Najčistiji zrak na svijetu
Znanstvenici su uvjereni da su pronašli najčistiji zrak koji uopće nije onečišćen ljudskim djelovanjem. ...
Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Anketa


Vrgorac je samo sat vremena vožnje od Splita, četiri i pol sata od Zagreba i svega pola sata od cijele Makarske rivijere
Objavljeno: 28.05.2019. 10:45  
Dani Dalmatinskog pršuta i vina, Vrgorac, 31. svibnja do 2. lipnja
Dani Dalmatinskog pršuta i vina, Vrgorac, 31. svibnja do 2. lipnja

Tradicionalni festival Dani Dalmatinskog pršuta i vina i ove se godine održava u Vrgorcu te na jednom mjestu donosi ono najbolje što vrgorski kraj može ponuditi. Festival se otvara u petak 31. svibnja s početkom u 17 sati te traje do nedjelje 2. lipnja, a održat će se u Gradskom parku, jednom od najljepših parkova Dalmacije. U tri dana posjetitelje očekuje obilje zabave i užitaka te još jednom podsjetiti na razloge zbog kojih je Vrgorac proglašen Gradom dalmatinskog pršuta i vina.

Vrgorska je regija u mnogočemu posebna i poznata po sočnim jagodama, vrhunskim pršutom i posebnim vinima. Iz Vrgorca i okolice dolazi više od polovice ukupno uzgojenih jagoda u Hrvatskoj, a s preko 13 milijuna zasađenih čokota loze plodno je Vrgorsko polje najveće vinogorje u Hrvatskoj.  U Vrgorcu se nalazi i najveća pršutana u jugoistočnoj Europi iz koje na hrvatske stolove stiže više od 70 posto proizvodnje certificiranog dalmatinskog pršuta.

Dani Dalmatinskog pršuta i vina počinju u petak 31. svibnja u 17 sati podizanjem zastave grada Vrgorca, a svake će večeri tijekom manifestacije za posjetitelje biti organiziran bogat zabavni program. U sklopu njega moći će kušati dalmatinski pršut i ostale domaće suhomesnate proizvode, domaća vina vrgorskog kraja na štandovima preko 40 izlagača iz raznih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Tijekom kulinarskog showa Sredozemna kuhinja na vrgorskom pjatu vrhunski će kuhari iz ŠKMER-a (Udruge šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija) Rene van Sevenant, Marija Lulić, Željko Neven Bremec i legendarni Stevo Karapandža spajati okuse Vrgorca u vrhunska jela. 

Na izložbi Vrgorska poljoprivreda nekad u galeriji Društva prijatelja vrgorske starine posjetitelji će moći razgledati povijesne fotografije koje prikazuju najrazličitije poljoprivredne djelatnosti u Vrgorskoj krajini kroz minulo 20 stoljeće. Na samom slavlju očekuju ih i nagradne igre te folklorni i zabavni program, a svaka će večer završiti koncertom, u petak će nastupiti Zorica Kondža, u subotu Neno Belan i Fiumensi, dok će u nedjelju nastupiti Vanna.

U petak, 31. svibnja, u 17,30 bit će održana rasprava na temu ostanka i opstanka u Dalmatinskoj zagori, s naglaskom na mesoprerađivačkoj i poljoprivrednoj proizvodnji. U subotu, 1. lipnja, zbivanja će započeti u 10 sati predstavljanjem projekta obnove izvornih sorti Zlatarica vrgorska i Trnak u kušaonici Vinarije Pilač u organizaciji Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 


  isprintaj članak