Vidra uživa u ljubavnoj predigri

Razlog uništavanja vidri je bilo meso koje se mnogo tražilo u zemljama kršćanske vjere za vrijeme posta. ...
Programirani kvarovi uređaja odnose potrošačima novac
Predloženo glasanje da potrošači imaju pravo na popravak, što znači da im dijelovi moraju biti dostupni po razumnim cijenama tijekom očekivanog vijeka trajanja. ...
Tijekom karantene djeca zaboravljaju kako koristiti nož i vilicu
Tijekom karantene tijekom pandemije covida-19, većina djece u Engleskoj zaostala je u učenju, a neka su imala znatno pogoršane društvene vještine. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Dunje, koje ne mirišu, nisu niti ukusne.
Objavljeno: 26.09.2019. 14:52  
Chutney od dunja
Chutney od dunja

Chutney od dunja

 

Potrebno:

15 dag suhih šljiva  

1/8 l bijelog vina  

1 kg neoguljenih dunja  

40 dag jabuka (ili krušaka)  

30 dag lukovica  

3 jušne žlice ulja  

sok i izribana kora 1 limuna (neobrađen)  

40 dag kristalnog šećera od šećerne trske  

1/4 l jabukovače  

1 čajna žlica soli  

1 štapić cimeta  

5 klinčića 

1 čajna žlica đumbira

1 čajna žlica curryja u prahu  

1 prstohvat ribanog muškatnog oraha  

malo svježe mljevenog papra

 

Priprema:

Suhe šljive ostaviti namočene u vino preko noći, zatim ocijediti i sitno isjeckati. 

Dunje istrljati s kuhinjskom krpom, oguliti (ukloniti srčiku ploda) i sitno izrezati. 

Jabuke isto tako oguliti (ukloniti srčiku ploda), izrezati i staviti zajedno s dunjama u lonac. Dodati ostale sastojke i sve zajedno kuhati uz miješanje.

Chutney ukuhavati na maloj vatri. Čim se postigne odgovarajuća čvrstoća mase, odmah (u vrelom stanju) nasuti u pripremljene staklenke i njih odmah dobro zatvoriti.

 

Uputa: 

Slaže se dobro s mesom pečenim na roštilju (perad, janjetina, svinjetina, meso kunića) i s hladnim pečenjima.


Dunje

Tvrdoća ploda ne govori ništa o stupnju njegove zrelosti; odlučujući je miris. Dunje, koje ne mirišu, nisu niti ukusne. Nezreli ubrani plodovi još dozrijevaju kod sobne temperature. Dunje su veoma prikladne za pripravu želea i džemova, jer je u plodu neobično visok sadržaj pektina.

  isprintaj članak