Pandemija prijeti glađu u zemljama koje se oslanjaju na uvoz
Pandemija koronavirusa prijeti da će dovesti do nestašice hrane stotinama milijuna ljudi, posebno u Africi, upozorili su jučer Ujedinjeni narodi. ...
Samo do 1560. godine ubijeno je oko 15 milijuna ljudi
Papa Aleksandar VI. izdao je nekoliko papinskih bula u kojima se otvoreno zagovara i opravdava porobljavanje domorodačkih naroda Kariba i Amerike, sve to u kori ...
Dezinfekcija doma na pametan način
Kako najbolje pristupiti čišćenju u kućanstvu, kao i prepoznati i dezinficirati neka mjesta s uobičajenim žarištem klica. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Broj oboljelih prešao je tisuću
Objavljeno: 09.11.2019. 05:27  
Denga groznica na Maršalovim Otocima
Denga groznica na Maršalovim Otocima

Japanski vojni zrakoplov pruža pomoć u borbi protiv denge na Maršalovim otocima (Snimka: Veleposlanstvo Japana)

 

Slučajevi denga groznice na Maršalovim otocima (državi na Tihom oceanu), prešli su brojku tisuću zaraženih ovog tjedna, a tamošnja vlada je produljila izvanredno stanje za još mjesec dana u nastojanju da kontrolira epidemiju.

Na otoku Ebeye, gdje je epidemija započela u srpnju, prošlo je više od dva tjedna bez novih slučajeva, javljaju zdravstvene vlasti. No, broj novih slučajeva i dalje raste na otoku Majuro i proširio se na najmanje dva vanjska otoka usprkos vladinoj zabrani putovanja putnika na udaljene otoke, a novi slučajevi prijavljeni su u vanjskim atolima Utroka i Aura.

Ministarstvo zdravlja također je pooštrilo pravila oko svoje zabrane putovanja, rekavši da se pojedinci koji ga krše suočavaju sa novčanim kaznama i / ili zatvorskim uvjetima.

"Osoba koja prekrši bilo koji nalog za izvanredne situacije koji je trenutno na snazi ili ga se produžuje u narednih 120 dana smatrat će je krivom za prekršaj i kaznit će je se novčanom kaznom koja ne prelazi 500 USD ili kaznom zatvora do jedne godine, ili oboje ", priopćilo je ministarstvo.

 

Što je denga groznica?

Denga groznica (ili kraće denga, engl. Dengue) je tropska bolest uzrokovana virusom dengue koji kod oboljele osobe izaziva vrućicu, glavobolju, bolove u mišićima, zglobovima i osip sličan ospicama. U tropskim krajevima kod manjeg broja ljudi, pogotovo kod djece, može se razviti teška hemoragijska vrućica ili denga sindrom šoka, koji može biti smrtonosan. Prijenosnici denga groznice uglavnom su komarci iz roda Aedes aegypti i Aedes albopictus (tigrasti komarac koji je u Hrvatskoj registriran 2004. godine, a grize najčešće danju). 

Ne postoji posebno liječenje. Kod težih oblika bolesti potreban je smještajn u bolnicu. Cjepivo za sada ne postoji. (Prema HZZJ)

  isprintaj članak