Krovovi bečkog metroa postaju postrojenja za proizvodnju solarne energije
Dobivenu će se energiju trošiti odmah na mjestu proizvodnje za pogon dizala, pokretnih stuba i rasvjetu. ...
Pravila ponašanja u restoranu i baru
Ukoliko ste u žurbi ili ne volite čekati, dajte napojnicu konobaru unaprijed i naglasite mu kako znate cijeniti dobru uslugu. ...
Masovno samoubojstvo ptica u Indiji
Želite li se odvojiti od monotonije svakodnevnog života, trebali biste posjetiti neobična mjesta u Indiji i ostati zaprepašteni. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Academia Cravatica najavila održavanje izložbe „Kravata – simbol predsjedanja EU“ u Saboru
Objavljeno: 05.10.2018. 10:55  
Dani kravate od 13. do 18. listopada
Dani kravate od 13. do 18. listopada <br>

Edith Mock


Ususret ovogodišnjem Svjetskom danu kravate koji se obilježava 18. listopada i drugom po redu festivalu Dani kravate koji će se održati od 13. do 18. listopada, ustanova Academia Cravatica najavljuje otvorenje jedinstvene izložbe "Kravata - simbol predsjedanja EU" u Saboru RH. 

 

Stjecajem okolnosti, ova je izložba - u sklopu koje će 17. listopada, u prostoru Sabora Republike Hrvatske, svečano biti predstavljene kravate zemalja predsjedateljica Europske unije - dobila izniman uvoid. Naime, dr. Edith Mock, udovica Aloisa Mocka, darovala je ustanovi Academiji Cravatici kravatu pokojnog supruga. Alois Mock, nekadašnji potpredsjednik vlade Republike Austrije i njezin ministar vanjskih poslova, ujedno je i jedan od najpopularnijih europskih i austrijskih političara s kraja 20. stoljeća, a upravo je darovanu kravatu nosio u noći referenduma i austrijskog „Da" pristupanju Europskoj uniji.

 

„Potaknuta inicijativom Mire Gavrana, prvog Veleposlanika kravate i dobitnika nagrade koja nosi ime Aloisa Mocka, a dodjeljuje se osobama koje se zalažu za jačanje europskog jedinstva, dr. Edith Mock prije nekoliko dana kravatu je predala gospodinu Marijanu Brajinoviću, ministru savjetniku u austrijskoj vladi, a ona je potom stigla na Kaptol, u prostore Academie Cravatice gdje je uvrštena u muzejsku zbirku Academie Cravatice", ističe Nikola Albaneže, voditelj Muzeoloških projekata ustanove Academia Cravatica.

 

Inače, države članice EU-a izmjenjuju se kao predsjedateljice Vijeća svakih šest mjeseci, pri čemu će ova čast Hrvatskoj pripasti 2020., a prilikom predaje dužnosti između pojedinih zemalja predsjedateljica poklanja se upravo – kravata.

 

„Tradicija darivanja kravate koju je ustanovila Europska unija odlikuje se ležernošću i elegancijom, isticanjem zajedništva, a ne isključivosti. Doduše, moglo bi se reći da se ističe posebnost, ali u zajedništvu. Ništa takvim odlikama ne odgovora i ne može odgovarati bolje od kravate; ona je doista sveeuropska baština. Ali i poseban hrvatski ulog spomenutom zajedništvu kojemu svaka zemlja doprinosi na svoj način", zaključuje Albaneže.

 

Drugi po redu i jedini europski festival posvećen kravati – Dani kravate, bit će održan od 13. do 18. listopada, a uz najavljenu izložbu "Kravata - simbol predsjedanja EU", u pripremi je i niz drugih događaja i aktivnosti u organizaciji ustanove Academia Cravatica, a  koje slave Hrvatsku kao domovinu kravate i promiču kravatu kao hrvatsku, europsku i svjetsku kulturnu baštinu. 

  isprintaj članak