Kako otjerati žohare iz doma
Kako se riješiti žohara prirodnim putem? Što ih drži daleko od kuće? ...
Zatvorenici u Rusiji vole čitati klasiku
"Da, čovjek je smrtan, ali to još ne bi bilo tako loše. Loše je to što je ponekad iznenada smrtonosan, to je odvratna stvar!" ...
Odmor i lopovi
Zaboravite na suosjećajnost na odmoru. Često će vam pristupati ljudi s pričama koje izazivaju suze, a da niste svjesni da je riječ o lopovima. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Novorođenčad rođena carskim rezom više su pogođene patogenim bakterijama
Objavljeno: 20.09.2019. 10:24  
Carski rez donosi više bakterija novorođenčetu
Carski rez donosi više bakterija novorođenčetu

Zašto se mikrobiom (mikrobiom je zajednička riječ za sve mikroorganizme koji žive u i na tijelima svih živih bića, uključujući ljude) razlikuje kod novorođene djece putem carskog reza?

Nedavno istraživanje u University College London pokazalo je veliku razliku u novorođenčetovom mikrobiomu između onih rođenih prirodnim putem ili carskim rezom. Rezultati istraživanja objavljeni su u engleskom časopisu "Nature".

 

Što rade oportunistički patogeni?

Djeca su sterilna u maternici i trenutak rađanja je vrijeme u kojem se imunološki sustav suočava s velikim brojem bakterija, objašnjavaju istraživači. Trenutak rođenja praktički postavlja imunološki sustav za budući život. Češće vrste bakterija koje se nalaze u djece nakon rođenja carskim rezom naziva se oportunističkim patogenima. Te bakterije mogu uzrokovati bolest ako imunološki sustav ne radi pravilno. One također mogu doprijeti do mjesta u ljudskom tijelu gdje ne bi smjele biti, poput tkiva ili krvotoka. Razlike u naseljavanju bakterija kod novorođenčadi protežu se u ranom djetinjstvu, objašnjavaju istraživači.

 

Kod dojenčadi rođene carskim rezom povećane su opasnosti od imunoloških bolesti

Dugoročne posljedice izmijenjenog mikrobioma nisu poznate, stoga je važno da ta otkrića budu praćena dodatnim istraživanjima kako bi se bolje razumjeli njegovi učinci. Ranija istraživanja već su pokazala da djeca rođena carskim rezom imaju nešto veću mogućnost obolijevanja od imunoloških bolesti poput astme, upalnih bolesti crijeva i drugih alergijskih bolesti.

 

Ispitani su uzorci od gotovo 600 novorođenčadi

Kako bi saznali više o razvoju mikrobioma i učincima metode rođenja, istraživači su proučavali 1679 uzoraka crijeva iz gotovo 600 zdravih novorođenčadi i 175 majki. Uzorci stolice uzeti su od novorođenčadi u dobi od četiri, sedam ili 21 dana, a koja su rođena u britanskim bolnicama ili putem vaginalnog porođaja ili carskim rezom. Neku od te djece pratili su sve do dobi od jedne godine života.

Istraživanje je utvrdilo da novorođenčad rođena carskim rezom nose više bakterija u bolnicama. Kada su istraživači izolirali i sekvencionirali genom više od 800 bakterija, otkrili su da su to isti sojevi koji često uzrokuju infekcije krvotoka u bolnicama. Kada žene u Velikoj Britaniji imaju carski rez, nude im antibiotike prije rođenja kako bi spriječili da se kod majke razvije postoperativne infekcije. To znači da dijete dobiva i dozu antibiotika putem placente, a to bi moglo uzrokovati neke razlike u mikrobiomu između dviju metoda rođenja. Međutim, točna uloga mikrobioma u novorođenčadi i čimbenici koji ga mijenjaju ostaje neizvjestan. 

  isprintaj članak