Lobelia – bezbrižna biljka koju je lako uzgajati
Lobelija izvrsno označavaju granice, duž potoka ili ribnjaka, lijepe su kao pokrivači tla ili u spremnicima - posebno visećim košarama. ...
Koje je vaše drvo
Ako vrt nemate, zaputite se u šumu, naslonite se na “svoje drvo” i zatvorite oči! Osjetit ćete veličanstvenost i snagu koja će vas posve obuzeti - kao da u sebe ...
Helsinški bijenale 2021., „Isto more“ od 12. lipnja do 26. rujna 2021. godine
Helsinški bijenale 2021., „Isto more“, održat će se na helsinškom otoku Vallisaari, od 12. lipnja do 26. rujna 2021. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Od Prvog svjetskog rata ovdje se svakodnevno moli krunica
Objavljeno: 12.11.2020. 05:48  
Crkva svete Marije na zagrebačkom Dolcu
Crkva svete Marije na zagrebačkom Dolcu

Crkva svete Marije posebno je vrijedan spomenik naše kulturno-umjetničke baštine. Smještena je iznad nekadašnjeg potoka Cirkvenika, danas Medveščaka, koji je nekada proticao današnjom Tkalčićevom ulicom, a sada ispod nje. U pisanim dokumentima crkvu se spominje 1272. godine ali se pretpostavlja da je ovdje bila daleko ranije, možda čak u doba proglašenja Biskupije zagrebačke - daleke 1094. godine. 

 

Napisao: Krešo Kristić

Dolaskom redovnika cistercita u 14. stoljeću koji su dobili crkvu na upravljanje, počinje i sustavnija briga o njoj. Uz crkvu su redovnici odmah izgradili samostan. Tada je crkva bila gotička građevina. No, nastupa gotovo čitavo stoljeće kada se o crkvi ništa ne piše i nema tragova o njenom životu. Na pisane tragove ponovo nailazimo 1622. godine. U to vrijeme krovište crkve je još bilo od šindre, a imala je maleni drveni tornjić. I ova crkva bila je izložena nedaćama pa 1706. i 1786. stradava od požara, ali je u potresu 1800. ostala neoštećena. Punih pet godina iza potresa u crkvi su se održavali obredi umjesto u jako ošetećenoj katedrali i franjevačkoj crkvi. 

Značajne promjene zbivale su se u crkvi sv. Marije 1736. kad se gradi novi veliki toranj na sjevernoj strani, a 1742. iz gotičke crkve je pretvorena u baroknu građevinu. Velika obnova crkve obavljena je 1886. godine. Tada je podignuto novo pročelje s poznatim kipom Blažene Djevice Marije koja na koljenima drži malog Isusa. Izgrađena je nova sakristija, a unutrašnjost crkve je oličena. 

Kada je srušena crkva sv. Trojstva uz samostan sestara klarisa u Opatičkoj ulici, 1873. godine prenijete su u crkvu sv. Marije kosti Petroline Zrinske poglavarice zagrebačkih klarisa. Tu počivaju i kosti poznatog zagrebačkog kipara Franje Robba, te biskupa dr. Josipa Langa.

Nova, unutarnja obnova crkve obavljena je 1956. godine. Do tada je vrijeme učinilo svoje, pa su npr. sve slike potamnjele. Obnovu su izveli stručnjaci Konzervatorskog zavoda na čelu s prof. Stahuljakom i akademskim slikarom Ivanom Tomljanovićem. Uz slike obnovljena je i cijela unutrašnjost crkve. 

Uz redovite crkvene poslove u ovoj se crkvi obavlja i neke posebne obrede. Svake godine, 3. veljače okupljaju se ovdje brojni Bokelji. Za njih se služi sveta misa iza koje slijedi "Bokeljska svečanost”. Podiže se zastava, a posebno je svečano sjećanje na najstarije društvo ”Tijela monarice bokeljske”. Tom prilikom slavi se praznik bokeljskog zaštitnika svetog Tripuna koji je bio simbol otpora rimskom sprečavanju širenja kršćanstva. Drugi susret imaju Bokelji u ovoj crkvi 15. svibnja kada se slavi Gospa od Škrpjela kojoj se pripisuje pobjeda nad Turcima. 

Među najpoznatije župnike ove crkve spada Milan Beluhan koji je ovdje radio od 1911. do smrti 1953. godine. Njegov dobrodjelni rad i rad svećenika bio je poznat u cijeloj Hrvatskoj. Odlazio je u razne župe gdje je držao propovijedi i duhovne vježbe. Svojoj župi je ostavio bogatu knjižnicu. Posebno se brinuo za školovanje siromašnih đaka. Vjernici su rado prihvatili i izvanredne pobožnosti koje se organiziraju u ovoj crkvi.

Od Prvog svjetskog rata ovdje se svakodnevno moli krunica, svakog prvog četvrtka u mjesecu držala se "Sveta ura” Kristove agonije, a svake prve subote služila se pjevana misa u čast presvetog Srca Marijina. Posebno se ovdje svetuje 31. svibnja za blagdan "Pohoda Blažene Djevice Marije”. 

  isprintaj članak