Helsinški bijenale 2021., „Isto more“ od 12. lipnja do 26. rujna 2021. godine
Helsinški bijenale 2021., „Isto more“, održat će se na helsinškom otoku Vallisaari, od 12. lipnja do 26. rujna 2021. ...
Veseli balkoni
Dolaskom toplijih dana, kada prođu svi strahovi od ranojutarnjih mrazeva, počinjemo razmišljati o cvjetnim ukrasima na našim balkonima ili prozorskim daskama. ...
Tajanstveno došao i – otišao
Zbog sumnjivih okolnosti zadržali su ga u hotelskoj sobi sa čuvarom. Iz nje je tajanstveno nestao zajedno s dokumentima. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Procijepljenost se snižava
Objavljeno: 29.01.2021. 15:52  
Cijepljenje protiv ospica je nužno
Cijepljenje protiv ospica je nužno

Slika: Svjetska zdravstvena organizacija

Ospice su u Europi važile kao gotovo potpuno iskorijenjena bolest u Europi, a sada se u velikom broju pojavljuju u pojedinim europskim državama! Ponovna pojava ospica je posljedica slabije procijepljenosti i kod nas.

U Hrvatskoj su ospice godinama bile najčešća zarazna bolest, a od 1968. godine, kada je uvedeno obavezno cijepljenje protiv njih, broj zaraženih je počeo opadati i pojavljuju se samo pojedinačni primjeri zaraženosti.

Ospice su vrlo zarazna bolest i stoga osobe koje dođu u doir s oboljelim lako obole ukoliko nisu dobo zaštićene. Stoga su posebno zabrinute neke starije osobe koje ne znaju jesu li u mladosti cijepljene, odnosno znaju da su bile cijepljene prije mnogo godina pa ne znaju jesu li sada zaštićene.

 

Kada smo zaštićeni od ospica

Ljudi su zaštićeni od zaraze ospicama ukoliko su ih preboljeli ili su bili cijepljeni u dva navrata ili su rođeni prije 1960. godine. Za ove zadnje vrijedi da su ih vjerojatno preboljeli i cijepljenje im nije potrebno. 

Cijepljenje protiv ospica je u Jugoslaviji uvedeno 1968. godine. 

Ipak se mnogi stariji boje da nisu cijepljeni i htjeli bi to sada učiniti. No, ako je su rođeni prije 1960. godine to ne trebaju učiniti jer su imuni. No, stariji od 65 godina trebali bi se obavezno cijepiti protiv gripe, pneukoknim zarazama, tetanusu i krpeljnom meningoencefalitisu.

 

Sigurnost cjepiva

Iako niti jedan farmakološki priparav nije stopostotno siguran, pa tako i cjepiva, ipak odgovaraju sigurnosnim zahtjevima HALMED-a i Europske agencije za lijekove.  Prije dobivanja dozvole za masovnu proizvodnju, proizvođači trebaju istraživanjima, koja mogu trajati godinama, dokazati njegovu sigurnost i učinkovitost. 

 

Kako saznati jesmo li cijepljeni

Ukoliko nemamo knjižicu s evidencijom cijepljenja tada se treba obratiti svome liječniku i zatražiti da podatke o tome potraži u vašem zdravstvenom kartonu.  U posebnim primjerima, u posebnim slučajevima, laboratorijskom pretragom ustanovoti prisutnost specifičnih antitijela (imunoglobuline) kod nekih zaraznih bolesti. Testiranja je moguće obaviti i kod nas.

 

Trudnice i cijepljenje 

Trudnice se smije cijepiti samo s tzv. mrtvim cjepivima. Ne smije ih se cijepiti s cjepivima koja sadrže žive oslabljene uzročnike bolesti što znači da ih se ne smije cijepiti protiv ospica, mumpsa, rubeole i vodenih kozica.

 

Zašto je važno cijepljenje protiv gripe

Gripa je posebna opasna bolest za starije od 65 godina, kronične bolesnike, osobe s povećanom tjelesnom težinom, djecu od šest mjeseci do dvije godine starosti i trudnice. Cijepljene se preporuča i članovima njihove obitelji, odnosno porodice, kako ne bi virus unijeli u domaće okruženje i svojom bolešću ugrozili članove rodbinue koji imaju teškoće sa zdravljem.

  isprintaj članak