Opasni osvježivači prostora
Istraživanja su pokazala da bezopasni limonin u dodiru s ozonom iz zraka stvara molekule opasnog formaldehida, poznatog uzročnika najtežih bolesti poput raka. ...
Ne morate platiti sve što dolazi na stol
Novo jelo ili piće ne plaćate, a ako ugostitelj odbije zamjenu naručeno niste dužni platiti. ...
Nove SightRun ture za novu turističku sezonu za one koji vole trčanje
SightRun tim kaže kako bi trčanje nakon biciklizma moglo zapravo postati novi zaštitni znak Hrvatske, ako se dovoljno potrudimo. ...
Anketa


Sladoled sa soli, čokolade sa soli, keksi sa soli, kozmetika sa soli itd.
Objavljeno: 10.06.2019. 16:14  
Dan otvorenih vrata u Solani Nin, četvrtak, 13. lipnja
Dan otvorenih vrata u Solani Nin, četvrtak, 13. lipnja

Dvije godine nakon poplaveu Solani Nin, kada su stradala skladišta, upravne zgrade, muzej, Kuća soli i bazeni soli, sada je sve spremno za novu turističku sezonu.

Solana Nin će u četvrtak, 13. lipnja u osam sati ujutro, uobičajeno otvoriti vrata za besplatno razgledavanje do kasnih večernjih i to uz stručno vodstvo. Inače, Dani Otvorenih vrata ponavljat će se svakih dva tjedna. Posjetitelji svakodnevno mogu uživati u bogatoj ponudi proizvoda sa soli, te pogledati stare fotografije, alate s kojima se sol prikupljala tijekom povijesti, pogledati dokumentarni film o Solani Nin i još puno toga.

 

Kuća soli izložbeni je prostor čija je unutrašnjost obložena solju i koja nudi razni interaktivni te i poučni sadržaj. Tu posjetitelji mogu vidjeti zanimljive fotografije iz davne prošlosti, i novije, na kojima je zabilježen mukotrpan rad naraštaja radnika, povijest i tradicija.

Izložena je i velika maketa solane obložena staklom sa svjetlosnim učincima kako bi se posjetiteljima što više pribižio način rada i cjelokupno područje solane. Tome pridonose i dokumentarni filmovi. Sve je za javnost otvoreno cijelu sezonu.

U sklopu muzeja nalazi se i suvenirnica u kojoj se može kupiti proizvode od soli i sa soli kao što su sladoled sa soli, čokolade sa soli, keksi sa soli, kozmetika sa soli itd.

 

Sol - bijelo zlato, bilo je sredstvo zbog kojeg se ratovalo, nekadašnji novac, sredstvo za trampu, začin bez njega se jednostavno nije moglo živjeti u prošlosti, a teško se može zamisliti i život dan danas bez tog proizvoda. 

  isprintaj članak