Jesu li crveno vino ili čokolada bolji za zdravlje srca? | Objavljeno: 31.10.2020. 08:48 |
Slikao: Renato Jagustović
Uravnotežena prehrana bitna je za zdravlje srca. Najbolji plan obroka uključuje puno povrća, voća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i maslinovog ulja. No, ima mjesta i za povremene poslastice, poput čaše crnog vina ili tamne čokolade.
Čaša dnevno?
Istraživanje objavljeno još 1979. godine u specijaliziranom časopisu "Lancet" prvi je put pokazalo vezu između niže stope bolesti srca u zemljama u kojima se pilo više vina, iako su te zemlje često imale i prehranu s većim sadržajem zasićenih masnih kiselina.
Taj je fenomen kasnije postao poznat kao "Francuski paradoks" i potaknuo je mnogo više istraživanja o mogućim zdravstvenim blagodatima vina zahvaljujući antioksidansu zvanom resveratrol. Nalazi se u kožicama grožđa (i vinu), jabukama, kikirikiju, soji i drugoj hrani.
Istraživanje na životinjama pokazalo je da resveratrol može zaštititi od visokog krvnog tlaka, otvrdnjavanja arterija, moždanog udara, srčanog i srčanog zatajenja. Međutim, znanstvena istraživa nja na ljudima nisu uvijek pokazala iste učinke. Međutim, dugotrajna istraživanje povezalo je umjereno pijenje crnog vina s općenito manjom opasnosti od smrti zbog kardiovaskularnih bolesti.
Valja naglasiti riječi "lagano do umjereno budući da pretjerano pijenje alkohola, može postati čimbenik nastanka niza kroničnih bolesti.
Što sve to znači?
Ako ne pijete, ne preporučuje se da započnete. Međutim, ako uživate u nekom alkoholu kao dijelu zdravog načina života, prehrambene smjernice i Američko udruženje za srce preporučuju najviše jedno piće dnevno za žene i dva pića dnevno za muškarce.
Flavanoli u tamnoj čokoladi
Isto tako je jedno istraživanje povezala umjereni unos čokolade s manjom opasnosti od nastanka bolesti srca, moždanog udara i šećerne bolesti.
Zašto? To bi moglo biti zato što su zrna kakaa bogata flavanolima, sekundarnim biljnim spojevima koji se također nalaze u nekom voću, povrću i čaju. Istraživanje je povezalo flavanole sa snižavanjem krvnog tlaka i poboljšanjem zdravlja srca.
Međutim, preradom se može smanjiti sadržaj flavanola, a količina koja završi u čokoladi razlikuje se ovisno o marki. Tamna čokolada ih ima više od mliječne, ali potrošačima nije jasno koliko.
Kao i kod vina, i kod čokolade postoji jedan nedostatak: bogata je kalorijama, zasićenim mastima i ponekad šećerom. Približno 30 grama čokolade može sadržavati do 170 kalorija što pridonosi prekomjernoj težini ukoliko je se često jede.
Donja crta
Najbolji izbor za zdravlje srca su prehrana bogata voćem, povrćem, nemasnim proteinima i zdravim masnoćama, a siromašna prerađenim mesom, mliječnim proizvodima i slatkišima.
A kada uživate u njima, umjerene količine crnog vina i čokolade mogu biti dio toga. Postoje moguće prednosti i nedostaci za oboje.
______________
Važna napomena: Ovaj je članak općenit i ne smije ga se koristiti za samodijagnozu ili samoliječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.
![]() |