Prodaja kineskih 5G pametnih telefona trebala bi doseći 140 milijuna komada 2020. godine
Kineska prodaja 5G pametnih telefona u srpnju iznosila je blizu 14 milijuna komada, što je 239 posto više u odnosu na siječanj ...
Plesni stilovi koji će vam poboljšati tjelesnu spremnost
Ples je jedan od najvažnijih načina rješavanja kalorija, a istovremeno se zabavljate. ...
Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Znamo da zdrava prehrana sprečava dva glavna čimbenika opasnosti od moždanog udara, hipertenzije i hiperlipidemije
Objavljeno: 03.09.2020. 03:40  
Crveno i prerađeno meso povećava opasnost od moždanog udara
Crveno i prerađeno meso povećava opasnost od moždanog udara<br>

Kako biste smanjili opasnost od moždanog udara, važno je održavati normalni krvni tlak i razinu šećera u krvi, a također ne pušiti. Dijeta također igra važnu ulogu. Neke namirnice povećavaju, a neke smanjuju opasnost od moždanog udara.

Jedenje cjelovitih žitarica, voća i povrća, orašastih plodova i sjemenki, sira i mliječnih proizvoda štiti od moždanog udara, a pretpostavlja se kako jedenje crvenog i prerađenog mesa povećava opasnost od moždanog udara. I puno pojedenih jaja može povećati opasnost od krvarenja u mozgu - ukratko glase rezultati velikog europskog istraživanja objavljenog u stručnom časopisu "European Heart Journal".

 

Treći najčešći uzrok smrti 

U većini europskih država moždani udar je treći najčešći uzrok smrti u svijetu i razlog trajne invalidnosti kod odraslih. A zbog sve većeg starenja stanovništva, broj oboljelih od moždanih udara vjerovatno će nastaviti rasti, smatraju stručnjaci.

Novost u ovom znanstvenom istraživanju je procjenjivanje utjecaja prehrane ne samo na ukupnu opasnost od moždanog udara, već su također odvojeni utjecaji kod ishemijskog i hemoragičnog moždanog udara. Otkriveno je da su se rizični čimbenici opasnoti razlikovali između ove dvije vrste moždanog udara što, u načelu, nije iznenađujuće jer obje vrste moždanog udara imaju različite uzroke, čak i ako je klinička slika na kraju vrlo slična.

 

Više udaraca je ishemijske prirode

Prema informacijama, četiri od pet udara ishemične su prirode, odnosno začepljenje ili suženje krvne žile koja opskrbljuje mozak čime dovodi do nedovoljne opskrbe područja mozga kiselinom i hranjivim tvarima. 

Postoje i hemoragični moždani udari, poznati i kao moždana krvarenja, koji čine samo oko 20 posto moždanih udara. Razbijene krvne žile u mozgu znači da moždano tkivo iz nje više nije opskrbljeno kisikom i hranjivim tvarima, a osim toga krv koja izlazi može pritiskati okolno moždano tkivo i dodatno ga oštetiti.

Neovisno o kojem je moždanom udaru riječ, ukoliko se liječenje ne poduzme odmah pojavljuju se neurološke posljedice poput paralize, osjetilnih poremećaja i poremećaja govora. Upravo zato što je moždani udar i dalje jedan od glavnih uzroka smrti u Europi, sprečavanje je posebno važno.

 

Podaci iz devet europskih zemalja

U istraživanju su, između ostalog, proučili socio-demografske čimbenike, prehrambene navike i način života skoro 420.000 ljudi u Danskoj, Grčkoj, Italiji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Norveškoj, Španjolskoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji.

 

Negativni učinak mesa

Sudionici koji su pretrpjeli ishemijski moždani udar jeli su više crvenog i prerađenog mesa, a manje cjelovitih žitarica, voća i povrća, orašastih plodova i sjemenki, te manje sira i mliječnih proizvoda. Ta veća opasnost opažena je kod povećanog jedenja crvenog i prerađenog mesa (preko 50 grama dnevno). Stoga se opasnost od te vrste udara može smanjiti upravo osobnih izborom načina prehrane.

_____________________

Važna napomena: Ovaj se ne smije se koristiti za samodijagnozu ili samoliječenje niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak