Samo do 1560. godine ubijeno je oko 15 milijuna ljudi
Papa Aleksandar VI. izdao je nekoliko papinskih bula u kojima se otvoreno zagovara i opravdava porobljavanje domorodačkih naroda Kariba i Amerike, sve to u kori ...
Dezinfekcija doma na pametan način
Kako najbolje pristupiti čišćenju u kućanstvu, kao i prepoznati i dezinficirati neka mjesta s uobičajenim žarištem klica. ...
Koronavirus smanjio zagađenje zraka u Europi i svijetu
Objavljene karte prikazuju promjene u količini dušičnog dioksida (NO2) - zagađivača koji uglavnom nastaje od upotrebe fosilnih goriva. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Turisti su u Melbourneu povlašteni
Objavljeno: 17.10.2019. 14:33  
Čarobni Melbourne
Čarobni Melbourne
  • Čarobni Melbourne
  • Čarobni Melbourne
  • Čarobni Melbourne
  • Čarobni Melbourne
  • Čarobni Melbourne

Collins Street, Federation square, South Bank, St.Michael's Cathedral, Windsor Hotel


Na stotine tisuća turista iz cijelog svijeta koji svake godine posjete Australiju žure prvo u Sydney, metropolu na obalama najljepšeg zaljeva na planeti, na Barrier Reef (Koraljni greben) jedno od svjetskih čuda prirode, Uluru, duhovno središte Aboridžina ili u neki od prekrasnih australskih otoka.

 

Napisao i snimio: Nikola Gurović

 

Melbourne nerijetko biva zaobiđen iako nudi više negoli ijedan od četiri preostala velika grada Australije (Sydney, Brisbane, Perth, Adelaide).  Samo nekoliko dana je dovoljno da u Melbourneu nađete sličnosti s nekoliko svjetskih metropola. Pažljivo održavani parkovi daju mu duh Londona. Avenije oivičene platanima i sjenama viktorijanskih zgrada i nebodera nude veličinu New Yorka, a elegantne trgovine, divni kafići i restorani dodaju privlačnost Milana.

 

Grad u kojem je ispisana australska povijest

Melbourne je grad u kome su ispisana značajna poglavlja australske povijesti. Osnovan je na ušću rijeke Yarra u zaljev Port Philip. Britanski časnik David Collins iskrcao se ovdje s grupom osuđenika i slobodnih doseljenika u listopadu 1803. godine kako bi preduhitrio moguće francuske kolonizatore. Naselje koje će pedesetak godina kasnije doživjeti nagli rast dobilo je ime po slavnom britanskom predsjedniku vlade. Prvi urbanistički plan usvojen je 1837. godine. Zlatna groznica sredinom 19-tog stoljeća, kada su u širem području otkrivena značajna nalazišta zlata, izazvala je veliki val doseljavanja i pravi procvat. Melbourne sa 400 tisuća stanovnika 1890-te postaje drugi po veličini grad u britanskom kraljevstvu. Na to slavno razdoblje podsjeća hotel "Windsor” u kome je 1898. godine napisan prvi Ustav Australije. Gosti ove neorenesansne palače na rubu elegantnog parka Fitzroy bili su i proslavljeni ruski baletan Rudolph Nureyev, američki boksač Mohamed, ali i holivudske zvijezde Katherine Hepburn, Meryl Streep, britanska predsjednica vlade Margaret Tatcher i druge poznate osobe. Obični smrtnici danas ovdje mogu noćiti za 175 australskih dolara u "standardnoj” sobi ili za 750 dolara u viktorijanskom apartmanu. 

 

Najveći muzej na južnoj polutki

Jedva kilometar i pol od "Windsora” smješten je Kraljevski izložbeni paviljon - The Royal Exhibition Building. Tu je u siječnju 1901. godine održana inauguralna sjednica australskog parlamenta. Melbourne je postao glavni grad nove države u koju su se uključile britanske kolonije Victoria, New South Wales, Queensland, Western Australia i Tasmania. Zbog nepomirljive borbe za prevlast između Melbournea i Sydneya, solomonskom odlukom političara Canberra 1927. godine preuzima funkciju administrativnog središta zemlje. Ogromno zdanje Kraljevskog Izložbenog paviljona u prekrasnom parku Carlton u sjeveroistočnom kutu cityja, uvrsteno je 2004. godine na UNESCO-vu listu svjetske bastine. Danas su aktivnosti paviljona tijesno povezane s programima Melbourne Museuma, najvećeg muzeja na južnoj polutki. Unutar ove futurističke građevine od stakla, čelika i kamena čuva se izloške aboridžinske umjetnosti i priređuje prestižne izložbe. 

