Čuda spolnosti
Muški fetus ima sposobnost erekcije dok je majka u zadnjem tromjesečju trudnoće. ...
Uvjet maske: izbjegavajte diskriminaciju, spriječite isključenje
Maske su trenutno obavezne na mnogim mjestima. Diskriminacija ljudi koji su vani u javnosti bez zaštite usta nije neuobičajena. Nenošenje maski može imati zdrav ...
Okus seksa
Pojedeno utječe na okus tijela tijekom oralnog seksa. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Koje su prednosti i opasnosti čaja od kombuche?
Objavljeno: 10.12.2020. 08:26  
Čaj od kombuche - je li zdrav ili opasan po zdravlje?
Čaj od kombuche - je li zdrav ili opasan po zdravlje?

Slika: web

Kombucha čaj je fermentirano piće napravljeno uz pomoć čaja, kvasca, šećera i kultura bakterijsa. Pristalice obećavaju brojne dobre zdravstvene učinke. Ali kakvom se učinku zapravo može nadati i kakve opasnosti čaj od kombuche može imati?

Korištenje kombucha čaja već je povezano sa širokim spektrom zdravstvenih blagodati, ali nema uobičajenih znanstvenih dokaza. Uz to, čaj može biti opasan po zdravlje. U aktualnom članku Dr. Brent A. Bauer, direktor Programa komplementarne i integrativne medicine na klinici Mayo (SAD), piše o prednostima i rizicima čaja od kombuhe.

 

Kombucha nije gljiva

"Iako se ponekad naziva čajem od gljiva kombucha, kombucha nije gljiva" - kaže taj stručnjak. To je kolonija bakterija i kvasca koje uspijevu na ušećerenom čaju. Smjesa fermentira i rezultat je čaj Kombucha koji sadrži ocat, vitamine B i brojne druge kemijske spojeve.

 

Nedostatak znanstvenih dokaza

Često se tvrdi da čaj od kombuhe također pomaže u sprečavanju i upravljanju ozbiljnim zdravstvenim problemima od visokog krvnog tlaka do raka, ali te tvrdnje ne potkrepljuju istraživanja, rekao je dr. Bauer. Nedavno, 2019. godine, sustavna evaluacija objavljena na:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1047279718307385 

do danas dostupnih znanstvenih publikacija došla je do zaključka da nisu moguće dati jasne izjave o zdravstvenim blagodatima kombuche.

Međutim, postoje dokazi da čaj od kombuche može ponuditi blagodati slične probiotičkim dodacima, uključujući promicanje zdravog imunološkog sustava i sprečavanje zatvora, prema Dr. Bauer.

 

Zdravstvene opasnosti od kombuche

S druge strane, postoje i opasnosti po zdravlje povezane s čajem od kombuhe. Primjerice, British Medical Journal (BMJ) izvijestio je o slučaju 54-godišnje pacijentice koja je razvila mliječnu acidozu kao posljedicu pijenja čaja od kombuhe. Također su zabilježena izvješća o štetnim učincima poput uzrujanog želuca, zaraza i alergijskih reakcija, prema dr. Bauer. Budući da se čaj od kombuhe često radi kod kuće u nesterilnim uvjetima, postoji opasnost od onečišćenja, što brzo može postati opasnost po zdravlje.

"Ako su se za kuhanje koristili nepravilno proizvedeni keramički vrčevi, već je došlo do trovanja olovom, jer kiseline u čaju mogu otopiti olovo iz keramičke glazure" - nastavlja taj stručnjak.

Ukratko, može se reći da nema dovoljno dokaza o pretpostavljenim zdravstvenim blagodatima čaja od kombucha te da je istodobno poznato nekoliko slučajeva štetnosti. Stoga, ako želite biti na sigurnoj strani zdravlji, trebali biste izbjegavati čaj od kombuche dok ne budu dostupne pouzdane informacije tvrdi dr. Bauer. 

  isprintaj članak