Argentina dopušta odabir spola "x" u osobnim dokumentima
Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) već prepoznaje osobne dokumente s rodom x, koji uključuju ljude koji se identificiraju izvan tradiciona ...
Pogledajte kako odmara zgodni Fran
Fran FM posljednjih mjeseci stalno puni medije. Njegove pjesme „Influencerica“ i „Me gusta“ postale su sastavni dio svakog radijskog glazbenog programa, no prij ...
Njega biljaka za vrijeme odmora
Ako niste u mogućnosti povjeriti brigu prijateljima oko zalijevanja cvijeća dok ste odsutni, primijenite neki od načina automatskog zalijevanja ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kolumna
Pored velikih želja za putovanjem, rezerviranje smještaja još nije krenulo, a očekuje ga se tek krajem svibnja
Objavljeno: 02.03.2021. 18:14  
Cijepljenje je preduvjet za turističku sezonu 2021. godine
Cijepljenje je preduvjet za turističku sezonu 2021. godine

Krajem prosinca 2020. godine u svijetu se vratila nada za normalizaciju života uključujući i nadu za ponovno pokretanje putovanja budući da su države počele odobravati cjepiva i cijepljenje u svijetu. Sigurno će se u svijetu uvesti i pravilo "covid putovnice”, mada se raspravlja ugrožava li to ljudska prava - piše na portalu Bokanews s kojeg prenosimo ovo razmišljanje.

 

Napisao: Željko Cicović

Borba za svakog gosta u nakon covida je već otpočela! Turistički radnici u Crnoj Gori, oprostivši se od predsozene, polako kreću iz uspavanosti i pokušavaju raznim promotivnim kampanjama privućiu što veće zanimanje. Pored velikih želja za putovanjem, rezerviranje smještaja još nije krenulo, a očekuje ga se tek krajem svibnja. Turistički radnici, iako čine sve da dođu do gosta, u isto se vrijeme osjećaju i bespomoćnim, očekujući što će Vladi Crne Gore i epidemiolozi učiniti da bi Crnu Goru učinili sigurnom. Karte su trenutno u njihovim rukama i dosta toga ovisi od njih!

Sigurno je da će se sve sredozdemne države usredočiti na sigurnost i da su sad u prednostima u odnosu na Crnu Goru jer uveliko cijepe stanovnike. Turisti će dati prednost onim odredištima čije će stanovništvo biti cijepljeno i tamo gdje se mogu osjećati sigurnim.

Crna Gora je tek u postupku nabave cjepiva s velikim brojem zaraženih i neshavtljivo lagodnim odnosom stanovništva u pogledu poštivanja preporuka. Uz to, plašim se da se vodi i jedna ozbiljna politička borba vlasti i oporbe i to baš na ovom području i da će ceh na kraju ponovo platiti gospodarstvo.

Iako s relativno malim brojem stanovnika nitko u Crnoj Gori nema informaciju i plan kad bi cijepljenje moglo početi. Cijepljenje natpolovičnog broja stanovnika sigurno bi bila ogromna korist za vraćanje turizma u Crnu Goru. U ovom zadatku bi se trebali udružiti svi: i političari, gospodarstvenici i Vladi pruži ti najbolju podrška i pomoć, jer je u pitanju zdravlje stanovništva, napredak države i ostajanje u igrama oko podjele turističkog kolača.

Začuđujući, nova Vlada Crne Gore nije osnovala posebno Ministarstvo turizma iako je to grana koja sudjeluje sa skoro jednom trećinom u BND izravno, a neizravno ta brojka je daleko viša. U proteklom razdoblju rijetko tko od nadležnih se u Crnoj Gori javno izjašnjavao o planovima za nastupajuću turističku sezonu što vodi do konfuzije i zabrinutosti. Turistički radnici se potajno nadaju da će doći do brzog poboljšanja epidemiološkog stanja, ali postoje i strah šta ako se to ne dogodi!?

Htjeli priznati ili ne, bivša Vlada Crne Gore nije se najbolje snašla 2020. godine. Mnogo toga možemo naučiti od susjeda Hrvata, koji su prošle godine uspjeli koliko su sačuvali turistički sektor, upravo pravovremenim akcijama Vlade RH, kao i pravovremenim otvaranjem granica i naravno promotivnim kampanjama u to vrijeme.

Hoteli su očito na koljenima i prijeti im propast. Nelikvidnost je postala sastavni dio poslovanja, kredite se teško vraća, dodatno zduženje je novi teret, nova refinanciranje teško se može dobiti od banaka, jer banke ne financiraju nesigurnost i neizvjesnost.

U Europi su odvojena značajna sredstva za pomoć ovom dijelu gospodarstva, ali tim fondovima Crna Gora nema pristup pa vrijeme našu izravnu konkurenciju stavlja u povoljniji položaj.

Pored nelikvidnosti, hotelijeri muči i briga kako doći do radne snage. Neizvjesnost kako će teći rezervacija smještaja ne daje hotelijerima slobodu da osiguraju radnu snagu u punom opsegu u nekom razumnom vremenu. Koliko se ​​rezervacija zaista može očekivati i koliko se može zaposliti radne snage izravno iz Crne Gore, nitko ne može predvidjeti.

Iz svega navedenog, vrijeme polako ističe i potrebno je brzo reagirati na svim poljima i pod hitno treba nešto uraditi. Vlada Crne Gore bi trebala ipak osnovati stručno radno tijelo, u kojem će biti predstavnici svih turističkih sektora i koji će se zdušno baviti projekatima za pripremu sezone 2021., te da raznim aktivnostima podižu svijest stanovništva da poštuju mjere zaštite od širenja pandemije i svijesti da izravno od njih ovisi i pokretanje gospodarstva. Također se treba pobrinuti da se osigura podršku likvidnosti, porezna rasterećenja, ali prvensveno za one koji redovno izmiruju svoje obaveze prema državi i prijavljuju pune iznose primanja na koje se obračunava doprinose. Nacionalna turistička organizacija se u svojim redovnim aktivnostima mora usmjeriti na stvaranje ugleda Crne Gore kao sigurnog odredišta s posebnim osvrtom na države u okruženju. 

Pružite podršku Vladi Crne Gore da se stanovništvo cijepi u što većem broju. Hotelijeri moraju prilagoditi i pronaći nove kanale prodaje, jer je neizvjesno koliko će veliki organizatori putovanja (turoperatori) biti spremni i u mogućnosti pokrivati organizirane grupe u ovo odredište. 

Sve u svemu pred nama je burno vrijeme.

  isprintaj članak