 

Besplatan ulaz

Kada kažu "Vidjet ćemo se kod sata” Melburnjani misle na seriju satova koji pokazuju vrijeme na središnjem ulazu željezničkog kolodvora u ulici Flinders, nekada najprometnijem zeljezničkom čvorištu na južnoj polutki. Stotinjak metara dalje je Trg Federacije – Federation Square, na kome se susreću ulice Flinders i Swanston. Desetak galerija, kafića, restorana i butika te neposredna blizina rijeke Yarra čine ovaj smjeli arhitektonski kompleks omiljenim sastajalištem Melburnjana. Trg je otvoren 2001. godin povodom stote obljetnice Australske federacije.

Čim se mostom Princess prijeđe rijeka Yarra, ulicom St. Kilda stiže se u najveći gradski park u kome su osim Royal Botanical Gardens (Kraljevski botanički vrt) nalazi nastamba guvernera Savezne države Victoria te memorijalni spomenik Australcima palim u I. i II. svjetskom ratu, te ratovima u drugoj polovini prošlog stoljeća.

Kraljevski botanički vrt prostire se na 35 hektara i u njemu se može vidjeti 12 tisuća biljaka donesenih iz svih krajeva svijeta. Ulaz je besplatan kao i za nekolicinu postava u galerijama u sklopu Trga Federacije. 

 

Stanovnici potječu iz preko stotinu država

Melbourne je po sveopćem mišljenju Australaca i posjetitelja najeuropskiji grad na kontinentu i istovremeno šampion multikulturalnosti. Oko 3,9 milijuna stanovnika imaju korijene u više od stotinu država. Polovinom dvadesetog stoljeća najbrojniji su bili doseljenici iz ratom razrušene Europe. Najnoviji val useljenika čine Indijci, Somalijci, Maležani…

Raznolikost kultura i tradicija očituje se na svakom koraku, posebno u ponudi restorana raznolikih cjenovnih razreda. Vec za dvadesetak dolara možete objedovati u nekom od sushi restorana ili pizzerija. Stručnjaci se slažu da se kineski restorani u ulici Little Bourke po kvaliteti ponude mogu mjeriti sa najboljim restoranima u Hong Kongu.

Ovdašnji restorani raspolažu s približno 150 tisuća stolaca! Ugostitelji se većinom snabdijevaju na glavnoj tržnici Victoria Market u istoimenoj ulici, a na kojoj je veličanstven izbor povrća, voća, mesa i mesnih prerađevina, ribe i plodova mora te vrhunskih sireva i ostalih delikatesa proizvedenih na malim posjedima čijim je vlasnicima važnija kakvoća proizvoda od količine proizvodnje.

Odličan espresso ili cappuccino po cijeni od tri dolara ili više naći ćete u svakom kafiću.  Tradiciju dobre kave donijeli su talijanski doseljnici.

 

Pokazati lijepo ponašanje

Kako je Melbourne ponosan na viktorijansku proslošt, mjesta na kojima služe najukusnije čajeve i kolače uživaju izuzetnu popularnost. Potpisnik ovih redova u nekoliko je navrata pokušao dobiti mjesto u Hopetoun Tea Room. Ovaj otmjeni salon čaja, kolača i sendviča otvoren je 1892. godine na podstrek Lady Hopetoun, supruge prvog guvernera Australije. Posebno vremešni ovamo dolaze na čaj ne samo zbog uživanja u tom napitku, razgovora o kriketu, konjskim utrkama i kretanjima na burzi već i da pokazu lijepo ponašanje.

