Sve više bečkih restorana gostima ograničava vrijeme boravka
Posjetiteljima koji žele duže vremena ostati u restoranu preporučuju se kasnije dolaženje pa to svakako imajte na umu prilikom idućeg posjeta Beču. ...
Zagreb nudi neke od najprivlačnijih ponuda na globalnoj turističkoj digitalnoj platformi priceless.com
Korisnici mogu istraživati Zagreb noću u legendarnom starinskom Yugu ili upoznati divlju stranu grada u ekskluzivnom posjetu ZOO gdje će hraniti životinjd. ...
Opušak vas može puno stajati
Tko baci iz automobila goreću cigaretu ili otpad poput limenke od pića, bocu ili papir, ne samo da stvara smeće uz naše prometnice, već i riskira plaćanje opome ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Academia Cravatica najavila održavanje izložbe „Kravata – simbol predsjedanja EU“ u Saboru
Objavljeno: 05.10.2018. 10:55  
Dani kravate od 13. do 18. listopada
Dani kravate od 13. do 18. listopada <br>

Edith Mock


Ususret ovogodišnjem Svjetskom danu kravate koji se obilježava 18. listopada i drugom po redu festivalu Dani kravate koji će se održati od 13. do 18. listopada, ustanova Academia Cravatica najavljuje otvorenje jedinstvene izložbe "Kravata - simbol predsjedanja EU" u Saboru RH. 

 

Stjecajem okolnosti, ova je izložba - u sklopu koje će 17. listopada, u prostoru Sabora Republike Hrvatske, svečano biti predstavljene kravate zemalja predsjedateljica Europske unije - dobila izniman uvoid. Naime, dr. Edith Mock, udovica Aloisa Mocka, darovala je ustanovi Academiji Cravatici kravatu pokojnog supruga. Alois Mock, nekadašnji potpredsjednik vlade Republike Austrije i njezin ministar vanjskih poslova, ujedno je i jedan od najpopularnijih europskih i austrijskih političara s kraja 20. stoljeća, a upravo je darovanu kravatu nosio u noći referenduma i austrijskog „Da" pristupanju Europskoj uniji.

 

„Potaknuta inicijativom Mire Gavrana, prvog Veleposlanika kravate i dobitnika nagrade koja nosi ime Aloisa Mocka, a dodjeljuje se osobama koje se zalažu za jačanje europskog jedinstva, dr. Edith Mock prije nekoliko dana kravatu je predala gospodinu Marijanu Brajinoviću, ministru savjetniku u austrijskoj vladi, a ona je potom stigla na Kaptol, u prostore Academie Cravatice gdje je uvrštena u muzejsku zbirku Academie Cravatice", ističe Nikola Albaneže, voditelj Muzeoloških projekata ustanove Academia Cravatica.

 

Inače, države članice EU-a izmjenjuju se kao predsjedateljice Vijeća svakih šest mjeseci, pri čemu će ova čast Hrvatskoj pripasti 2020., a prilikom predaje dužnosti između pojedinih zemalja predsjedateljica poklanja se upravo – kravata.

 

„Tradicija darivanja kravate koju je ustanovila Europska unija odlikuje se ležernošću i elegancijom, isticanjem zajedništva, a ne isključivosti. Doduše, moglo bi se reći da se ističe posebnost, ali u zajedništvu. Ništa takvim odlikama ne odgovora i ne može odgovarati bolje od kravate; ona je doista sveeuropska baština. Ali i poseban hrvatski ulog spomenutom zajedništvu kojemu svaka zemlja doprinosi na svoj način", zaključuje Albaneže.

 

Drugi po redu i jedini europski festival posvećen kravati – Dani kravate, bit će održan od 13. do 18. listopada, a uz najavljenu izložbu "Kravata - simbol predsjedanja EU", u pripremi je i niz drugih događaja i aktivnosti u organizaciji ustanove Academia Cravatica, a  koje slave Hrvatsku kao domovinu kravate i promiču kravatu kao hrvatsku, europsku i svjetsku kulturnu baštinu. 

  isprintaj članak