Najčistiji zrak na svijetu
Znanstvenici su uvjereni da su pronašli najčistiji zrak koji uopće nije onečišćen ljudskim djelovanjem. ...
Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Bili smo u Calicu, gradu duhova
Objavljeno: 16.01.2012. 20:01  
Calico - Grad duhova koji ima budućnost
Calico - Grad duhova koji ima budućnost
  • Calico - Grad duhova koji ima budućnost
  • Calico - Grad duhova koji ima budućnost
  • Calico - Grad duhova koji ima budućnost
Vjerojatno svatko tko posjeti SAD želi vidjeti nešto od američke western povijesti, nešto od čuvenog Divljeg zapada. Calico je upravo jedan od napuštenih gradova – gradova duhova koji pružaju posjetiteljima mogućnost da osjete duh toga vremena. Njegov nastanak i sudbina vezani su uz srebro. Utemeljen je uz rudnik srebra, a „nestao“ je poslije samo  nekoliko desetljeća nakon što je srebru jako pala cijena.

Calico se nalazi u Kaliforniji  u pustinji Mojave. Do njega ćete stići za nekoliko minuta ako s ceste Interstate15 kod Barstowa skrenete na sjever. Jak vjetar koji je podigao pijesak i smanjio vidljivost  cijeli je krajolik učinio još neobičnijim i pomalo mističnim. Pustinja nije najugodnija ni iz klimatiziranog automobila. Izlazimo iz automobila i krećemo u obilazak grada. Nesnosno je vruće, a pijesak nošen vjetrom ulazi u oči i štipa svaki dio otkrivene kože. Klima je surova. Život je ovdje sigurno bio jako težak i prva misao je kako su živjeli bez klimatizacijskih uređaja.
 
Podne je, malo je turista i grad djeluje kao grad duhova. U glavnoj ulici srećemo šerifa. Trgovine i restorani rade, a i pogrebnik je ispred ulaza u radnju izložio lijes. No ne vjerujemo da će biti dvoboja prije sumraka. Prevruće je.

Tražimo zaštitu od sunca u jednoj trgovini. Sve je uređeno u stilu Divljeg zapada. Prodaju slatkiše popularne u to doba, a ne treba isticati kako je i prodavačica obučena u „najnoviji model iz 1890.“. Mali rudarski vlakić kojim smo se htjeli provozati ne vozi zbog jakog vjetra.  Žao nam je, a istovremeno smo zadovoljni budući da smo osjetili pustinju u njezinom pravom izdanju.
 
Tumaramo gradom i  na svakom koraku otkrivamo neku zanimljivu sitnicu. Kao da smo u vremeplovu.  Gradski muzej smješten je u kući Lucy Bell Lane, posljednje „originalne“ stanovnice Calica, koja je umrla 1967. godine. U blizini je i šerifov ured sa zatvorom. U poštanskom uredu na radnom mjestu za telegrafom sjedi službenik. Malo nas je i uplašio jer mu se nismo nadali.  Da se ne radi o lutki njemu bi sigurno bio zanimljiv moj mobitel kao što je meni njegov telegraf.

Napuštamo grad. Ne u „katranu i perju“ nego u klimatiziranom automobilu. Kao u „povratku u budućnost“. Tko to kaže da se nekad živjelo bolje?


Info

Broj stanovnika:
1881.  -     40
1882.  -   300
1887.  - 1200
1889.  -   800
1893.  -   300
2001.  -       8


U doba “procvata” u gradu su izlazile novine,  imao je nekoliko crkvi, školu, 22 saloona, zonu „crvenih svjetiljki“, zatvor, kinesku četvrt ...

Atrakcije koje treba vidjeti: rudnik srebra, željeznica, muzej.

U gradu je pet originalnih zgrada iz prošlog razdoblja, a ostale su vjerne replike nekadašnjih.
 
Cijena ulaznice u grad za odrasle je 5 US$.

U gradu se svakodnevno održavaju mnogobrojne priredbe, proslave i festivali. Uz obilje country glazbe i pucnjave u, kako stoji u programu „daily gunfights by Calico Town Gunfighters“ . Moguće je i „western style“ vjenčanje.


Jedna od najznačajnijh manifestacija je Civil War Weekend (vikend građanskog rata). Iz bogatog programa izdvajamo da će u 9 i 30 u centru grada razgovarati generali Lee i Grant, a nakon toga će u 10 i 30 na sjeveru Calica general Grant  i predsjednik Lincoln izvršiti inspekciju sjevernjačkih trupa, a u 11 na jugu general Lee i predsjednik Davis južnjačkih snaga. Kako bi sve bilo veselije u isto vrijeme se otvara „Ladies of Calico“ bordel u Hankovom hotelu.

  isprintaj članak