U susjedstvu, u istoj raskosnoj trgovačkoj galeriji (Block Arcade) u znamenitoj ulici Collins nalazi se Haigh’s Chocolate, butik s 200 vrsta najbolje čokolade. Posao je 1915. godine u Adelaideu pokrenuo izvjesni Alfred Haigh. Njegovi nasljednici samo u Melburnu danas imaju pet luksuznih trgovina čokoladom. Tajna uspjeha je, kako kaže ljubazna prodavačica, što se u ovoj obiteljskoj tvrtki pridaje izuzetna pažnja kakvoći počam od sirovog kakaovca pa do krajnjeg proizvoda. Praline od tamne čokolade stoje 2,5 dolara po komadu što moze izgledati skupo, ali vec za 8,60 dolara dobije se 200 grama najukusnije čokolade s marelicama, đumbirom, bademom ili čilijem na primjer.

Melburnjani, s bogatim kulturnim nasljeđem nekadašnjeg grada - dragulja britanske krune drže do izgleda. U već spomenutoj ulici Collins smješteni su luksuzni saloni Guccija, Prade, Armanija, Bulgarija te drugih vodećih robnih marki. Za kupovinu odjeće izvrsnim izborom iznenadit će vas vodeće australske robne kuće "Myer” i "David Jones” smjestene nedaleko jedna od druge u najužoj gradskoj jezgri.

Ukoliko vas zanima vrhunski izgled namještaja i predmeta za kuću, ne propustite salon "de de ce” u ulici Russel. Uvjerit ćete se da australski dizajneri ne zaostaju za europskim ili američkim. Dapače. Mnogi predmeti iz ove eksluzivne ponude nalaze kupce s one strane Tihog oceana. U tom pravcu odlaze i mnogi talentirani glumci nadajući se da će im se sreca osmjehnuti u holovudskoj tvornici snova. Ne zaboravimo da su Cate Blanchett, Portia de Rossi i Eric Bana brojnim vezama povezani sa ovim gradom.  U svijetu pop glazbe isti je slučaj s Oliviom Newton John i Kylie Minogue.

 

Veliki izlog taštine

Dva puta godišnje Melbourne postaje veliki izlog taštine. Svakog prvog utorka u studenom pozornost Australije okreće se prema hipodromu Flemington (Flemigton Racecourse) gdje se od 1861. godine održavaju utrke rasnih konja. Melbourne Cup je australski Ascot i mnogo je više od konjskih utrka. To je šestotjedni karneval ekstravagantne odjeće, posebno ženskih šešira i haljina, vrhunske hrane i biranih vina. Posebnu draž spektaklu daje klađenje na području cijele zemlje. Na stotine milijuna dolara tog super utorka u studenom promijeni vlasnika jer se kladi i onaj koji nema pojma o konjskim utrkama.

Australian Open koji se po tradiciji održava u siječnju okuplja najbolje tenisače svijeta. Pobjeda na Grand slamu u Melbournu za šampione bijelog sporta je najbolji mogući početak nove sezone. Pobjede su utoliko značajnije sto se međunarodno prvenstvo Australije održava usred ljeta koje u Melbourneu zna donijeti paklene vrućine.  

 

Jedan od najboljih gradova za život

Ostavimo li po strani dva spomenuta mega spektakla, Melbourne tijekom cijele godine nudi toliko sadržaja da ga se bez pretjerivanja može proglasti kulturnim središtem Australije. Britanskoj uglađenosti Australci su ovdje dodali dozu opuštenosti i blagog prkosa društvenim pravilima. Tijekom tjedna Melbourne zivi frenetičnim ritmom financijskog i poslovnog središta Australije. Vikendom i blagdanima to je grad koji pripada njegovim stanovnicima. S koje god točke globusa ovamo prispjeli, oni se slažu da je po kvaliteti života ovo jedan od najboljih gradova u svijetu.

 

Povlašteni nturisti

Turisti su u Melbourne povlašteni jer je vožnja staromodnim tramvajem (City Circle Tram) besplatna. Istini za volju ova linija pokriva samo najuže središte grada.

Biciklisti na različitim mjestima u gradu mogu po cijeni od dva dolara na 30 minuta iznajmiti bicikle i koristeći posebne staze razgledati grad ili stići do obale mora. U naseljima St. Kilda i Brighton ne očekujte plaže koje se po ljepoti mogu mjeriti s dalmatinskim, ali izlet do zaljeva Philip pružit će cjelokupniji dojam o Melbourneu. U slučaju da vam je na raspolaganju cijeli tjedan ili duže, ne propustite obilazak vinarija u dolini Yarra ili odlazak do susjedne Tasmanije. No ta mjesta i ta iskustva zaslužuju posebnu priču.

  isprintaj članak