Prodaja kineskih 5G pametnih telefona trebala bi doseći 140 milijuna komada 2020. godine
Kineska prodaja 5G pametnih telefona u srpnju iznosila je blizu 14 milijuna komada, što je 239 posto više u odnosu na siječanj ...
Plesni stilovi koji će vam poboljšati tjelesnu spremnost
Ples je jedan od najvažnijih načina rješavanja kalorija, a istovremeno se zabavljate. ...
Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Ribolov
Štuku možemo pecati tijekom cijele godine, ali je ipak najupješniji lov kad dobro zahladi
Objavljeno: 12.09.2016. 18:53  
Čuvanje mamaca za zimu
Čuvanje mamaca za zimu

U hladnije dane vrijeme je za gospođu štuku. Stvar je stila kako će ju tko pecati. Netko je tijekom većeg dijela godine peca na varalicu. Vara. Valjda se tako kaže. Ali najveći užitak mi je kada vidim da štuka kreće potapati plovak jer se razlikuje od svih mogućih vrsta pecanja na plovak. Ona grabi, nosi, žvače, potapa plovak. A vi sve to “mirno” gledate i kontrirate. To je stvarno uživanje za oči u dušu.

Štuku možemo pecati tijekom cijele godine, ali je ipak najupješniji lov kad dobro zahladi. Razlog je vrlo jednostavan; ona je gladna, a mamaca nema. Na svu tu njezinu muku se pojavljujemo mi s punom kantom živahnih mamaca (meleza, ako je moguće).

U to doba godine kad već ozbiljno krećemo na štuku, prilično je hladno i mamce moramo ponijeti od kuće. Te mamce treba nekako očuvati u životu jer nam mrtvi nisu od velike koristi. Ozbiljni lovci na štuku već na ljeto hvataju i mamce za zimu.

Njihovo hvatanje je krajnje jednostavno. Netko ih lovi čerencem, netko sačmom, a netko i štapovima za ribolov. Svaki od spomenutih načina ima prednosti. Osobno koristim takmičarac, dva-tri crvića, sitnu udicu i pravac kanal. Namjerno sam izostavio plovak, jer nije potreban. Jednostavno, tih dva-tri metra najlona zabacite na površinu. Ako se ništa ne dogodi, a to se vidi po najlonu, vadite i zabacujete ponovno. Mamci se skupljaju na pljuskanje po površini, pa jednostavnim “kandžijanjem” u mirnoj vodi vrlo brzo dolazite do gomile mamaca.

Možete loviti sve vrste mamaca. Ali, pravo je pitanje koje mamce treba ostaviti za zimu. Odgovor je poznat - meleza. Najotporniji je na nehumane uvjete života u vašoj bačvi, najduže ostaje živ na udici, savršeno podnosi nagli prelazak iz toplije vode u hladniju na kojoj lovimo.

Bucovčići s površine su najlošije moguće rješenje za zimski lov štuke. Jako su tanki, neotporni, a znamo da štuka voli mastan  konkretan zalogaj. Male deverike, njoj slične ribe, također su se pokazale kao skroz “kilave”, brzo crknu. Vjerojatno ih priroda nije stvorila za pecanje štuke, a melez jako lijepo podnosi udicu u leđima.

Čuvanje mamaca je prilično jednostavno. Treba vam posuda (kanta, bačva) u kojoj ćete čuvati mamce. Naravno, veličina posude zavisi od količine mamaca. Ni oni ne vole kad im je tijesno, pa je uvijek bolje uzeti bačvu. Kako ne bi dva puta dnevno mijenjali vodu iz bačve, ubacite crpku. Ona treba biti dovoljno jaka da “upuše” dovoljnu količinu zraka za sve žitelje bačve.

Naravno i pored crpke trebate jednom tjedno promijeniti vodu. Bačva bi trebala uvijek biti na mjestu zaštićenom od vjetra i snijega. Dakle, nemojte dopustiti da se voda u bačvi smrzne, mada mogu odgovorno tvrditi da melezima ne smeta ni tanji pokrivač leda.

Jednom korištene mamce ne trebate vraćati u bačvu jer bez obzira na to koliko je melez otporan na “oštećenja”, svaki ranjeni melez ima velike šanse uginuti i zagaditi vodu. 

(Izvor: Ribolovačka revija)           

 

  isprintaj članak