Mjesec na dan rođenja utječe na naše osobine
Ukoliko ste rpđeni u vrijeme punog Mjeseca potpuno ste drugačiji od osoba rođenih u doba polumjeseca. ...
Bosch započinje sezonu grijanja novim rap videozapisom
IFA 2019.: sezona počinje uz pametni i povezani sustav grijanja EasyControl ...
Mirovinu prima već 68 godina!
Više od 500 građana Srbije prima mirovinu duže od pola stoljeća! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Zaštitni znak današnje Noći knjige je Knjigomir, junak s posebnim moćima koje mu je priuštilo čitanje
Objavljeno: 23.04.2019. 10:30  
Danas je Noć knjige 2019.
Danas je Noć knjige 2019.

Manifestacija Noć knjige održava se danas, 23. travnja, u povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige.

Ovogodišnjom temom, „Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa", želi se potaknuti na promišljanje o likovima koji su nam bili važni, s kojima smo se mogli poistovjetiti, likova s kojima smo odrastali, putovali i otkrivali nepoznate krajeve, rješavali najteže zadaće, od kojih smo učili kako se nositi s izazovima stvarnog svijeta. O njima smo željeli potaknuti i međugeneracijski dijalog, propitujući imamo li iste heroje koje su imali naši mame, tate, djedovi i bake, poistovjećujemo li se s njima ili pak pronalazimo nove.

Diljem Hrvatske, sudionici Noći knjige istraživat će kako su nas knjiški junaci nadahnjivali te oblikovali naše živote. Odgovor na pitanje zašto su nam toliko važni dobit ćemo u gotovo 800 programa. Programi posvećeni najmlađima zbivaju se u jutarnjim i poslijepodnevnim satima, a donose mnoge stvaralačke i maštovite radionice: od kostimiranih zabava s omiljenim likovima, likovnih radionica, radionica izrade stripa, raznih igara i čitaonica do igrokaza, lutkarskih i dramskih predstava. 

I odrasli će se okupiti oko svojih omiljenih likova, ali u brojnim drugim programima u 174 grada, u knjižnicama, knjižarama, odgojno-obrazovnim ustanovama, institutima, kulturnim centrima, muzejima, i mnogim drugim prostorima „ljubiteljima knjige". Noć knjige obilježit će i starački domovi, bolnice, zatvori, te radio i televizijske postaje. Ove godine program u Noći knjige po prvi puta organiziraju i mjesni odbori i općine koje su za stanovnike svojih mjesta ili gradskih četvrti pripremili bogat program s ciljem okupljanja svih stanovnika četvrti u zajedničkom slavlju i promicanju ljubavi prema knjizi i čitanju.

 

Obljetnice

Povod za razmišljanje o našim najdražim izmišljenim likovima i herojima ove nam godine pruža i niz obljetnica: 180 godina od objavljivanja romana „Junak našeg doba", 80 godina izlaženja Marvelovih stripova, 50 godina izlaženja „Alana Forda", 90 godina od prve pojave Popaja, 50 godina od rođenja i 20 godina od smrti Edvina Biukovića i dr.

Svečano otvorenje ovogodišnje Noći knjige, je danas, 23. travnja 2019. godine, u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. 


I još nekoliko zanimljivosti

Knjige nad fontanama

U večernjim satima, na fontanama ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice javnost će moći uživati u 3D projekcijama motiva koji obilježavaju ovogodišnju Noć knjige. 

 

Putuj s knjigom

Na deset brodskih linija, u sva tri plovna područja, od sjevera do juga Jadrana, putnici će uživati slušajući audiopriče/zvučne knjige za djecu. Priče je ustupila je Croatia Records iz svoje edicije „Bakine priče". Na kopnu, u prigradskim vlakovima Zagreba, HŽ Putnički prijevoz će omogućiti emitiranje audiopriča/knjiga za djecu. 


  isprintaj članak