Filmaktiv poziva riječke srednjoškolce i srednjoškolke na audiciju za dokumentarni film „Koga briga”
Polazišna točka filma su stvarni problemi, ljudi i događaji u svijetu generacije Z, ispričani iz perspektive mladih sudionika. ...
Uloga bakterija u održavanju zdravlja morskih sedimenta
Istraživanja mikrobnih zajednica mogu dati ključne informacije o stupnju zagađenja okoliša te ih je potrebno uključiti u praćenje stanja okoliša u budućnosti! ...
Najbolji poslodavci u Singapuru 2021. godine
Hotelska kuća Marriot je zauzela visoko 11. mjesto, a Accor Hotels su na 18 mjestu, Starbucks Coffe Singapore na 22. mjestu. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Mogu li pripravci D vitamina spriječiti zarazu korona virusom ili smanjiti težinu bolesti
Objavljeno: 09.03.2021. 11:49  
D vitaminom protiv korona virusa
D vitaminom protiv korona virusa

Yerevan, Armenija (slikao: Željko Marušić)

Mjesecima se raspravlja o tome pomaže li D vitamin u sprečavanju zaraze korona virusom, odnosno zmanjuje li opasnost od ozbiljnog oboljenja od covida-19.

U Njemačkom društvu za prehranu e. V. (DGE) objašnjavaju da vitamin D osim nužnosti za zdravlje kostiju ima i regulatorne učinke na imunološki sustav. Poznato je da netaknuti i snažan imunološki sustav pomaže u suzbijanju mnogih bolesti. Stoga je prirodno raspravljati o prednostima vitamina D u sprečavanju i liječenju bolesti covid-19. U tu je svrhu DGE pregledao i klasificirao postojeća istraživanja u posebnom informativnom listu.

 

Trenutni rezultati istraživanja nisu dovoljni

Po njemačkom Saveznom centru za prehranu (BZfE) znanstvenici sumnjaju da postoji moguća veza između niske razine vitamina D u serumu i povećane opasnosti od zaraze korona virusom ili onemogućavanja teškog tijeka bolesti.

 

Obavezno imajte dovoljnu razinu vitamina D u tijelu

Ipak, DGE na svojoj web stranici preporučuje unos dovoljne količine D vitamina. Budući da ljudsko tijelo prima oko 80 do 90 posto svojih potreba putem sunčevog zračenja u koži, trebali biste redovito biti na otvorenom.

Ostatak treba unijeti kroz hranu koja sadrži vitamin D, poput ribe s visokim udjelom masti (na primjer haringa, skuša i losos), kao i gljiva i kokošjih jaja. Međutim, hrana obogaćena vitaminom D, poput voćnih sokova ili mlijeka, koju sve češće nude na policama s hranom, nije potrebna. Ima jednako malo učinka kao i dodaci prehrani, ali višak D vitamina može dovesti do pojave bubrežnih kamenaca!

 

Važno je znati

U zimskim mjesecima u koži se može stvoriti manje "vitamina sunca", ali tijelo se njime obično može "napuniti" u proljetnim i ljetnim mjesecima, skladištiti ga i trošiti u tamnijim mjesecima. Liječnik bi trebao ustanoviti postoji li manjak vitamina u vašem tijelu. 

Stariji ljudi koji provode malo vremena na otvorenom ili potpuno zastrte žene (burke) trebaju biti oprezni jer najvjerojatnije imaju manjak D vitamina.

________________

Važna napomena: Ovaj je članak samo općenit i ne može ga se koristiti za samodijagnozu ili samoliječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak