Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Kostarika je proglašena najsretnijom zemljom u Latinskoj Americi
Ovo istraživanje mjeri očekivano trajanje života, BDP po stanovniku, doživljaj korupcije, slobodu donošenja odluka, podršku drugih ljudi u teškim vremenima i ve ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Prednosti magnezija su nevjerojatne
Objavljeno: 28.02.2021. 08:59  
Čudo magnezija: odgovor na sve
Čudo magnezija: odgovor na sve

Magnezij ne dobiva ni pola zaslužene pozornosti koju zaslužuje. 

 

Gubitak težine 

Ovaj mineral igra važnu ulogu u reguliranju razine šećera u krvi. Visoki unos magnezija natašte povezan je s nižim razinama glukoze i inzulina, a koji kontroliraju povećanje masnoće i tjelesne težine. Britanski istraživači su otkrili da magnezij pomaže i u smanjenju zadržavanja tekućine u tijelu te ublažavanje nadutosti tijekom mjesečnice.

 

Željni ste slatkog 

Osjećate li stalnu žudnju za šećerom? Vjerojatno imate samo nedostatak magnezija i zapravo želite hranu bogatu magnezijem. Isto tako, ako svakodnevno jedete izvore magnezija, vaše će se tijelo bolje nositi s fruktozom i nećete dolaziti do padove razine šećera u vašem tijelu.

 

Strahovi, napetost i napadi panike 

Magnezij pomaže kontrolirati hormone stresa nadbubrežne žlijezde i pomaže u održavanju uobičajenog rada mozga. To je od životnog značaja za proizvodnju "sretnih hormona" poput serotonina. Ako patite od tjeskobe, magnezij će vas doslovno držati zdravim i pomoći da se, barem djelomično, oslobodite stresa.

 

Depresija

Jeste li znali da depresija može biti uzrokovana nedostatkom magnezija? On igra važnu ulogu u biokemijskim reakcijama po cijelom tijelu. Stoga je magnezij dobro poznata prirodna zamjena za antidepresive.

 

Protiv nesanice i kao pomoć za spavanje

Teško zaspite, budite se noću ili ste noću dugo busni? Magnezij je od vitalnog značaja za funkciju GABA receptora, što je umirujući neurotransmiter koji mozak zahtijeva da se isključi; bez kojeg ostajemo napeti, naše misli lutaju i ležimo u krevetu gledajući u strop. Magnezijevi dodaci mogu pomoći mirnom umu, opustiti mišiće i pomoći pulsu. Uzmite ga prije spavanja i imat ćete dobar san. Čak se pokazalo da je učinkovitiji od melatonina.

 

Olakšava simptome PMS-a i uravnotežuje hormone

Jeste li se ikada zapitali zašto žudite za čokoladom prije mjesečnice? Zato što vaše tijelo žudi za magnezijem. Razine magnezija mijenjaju se tijekom ženskog ciklusa. Što je veći estrogen ili progesteron, manji je magnezij. To može dovesti do grčeva u arterijama mozga, a to znači uvod u PMS i migrene. Povećanje unosa može pomoći u ublažavanju simptoma povezanih s PMS-om, kao što su glavobolje, nadutost, grčevi, nizak šećer u krvi, vrtoglavica, zadržavanje tekućine i žudnja za šećerom.

 

Pomaže povećanju energije

Magnezij se koristi za stvaranje "energije" u tijelu pokretanjem adenozin trifosfata, također poznatog kao ATP. To znači da bez dovoljno magnezija nemate potrebnu energiju i lakše patite od umora.

 

Pomaže u ublažavanju migrenskih glavobolja

Budući da je magnezij uključen u funkciju neurotransmitera i optok krvi, može pomoći u kontroli boli u migrenskim glavoboljama oslobađajući hormone koji smanjuju bol i smanjujući krvne žile koje povećavaju krvni tlak.

 

Promiče probavu

Magnezij pomaže u održavanju normalnog rada crijeva i dovesti do redovnog pražnjenja. Ovisno o tome koliko i koju vrstu magnezija uzimate, može imati blagi laksativni učinak. Održavanje redovitog rada crijeva također pridonosi višim razinama energije.

 

Kada ga uzeti

Magnezij kao dodatak prehrani treba uzeti noću neposredno prije spavanja. To je zbog toga što ima smirujući učinak na mišiće i živčani sustav, te stoga može biti koristan za dobar noćni san. Također regulira vaše utrobe ujutro, čuvajući osjećaj opuštanja i energije.

Naravno, najbolje ga je uzeti kroz prehranu, ali to često nije moguće pa treba posegnuti za magnezijem kao dodatkom prehrani. Prehrana bogata magnezijem uključuje tamno lisnato povrće, orašaste plodove s naglaskom na lješnjake, sjemenke, ribu, grah, cjelovite žitarice, avokado, jogurt, banane i tamnu čokoladu.

Mnogi preporučuju magnezijev citrat budući da ga se lako apsorbira. Prije uzimanja bilo kojeg dodatka prehrani savjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom budući da je ovak članak općenit i ne služi samoiscjeljivanju!

  isprintaj članak