Odjeća za pustolovna putovanja
Prirodna vlakna poput svile i vune, koliko god mislili da su otporna, neće izdržati pustolovna putovanja. ...
Pospremanje u svrhu zdravlja
Ovi kišoviti jesenski dani, kada nam se ne izlazi na dosadnu jesenku kišu, najbolji su za čišćenje od stvari koje obično zanemarujemo. ...
Prigodna poštanska marka “350 godina Sveučilišta u Zagrebu”
Od 1874. ukupno je više od pola milijuna studenata završilo studij na Sveučilištu u Zagrebu, a danas je po veličini među 15 najvećih sveučilišta u Europi. ...
Anketa


Ovogodišnja tema za osmišljavanje menija je buča
Objavljeno: 09.04.2019. 14:22  
Dani okusa varaždinskoga kraja do 15. travnja u Varaždinu i okolici
Dani okusa varaždinskoga kraja do 15. travnja u Varaždinu i okolici

Dani okusa varaždinskoga kraja održavaju se od 5. do 15. travnja 2019. godine i obuhvaćaju 15 ugostiteljskih objekata. Nositelji standarda "Okusi varaždinskoga kraja" pripremili su za ovu priliku menije od tri slijeda jela spravljenih od tradicijskih namirnica.

Ovogodišnja tema za osmišljavanje menija je buča. Stoga barem jedno jelo na meniju treba biti spravljeno od te namirnice. Također, kako se ove godine Dani okusa varaždinskoga kraja održavaju u korizmeno vrijeme, pojedini ugositeljski objekti u ponudi imaju i treći, riblji meni, koji će nuditi samo u vrijeme posta u petak.

Doživjeti kuhinju varaždinskoga kraja znači upoznati bogatstvo i raznolikost jela koja su nastala jednostavnošću pripreme i domišljatošću seoskih domaćica uz kućna ognjišta ali i s osobitim kuharskim umijećem i vještinama u građanskim, gospodskim i plemenitaškim dvorskim kuhinjama.

Desetak kilometara od grada Varaždina, na cesti prema Varaždinskim Toplicama u kneginečkim vinogradima na Banskom vrhu s pogledom na Varaždin, smjestila se Vila Donata. Nekada plemenitaška kuća baruna Kussya, danas je restoran Zlatne gorice s vlastitim vinogradom. Zanimljiva je i šetnja imanjem, obilazak uređenog vinskog puta s 12 postaja koji okružuje vinograd ili zabavna šetnja kroz zanimljiv labirint.

Za ovogodišnje "Dane okusa" među ostalim nude krem juhu od bundeve s bučinim sjemenkama i bučinim uljem, svinjski file u husarskom umaku, domaće trganci, salatu od kupusa s bučinim sjemenkama i bučinim uljem, savijaču od jabuka štrudla zapečeni domaći kruh s namazom od bučinog ulja, puretinu punjenu mlincima u slanini, heljdinu kašu s gljivama, salatu od crvenog kupusa i tortu s bučinim sjemenkama. Tu su i pjenušac i druga vina iz vlastitog vinograda.

Na "Danima okusa " sudjeluju još i hotel La Gus, restoran Minerva iz Varaždinskih Toplica, hotel Trakošćan, hotel Varaždin, kavana Dora, restoran Arabela iz Globočeca Ludbreškog, restoran Garestin iz Varaždina, zalogajnica i restoran Šanjek iz Varaždina poznata po jelima od ždrebetine i konjetine, restoran Palatin, restoran Verglec, Izletište Grešna pilnica blizu Klenovika, Đurina Hiža na brdu nedaleko Varaždinskih Toplica i restoran August. (T. Radić)

 

  isprintaj članak