Boje i psihološki učinak na nas
Pravilnim izborom boja možemo si uljepšati život i postići veće uspjehe. ...
Poznajete li svoj bicikl?
Bicikl kao superheroj - smanjuje emispuštanje ugljičnog dioksida, sprečava bolesti, stvara nova radna mjesta. ...
Kako potaknuti dijete na učenje
Djeca vole učiti, ali mnoga od njih već u ranoj dobi gube želju za učenjem. To je uglavnom zbog pritiska na njih ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kućni ljubimci
Mačke su izrazito podobne kod starijih slabo pokretnih ljudi.
Objavljeno: 23.10.2018. 15:17  
Čovjek i kućni ljubimci
Čovjek i kućni ljubimci

Svaki kućni ljubimac dobro utječe na psihu čovjeka činjenicom da se ostvaruje kontakt, a kod pojedinih stanja posebno na tjelesno zdravlje. Neovisno je li riječ o ribici, hrčku, mački, zamorcu ili psu - oni će uveseljavati vlasnika, odnosno osobu koja se brine o njima. 

 

Posebno značenje imaju psi i mačke. Mačke su izrazito podobne kod starijih slabo pokretnih ljudi. Ne zahtijevaju posebnu pozornost, a ljubav će vratiti predenjem i grijanjem već reumatičnih dijelova vlasnikova tijela. Naime, vlasnici mačaka tvde kako one znaju pronaći dio tijela koji čovjeka boli i svojom blizinom umanjuju tegobe. Za razliku od njih posebno dresirani psi pružaju neizrecivu pomoć ljudima s invalidnošću, poput slijepih i u kolicima. Poznato je kako kućni ljubimci pomažu oboljeloj djeci jer smanjuju stres i pridonose dobrom raspoloženju.

 

Čistoća

Jedino je alergičnost ukućana zapreka za držanje kućnih ljubimaca. Ukoliko se redovito čisti stan, odnosno prostor u kojem se boravi, čistoća će biti besprijekorna, a time i spriječena mogućnost zaraze.

 

Život u zatvorenom

Mnogi smatraju da životinje trpe zato što žive u stanovima. Ukoliko je riječ o mački koja je od malena navikla na život u stanu i nikada nije izlazila van, njoj odgovara život u zatvorenom prostoru. Uostalom, za drugo niti ne zna. Psima treba omogućiti redovite šetnje i mogućnost da se istrče i time je problem riješen. Ne zaboravite da su mali psi temperamentniji od većih.

 

Je li vezivanje za životinje pretjerano?

Ukoliko je riječ o psihički zdravim ljudima psihološko vezanje za kućne ljubimce ne predstavlja problem. Kako je njihov život kraći, kod pasa dvanaest, trinaest godina npr., vlasnik će se se loše osjećati kada im ugine kućni ljubimac. No, s vremenom će pamtiti lijepe trenutke. I jedna zanimljivost: viši, odnosne veći psi žive kraće od malih rastom.

 

Kojeg psa?

Izbor treba prepustiti novčanim mogućnostima, raspoloživom stambenom prostoru ili jednostavno osjećajima. U modi se retriveri i labradori jer ih je lako dresirati, ali sve više se prihvaća mješance iz prihvatilišta koji su otporniji budući da su živeći na cesti stekli otpornost na viruse i bakterije.

 

A što je s egzotičnim životinjama?

U trgovinama s kućnim ljubimcima danas se može nabaviti iguane, zmije, pirane i niz drugih egzotičnih životinja. S njima se uglavnom ne može uspostaviti nikakav odnos i bilo bi bolje da su ostale u svojim prirodnim staništima. Veterinari smatraju da su vlasnici tih životinja posebne osobe. 

  isprintaj članak