno: 19.10.2019. 07:44  
Bundeve: voćno povrće bogato vitaminima i niskim kalorijama
Bundeve: voćno povrće bogato vitaminima i niskim kalorijama

U jesen bundeve imaju visoku sezonu. Ukusno voćno povrće ne samo da je ukusno, već je i izuzetno zdravo. S jedne strane je malo kalorija, s druge strane sadrži vrijedne vitamine, minerale i vlakna, koji mogu potaknuti probavu i ojačati imunološki sustav. U kuhinji je bundeva svestrana i lako poprima okus začina.

Rijetko koje voćno povrće ne može biti pripremljeno na tako različite načine kao što su bundeve. To također ima veze s činjenicom da je okus većine bundeva prilično nježan, pa stoga podnose jake začine ili aromatično voće. Začinjeni pripravci od njih dobro se slažu s đumbirom, čilijem, curryjem, češnjakom, paprikom, lukom i balzamikom. Slatke pripravke se, s druge strane, dobro kombinira s medom, cimetom, voćnim sokovima, ananasom, jabukama ili narančama.

 

Posebno omiljena u juhi

Juha od bundeve, koju je moguće pripremiti od mnogih sorti i u još više inačica, vrlo je omiljena kod nas, ali postoji još mnogo drugih recepata. Na primjer, bundeva s tanjura, za koju je se izreže na kriške i peče s ostalim jesenskim povrćem u pećnici. Ovo se uklapa u ukusnu salatu. Osim toga, bundeva se može koristiti za pripremu špageta ili pirea. Također kao dodatak grizu, u lazanjama, u rižotima ili pripremljenu poput prženog krumpira. 

Salate i musli možete nadograditi i oplemeniti juhama od bundeve.

Možete je koristiti i za pekmez, puding, kompot ili kolač.

 

Bundeva je izvrsnog okusa

I sjemenke bundeve može se sušiti i koristiti sirove ili pečene za grickanje. Sjemenke sadrže oko 40 posto bučinog sjemenskog ulja, što je prava delicija. Ulje sjemenki bundeve ima snažan, orašasti okus i idealno je za salate, ali i za oplemenjivanje juha, umaka ili deserta. Međutim, ne smije se snažno zagrijavati, jer se u suprotnom uništavaju vrijedne nezasićene masne kiseline.

 

Hokkaido s puno vitamina C

Sa prehrambenog gledišta, bundeve također imaju što ponuditi. Prije svega, izuzetno su s malo energije. 100 grama mesa ima samo 24 kilokalorije. Sadržaj vlakana je više od dva grama uporediv s onim u drugim vrstama voća. 

Jedno starrije istraživanje potvrđuje da Hokkaido bundeva ima hranjive sastojke dva do sedam puta više od onih u ostalim ispitivanim vrstama bundeve. To se posebno odnosi na sadržaj karotenoida i vitamina C. Iako su uobičajene tablice hranjivih vrijednosti za bundeve prosječne vrijednosti od deset miligrama vitamina C, za hokaido je 30 miligrama.

Zanimljioa je i istraživanje američkih znanstvenika objavljeno prije nekoliko tjedana. Otkrili su kako je kod štakora hranjenih bundevom smanjen krvni tlak za 20 posto. Voditelj ovog znanstvenog istraživanja objasnio je da bi ljudi dnevno trebali jesti oko 150 do 200 grama bundeve i oko 30 do 40 grama sjemenki bundeve, čime bi se trebalo dogoditi sniženje krvnog pritiska kao i mkod štakora.

 

Važna napomena: Ovaj članak sadrži samo opće podatke i ne smije se koristiti za samodijagnozu ili liječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak