Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Anketa


Ovogodišnja tema za osmišljavanje menija je buča
Objavljeno: 09.04.2019. 14:22  
Dani okusa varaždinskoga kraja do 15. travnja u Varaždinu i okolici
Dani okusa varaždinskoga kraja do 15. travnja u Varaždinu i okolici

Dani okusa varaždinskoga kraja održavaju se od 5. do 15. travnja 2019. godine i obuhvaćaju 15 ugostiteljskih objekata. Nositelji standarda "Okusi varaždinskoga kraja" pripremili su za ovu priliku menije od tri slijeda jela spravljenih od tradicijskih namirnica.

Ovogodišnja tema za osmišljavanje menija je buča. Stoga barem jedno jelo na meniju treba biti spravljeno od te namirnice. Također, kako se ove godine Dani okusa varaždinskoga kraja održavaju u korizmeno vrijeme, pojedini ugositeljski objekti u ponudi imaju i treći, riblji meni, koji će nuditi samo u vrijeme posta u petak.

Doživjeti kuhinju varaždinskoga kraja znači upoznati bogatstvo i raznolikost jela koja su nastala jednostavnošću pripreme i domišljatošću seoskih domaćica uz kućna ognjišta ali i s osobitim kuharskim umijećem i vještinama u građanskim, gospodskim i plemenitaškim dvorskim kuhinjama.

Desetak kilometara od grada Varaždina, na cesti prema Varaždinskim Toplicama u kneginečkim vinogradima na Banskom vrhu s pogledom na Varaždin, smjestila se Vila Donata. Nekada plemenitaška kuća baruna Kussya, danas je restoran Zlatne gorice s vlastitim vinogradom. Zanimljiva je i šetnja imanjem, obilazak uređenog vinskog puta s 12 postaja koji okružuje vinograd ili zabavna šetnja kroz zanimljiv labirint.

Za ovogodišnje "Dane okusa" među ostalim nude krem juhu od bundeve s bučinim sjemenkama i bučinim uljem, svinjski file u husarskom umaku, domaće trganci, salatu od kupusa s bučinim sjemenkama i bučinim uljem, savijaču od jabuka štrudla zapečeni domaći kruh s namazom od bučinog ulja, puretinu punjenu mlincima u slanini, heljdinu kašu s gljivama, salatu od crvenog kupusa i tortu s bučinim sjemenkama. Tu su i pjenušac i druga vina iz vlastitog vinograda.

Na "Danima okusa " sudjeluju još i hotel La Gus, restoran Minerva iz Varaždinskih Toplica, hotel Trakošćan, hotel Varaždin, kavana Dora, restoran Arabela iz Globočeca Ludbreškog, restoran Garestin iz Varaždina, zalogajnica i restoran Šanjek iz Varaždina poznata po jelima od ždrebetine i konjetine, restoran Palatin, restoran Verglec, Izletište Grešna pilnica blizu Klenovika, Đurina Hiža na brdu nedaleko Varaždinskih Toplica i restoran August. (T. Radić)

 

  isprintaj članak