Samo do 1560. godine ubijeno je oko 15 milijuna ljudi
Papa Aleksandar VI. izdao je nekoliko papinskih bula u kojima se otvoreno zagovara i opravdava porobljavanje domorodačkih naroda Kariba i Amerike, sve to u kori ...
Dezinfekcija doma na pametan način
Kako najbolje pristupiti čišćenju u kućanstvu, kao i prepoznati i dezinficirati neka mjesta s uobičajenim žarištem klica. ...
Koronavirus smanjio zagađenje zraka u Europi i svijetu
Objavljene karte prikazuju promjene u količini dušičnog dioksida (NO2) - zagađivača koji uglavnom nastaje od upotrebe fosilnih goriva. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Bit će održane i radionice i poduke koje pridonose razvoju i napretku maslinarske proizvodnje na Hvaru
Objavljeno: 06.02.2020. 13:55  
Dan maslinova ulja otoka Hvara u Jelsi, u subotu 8. veljače
Dan maslinova ulja otoka Hvara u Jelsi, u subotu 8. veljače

Snimio: Julio Frangen


Udruga maslinara i uljara otoka Hvara „Sveti Špirijun" organizira u Jelsi, u subotu, 9 veljače, peti „Dan maslinova ulja otoka Hvara".

Đorđan Gurdulić, pokretač i idejni začetnik ove manifestacije,ujedno i predsjednik udruge,  posdjetio je kako Dan maslinovog ulja otoka Hvara okuplja tamošnje proizvođače maslinovog ulja i koji bivaju nagrađeni u nekoliko kategorija. Suorganizator manifestacije je i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita. 

Prema riječima organizatora, prošla godina je bila izuzetno plodna i uspješna, pa se očekuje i vrlo kvalitetna ulja. Na natjecanje se prijavilo 87 maslinara i maslinarki.

Osim izbora i ocijenjivanja ulja bit će održane i radionice i poduke koje pridonose razvoju i napretku maslinarske proizvodnje na Hvaru. Uz neizostavnog mr. sc. Stanislava Štambuka, koji će nas održati „Prkatični prikaz rezidbe maslina", bit će i predavanja o „Kakvoći maslinova ulja" (dr.sc. Mirella Žanetić) i „Filtriranje ulja – utjecaj na kakvoću" (dr. sc. Maja Jukić Špika). 

Iz udruge maslinara također poručuju da kreću u postupak zaštite izvornosti hvarskog maslinovog ulja, što će se zasigurno odraziti na bolju prodaju ovog zlatnog otočkog proizvoda. 


  isprintaj članak