Koronavirus smanjio zagađenje zraka u Europi i svijetu
Objavljene karte prikazuju promjene u količini dušičnog dioksida (NO2) - zagađivača koji uglavnom nastaje od upotrebe fosilnih goriva. ...
Stjuardese se najviše bolje požara u avionu
Čak 44,5 % kabinskog osoblja vidjelo putnike kako pokušavaju obaviti spolni odnos u zahodu zrakoplova, a od njih je dva i pol posto dobilo ponudu da se pridruže ...
Filmske poslastice iz Beča
Kada vi ne možete u Beč, tada Beč dolazi k vama! Donosimo vam pregled najboljih filmova snimljenih u njemu. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Pregled utjecaja pijenja čaja na sprečavanje Alzheimerove bolesti
Objavljeno: 07.03.2020. 04:01  
Čaj utječe na naš mozak
Čaj utječe na naš mozak

Čaj utječe na naš mozak

Nedavno istraživanje Sveučilišta u Cambridgeu i Sveučilišta Wuyi pokazalo je da redovito pijenje čaja (zeleni čaj, oolong čaj, crni čaj) može povećati učinkovitost mozga. To je prvo istraživanje koje je istraživalo izravan utjecaj popijenog čaja na mozak.  

 

Ostale dobrobiti pijenja čaja

Znanstvenici se pozivaju i na drugu literaturu koja je pokazala da redovito uzimanje čaja djeluje korisno na naše zdravlje. Primjerice, pijenje čaja također bi trebalo pomoći kod napetosti (stresa) i bolesti srca i zaštititi od kognitivnog pada i raka. Mnogobrojni pozitivni učinci nastaju zahvaljujući sastojcima u čaju poput katehina, L-teanina i kofeina.

 

Proučavane su neuronske mreže mozga

Za potrebe ispitivanja, stariji zdravi sudionici podijeljeni su u dvije skupine prema učestalosti pijenja čaja. Zatim su istraživači ispitali i funkcionalne i strukturne neuronske mreže kako bi pokazali učinke pijenja čaja na mozak. Kao rezultat pijenja čaja primijećeno je suzbijanje hemisferične asimetrije u strukturnoj mreži povezivanja. S druge strane, nisu pronađeni značajni učinci pijenja čaja na hemisferičku asimetriju funkcionalne mreže neuronske povezanosti, izvijestili su istraživači.

 

Učinak nije posljedica pojedinačnih sastojaka

Iako su pojedini sastojci čaja već povezane s ulogom održavanja kognitivnih sposobnosti i sprečavanjem kognitivnog opadanja, istraživanje bihevioralnih i neurofizioloških mjera pokazalo je da je smanjeno ili nikakvo djelovanje kada se jedan sastojak daje sam, izvještavaju istraživači. Značajan učinak primijećen je samo kada du uneseni svi sastojci čaja.

 

Kombinirani učinak sastojaka čaja bio je značajan

Vrhunski učinak kombinacije također je pokazan u usporednim eksperimentima u kojima su davani čajevi i iscrpci čaja, izvijestila je istraživačka skupina. Pregled utjecaja pijenja čaja na sprečavanje Alzheimerove bolesti otkrio je da je neuroprotektivna uloga biljnog čaja primijećena u osam od devet istraživanja.

 

Ograničenja drugih istraživanja

Većina znanztvenih istraživanja do sada ocjenjivala je učinke čaja s gledišta neurokognitivnih i neuropsiholoških mjera, pri čemu je izravno mjerenje moždane strukture ili moždane funkcije manje zastupljeno u postojećoj literaturi. Ova istraživanja, koja su usredotočena na regionalne promjene u mozgu, nisu pronašla učinke čaja na međuregionalne interakcije na razini čitavog mozga.

 

Pijenje čaja pridonosi povećanju učinkovitosti moždane strukture

Istraživačka skupina naglašava da su trenutnim istraživanjem sada sveobuhvatno ispitani učinci pijenja čaja na umrežavanje mozga na temelju podataka o multimodalnim slikama. Ovo je bio prvi uvjerljivi dokaz da pijenje čaja doprinosi povećanju učinkovitosti moždane strukture.

___________________

Važna napomena: Ovaj članak sadrži samo opće podatke i ne smije ga se koristiti za samodijagnozu ili samoliječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak