Uvjet maske: izbjegavajte diskriminaciju, spriječite isključenje
Maske su trenutno obavezne na mnogim mjestima. Diskriminacija ljudi koji su vani u javnosti bez zaštite usta nije neuobičajena. Nenošenje maski može imati zdrav ...
Okus seksa
Pojedeno utječe na okus tijela tijekom oralnog seksa. ...
Najčešće nesreće kod kuće
Koliko dom smatrali sigurnim, mjesto je mnogih nesreća. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Vlastiti vrt na balkonu stana
Objavljeno: 14.05.2020. 10:16  
Cvjetni balkoni su raskoš za oči
Cvjetni balkoni su raskoš za oči

Yerevan (Armenija)


Ako se pažljivo prolazi ulicama, može se vidjeti bogatstvo zamisli ljubitelja cvijeća. Kućna pročelja ne ukrašavaju samo uobičajene balkonske biljke - na zidovima rastu penjačice u svim inačicama, u loncima za cvijeće uzgaja se voćke, ruže šire svoj miris i na najmanjem balkonu, u zračnim visinama uspijeva čak i povrće i začinsko bilje. Ali i ovdje treba voditi računa: nije sve što je dopadljivo istovremeno i dozvoljeno - čak je ponekad i opasno (vidi okvir).

Kao što je čovjeku odjeća, tako su i balkonskim biljkama lonci i kutije jedna nužnost. I ovdje je prvo pitanje funkcionalnosti. Danas postoji mnoštvo vrsta i oblika posuda za biljke. Svejedno koji materijal odaberete, prije svega je mjerodavna veličina i stabilnost.

Velika ponuda biljki razlog je da njihov odabir nije lagan. Ali ovdje postoji nekoliko osnovnih savjeta. 

Posebno otporne, znači prikladne za zapadnu stranu su japanske petunije i sve pelargonije. Njih se može primijeniti i u kutijama za cvijeće na južnoj strani. Ali ih treba redovito zalijevati! Za istočnu ili čak sjeveroistočnu stranu kuće pogodne su fuksije ili gomoljaste begonije.

Tko se ne želi odreći dopadljivosti glinenih lonaca niti praktičnih posuda od plastike, može to riješiti na sljedeći način: biljke staviti u plastične posude, a glinene lonce uporabiti kao ukrasnu posudu. Biljke se može laganije prenositi, a glineni lonci ne dobivaju nikakva vapnenasta nadimanja.

 

Dobra zemlja - sve je dobro! 

Standardne mješavine ("balkonska zemlja za cvijeće”, "zemlja za pelargonije” i sl.) prikladne su skoro za sve kulture na balkonu koje se mora svake godine obnavljati. One su opskrbljene tresetom ili kompostom kao i česticama gline i gnojem, tako da su biljke jedno vrijeme dovoljno opskrbljene hranjivim tvarima. Kao dugotrajno gnojivo treba umiješati strugotine drva bukve.

 

Zalijevati krajem dana

Za zalijevanje je najbolji trenutak kraj dana. Tada biljke imaju cijelu noć vremena opskrbiti se potrebnom snagom. Doduše, listovi ne bi trebali ovlažiti budući da postoji opasnost gljivičnih oboljenja. Kod velike vrućine treba zalijevati ujutro i uvečer. Kišnica je najbolja voda za zalijevanje. Ponekad postoji mogućnost, "priključiti se” na krovni žlijeb i sakupljati mekanu vodu u odgovarajuću posudu (pripazite na dozvoljenu opteretivost balkona!). Praktični su automatski sustavi navodnjavanja s priključkom na vodovodnu mrežu kao i kuglice od gline te kutija za cvijeće sa spremnikom vode.

 

Sve što je dozvoljeno

Na balkonu ili terasi ne smije se raditi baš sve što biste željeli. Razmislite pri svakoj većoj promjeni trebate li možda za to pitati iznajmljivača stana ili vlasnika kuće. To posebno vrijedi za manje pregradnje (donošenje većih kutija za cvijeće, oblaganje balkona, rešetka za biljke penjačice i dr.). Obavezno vodite računa i o sljedećim osnovnim sigurnosnim propisima:

• Kutije za cvijeće moraju uvijek biti postavljene na unutarnjoj strani balkonske ograde ili čvrstom konstrukcijom osigurane protiv vjetra i pada.

• Vodite računa o nosivosti balkona ili terase: ne smije se prekoračiti opterećenje veće od 250 kg na četvorni metar. Ta se vrijednost vrlo brzo može premašiti postavljanjem posuda s vodom ili betonskim koritima za cvijeće. Savjetujte se sa statičarom!

• Izbjegavajte da voda za zalijevanje curi po pročelju do stanara ispod vas ili da kaplje na pločnik. Kod trajnica to može zimi dovesti i do stvaranja opasne poledice na pločniku.

• Kod primjene prskajućih sredstava protiv štetočina vodite računa da raspršena maglica ne dopire u druge stanove. Postupajte pri vrtlarenju biološki!

  isprintaj članak