Novozelandski portal AJ Hackett je tražio da napravi dogovor s Vanuatuom oko prava na bungee jumping
Na otoku Pentecost, jednom od 83 otoka koji čine Vanuatu, stanovnici vezuju vinovu lozu oko gležnjeva prije negoli skoče s 10-metarske drvene platforme. ...
Bečki javni prijevoz postavio nevjerojatan rekord
Autobusi i ovaj put prednjače po prijeđenoj udaljenosti – protekle su godine prevalili čak 39,6 milijuna kilometara. Slijede ih tramvaji s 22,9 milijuna te vlak ...
Biti elegantan muškarac
Postoje stvari o kojima ne razmišljamo, ali su toliko bitne za dojam koji ostavljamo. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Dunje, koje ne mirišu, nisu niti ukusne.
Objavljeno: 26.09.2019. 14:52  
Chutney od dunja
Chutney od dunja

Chutney od dunja

 

Potrebno:

15 dag suhih šljiva  

1/8 l bijelog vina  

1 kg neoguljenih dunja  

40 dag jabuka (ili krušaka)  

30 dag lukovica  

3 jušne žlice ulja  

sok i izribana kora 1 limuna (neobrađen)  

40 dag kristalnog šećera od šećerne trske  

1/4 l jabukovače  

1 čajna žlica soli  

1 štapić cimeta  

5 klinčića 

1 čajna žlica đumbira

1 čajna žlica curryja u prahu  

1 prstohvat ribanog muškatnog oraha  

malo svježe mljevenog papra

 

Priprema:

Suhe šljive ostaviti namočene u vino preko noći, zatim ocijediti i sitno isjeckati. 

Dunje istrljati s kuhinjskom krpom, oguliti (ukloniti srčiku ploda) i sitno izrezati. 

Jabuke isto tako oguliti (ukloniti srčiku ploda), izrezati i staviti zajedno s dunjama u lonac. Dodati ostale sastojke i sve zajedno kuhati uz miješanje.

Chutney ukuhavati na maloj vatri. Čim se postigne odgovarajuća čvrstoća mase, odmah (u vrelom stanju) nasuti u pripremljene staklenke i njih odmah dobro zatvoriti.

 

Uputa: 

Slaže se dobro s mesom pečenim na roštilju (perad, janjetina, svinjetina, meso kunića) i s hladnim pečenjima.


Dunje

Tvrdoća ploda ne govori ništa o stupnju njegove zrelosti; odlučujući je miris. Dunje, koje ne mirišu, nisu niti ukusne. Nezreli ubrani plodovi još dozrijevaju kod sobne temperature. Dunje su veoma prikladne za pripravu želea i džemova, jer je u plodu neobično visok sadržaj pektina.

  isprintaj članak