Iznenađujuće činjenice o fakultetima u SAD-u
Fakulteti se često međusobno natječu u tome koji je kampus najdomljiviji i koji će pridobiti najviše studenata. ...
Posjetili su 10 restorana brze hrane, nezadovoljni označavanjem alergena
Stručnjaci Međunarodnog instituta za potrošačka istraživanje (MIPOR) posjetili su 10 restorana brze hrane u pet slovenskih gradova i provjerili je li označavanj ...
Sa završenim studijem psihologije može se ostvariti krasan posao i napredovanje u njemu
Kako je područje psihologije toliko raznoliko, mogućnosti zaposlenja su beskrajne! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Voda u Svetoj Jani je kao afrodizijak
Objavljeno: 26.07.2019. 06:15  
Dan u Jastrebarskom
Dan u Jastrebarskom

Sveta Jana

 

U Jastrebarskom - mjestu čiji je nadimak Jaska poznatiji od samog imena možete se korisno iskoristiti vrijeme za ljenčarenje, kupanje ili istraživanje neotkrivenog. 

  

1. Park dvorca Erdödy u središtu grada

Park dvorca Erdödy u Jastrebarskom uređen je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeća i spomenik je vrtne arhitekture. Od izvornih vrsta ističu se primjerci hrasta lužnjaka, javora crvenolisne bukve i graba. Od egzotičnih, značajniji su po starosti i razvijenosti krošnje, katalpa, sofora, kao i tužne vrbe u opkopu dvorca. Zaštićena površina parka iznosi 9,47 ha. U prostranom parku nalaze se potok Reka, jezero Park i dvorac Erdödy, a nasuprot dvorca je i stara žitnica. 

 

2. Biciklirajte i otkrivajte neotkriveno

U neposrednoj blizini Perivoja u Jastrebarskom se nalazi prva javna garaža s električnim biciklima. Bicikli su prilagođeni brdskoj i gradskoj vožnji, a sustav naplata je kroz sustav aplikacije Nextbike. Najam jednog bicikla na pola sata iznosi 10 kuna. Kroz jaskanski kraj proteže se više od 250 km označenih biciklističkih staza koje vode kroz netaknutu prirodu.

 

3. Od drva do bačve – posjetite bačvarski obrt

Kako se danas izrađuju i kako su se prije izrađivale bačve, koje pogodnosti ima kvalitetna bačva za vino, i puno toga drugoga možete otkriti u bačvarskom obrtu gospodina Goluba s tradicijom većom od 50 godina. Bačvarska zbirka u Jastrebarskom druga je takva zbirka u Hrvatskoj.

 

4. Izvor vode kao afrodizijak - prirodni bazen u Svetoj Jani

Jaskanski kraj nije poznat samo po uspješnosti plešivičkih vinara, već i po bogatstvu i čistoći vode. Izvorska voda u Svetoj Jani prema narodnoj predaji na glasu je kao afrodizijak. U Svetoj Jani nalazi se prirodni bazen s prirodnim izvorom vode u kojem temperatura vode ne pada ispod 23 stupnjeva kroz čitavu godinu.

 

5. U čaši vina nalazi se zdravlje - Plešivička vinska cesta

Jeste li znali da ljudi koji piju vino duže žive, da je uz vino srce snažnije, da vino štiti od raka, da vino utječe na snaženje kosti. Na plešivičkoj vinskoj cesti možete kušati razna vina od sauvignona do rosea, a uz to kušati izvornu poslasticu copanjek.

 

 6. Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje

Vizure tradicionalnih sela, pašnjaka i polja još uvijek skladno nadopunjuju nepregledna šumska prostranstva uz veliko bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta, geološke osobitosti i vrijednih arheološki nalaza. Spremite košaru s jaskanskim domaćim proizvodima i uputite se u more zelenila.

 

7. Nedovoljno adrenalina za Vas - iskušajte let nad Jaskom

Hrabriji se mogu okušati u paraglajdingu s Japetića ili Plešivice ili vidjeti Jasku i okolicu iz zrakoplova.

   

8. Za kraj se okušajte u ribolovu i lovu

Najviše se pamti neki poseban izlet ili aktivnost vezana za pojedini odmor. Zašto onda ne doživjeti nešto posebno kao pecanje ili lov u zoru. Na jaskanskom području prostire se 18 lovišta ukupne lovne površine 54.000 hektara te mnogobrojne visinske i nizinske potočne površine, kao i jezera Dubrava, Gović i Park.

  isprintaj članak