Čuda spolnosti
Muški fetus ima sposobnost erekcije dok je majka u zadnjem tromjesečju trudnoće. ...
Uvjet maske: izbjegavajte diskriminaciju, spriječite isključenje
Maske su trenutno obavezne na mnogim mjestima. Diskriminacija ljudi koji su vani u javnosti bez zaštite usta nije neuobičajena. Nenošenje maski može imati zdrav ...
Okus seksa
Pojedeno utječe na okus tijela tijekom oralnog seksa. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Malta nema specijalizirane gay barove jer su LGBT osobe svugdje rado prihvaćene
Objavljeno: 23.05.2019. 07:05  
Deset najotvorenijih država za LGBTQ osobe u Europi
Deset najotvorenijih država za LGBTQ osobe u Europi

Europska regija međunarodne udruge lezbijki, gejeva, biseksualaca i transseksualaca (ILGA) istražila je koje su države najotvorenije prema LGBTQ osobama, odnosno putnicima, na temelju sljedećih kategorija: jednakost i nediskriminacija, obiteljska (usvojena prava), zločin iz mržnje i govor mržnje, pravno priznavanje spola i tjelesni integritet, prostor civilnog društva i azil. 


Sljedeće države imaju najveći broj zakona koji štite svoje LGBTQ građane, a time i turiste, pa bi ih mogli izabrati za vaš sljedeći godišnji odmor.


10. Švedska

Švedska sadrži neke od najnaprednijih LGBTQ zakona na svijetu, služeći zaštiti i promicanju queer kulture u svojoj zemlji. Švedska je zapravo postala prva zemlja koja je omogućila transrodnim osobama da legalno promijene svoju spol operacijom već 1972. godine. Ubrzo nakon toga, 1979. godine, donesen je zakon kojima se transrodne osobe više ne smatra duševno bolesnim. Od 1987. godine u Švedskoj je zabranjena diskriminacija na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta, a nakon čega je slijedilo jednako napredno zakonodavstvo koje je omogućilo da se svaka LGBTQ osoba osjeća dobrodošlom u zemlji.

 

9. Španjolska

U samom početku španjolske povijesti, Rimljani su bili jednim od prvih drevnih društava koji su dopustili i smatrali normalnim spolne odnose između muškaraca. Zapravo, u starom Rimu, brak između dva muškarca je zapravo bio zakonit. Između tog vremena i 1979. godine, u Španjolskoj je legalizacija istospolnih seksualnih aktivnosti značajno zamrla dok su se mijenjala mišljenja vlada i naroda kroz njenu povijest. 

Unatoč tom burnoj povijesti, Španjolska je donekle nadoknadila ovu neodlučnost time što je učinila zemlju prihvatljivijim mjestom za svoju LGBTQ zajednicu, dopuštajući im da daruju krv, služe otvoreno u vojsci, vjenčaju se i usvajaju djecu od 2005. godine. 

Gran Canariu, arhipelag u blizini atlantske obale koji pripada Španjolskoj, smatra se međunarodnim LGBTQ turističkim odredištem.

 

8. Danska

Slično svojim skandinavskim susjedima, Danska je nevjerojatno dobro prihvatila LGBTQ osobe. Danska je 1989. godine postala prva zemlja na svijetu koja je legalizirala istospolne zajednice, a 2012. legalizirala istospolne brakove. 

Danska je bila 1989. ispred vremena zabranivši diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije, a od 1996. godine dala je transrodnim osobama prava na promjenu pravnog roda bez dijagnoze, hormonske terapije, kirurgije ili sterilizacije. 

Glavni grad, Kopenhagen, često je proglašavan jednim od najotvorenijim gradom u svijetu prema LGBTQ osobama, a poznat je po svojoj godišnjoj Paradi ponosa, koja kombinira politička pitanja s filmovima, koncertima i povorkom.

 

7. Portugal

Iako su LGBTQ osobe često bile ugnjetavane između 1932. i 1968. godine za vrijeme Salazarove diktature, portugalsko društvo je postalo nevjerojatno otvoreno prema članovima LGBTQ zajednice. Godine 1983. su dekriminalizirane istospolne aktivnosti. Danas je Portugal u Portugalu zabranjena diskriminacija na temelju seksualne orijentacije. I ne samo to! Portugal od 2011. godine ima jedan od najnaprednijih zakona o rodnom identitetu u svijetu kojim je pojednostavljen postupak promjene spola i imena za transrodne osobe.

Iako je ta zemlja još uvijek pod snažnim utjecajem rimskog katoličanstva, ima vrlo uspješnu LGBTQ scenu, a u Lisabonu i Portu se nalaze neki od najboljih i najsjajnijih gay barova i noćnih klubova u Europi.

 

6. Francuska

Prava LGBTQ osoba u Francuskoj prešla su dug put od vremena Ancien Régimea kada se istospolnu seksualnu aktivnost smatralo glavnim zločinom kažnjivim smrću. Međutim, za vrijeme Francuske revolucije - događaju koji je učinio Francusku jednom od liberalnijih zemalja na svijetu u to vrijeme, svi sodomijski zakoni su ukinuti 1791. godine  - i tako je ostalo sve dok 1960. godine nisu proglašeni novi zakoni o nepristojnom izlaganju usmjereni prema homoseksualcima. 

Između 1985. i 2012. godine, novim shvaćanjem ove problematike, zabranjujena je svaka diskriminacija svih članova LGBTQ zajednice. Nekoliko godina kasnije, Pariz je postao glavni izbor za queer ljude s brojnim barovima, restoranima i hotelima za LGBTQ zajednicu.

 

5. Finska

Finska je desetljećima smatrana jednom od najprihvatljivijih i najliberalnijih zemalja u cijelom svijetu. Godine 1995. diskriminacija pripadnika LGBTQ zajednice na temelju njihove seksualne orijentacije postala je kazneno djelo, a zatim su iste zaštite pružene transrodnim osobama 2005. godine. 

U Finskoj se LGBTQ brakove sklapa u crkvama diljem zemlje.

 

4. Ujedinjeno Kraljevstvo

Sa 73,48 posto prihvaćanja LGBTQ osoba od strane stanovništva, Ujedinjeno Kraljevstvo je dramatično poboljšalo svoj odnos prema tim osoba odnosu na nekadašnja srednjovjekovna ograničenja za pripadnike LGBTQ zajednice, kojima su takve aktivnost bile kažnjive smrću sve do 1967. godine. 

Počevši od 2010. godine, zaštita od diskriminacije postoji za sve članove LGBTQ zajednice, s legalizacijom brakova istog spola u Engleskoj, Walesu i Škotskoj 2014. godine. 

Što se tiče prihvaćanja, prema anketi Pew Researcha iz 2013. godine, 76 posto Britanaca se složilo da bi društvo trebalo prihvatiti homoseksualnost, a to dokazuje i velika zastupljenost LGBTQ osoba u vladi. U ovom trenutku, Ujedinjeno Kraljevstvo drži svjetski rekord po tome što je veliki broj članova LGBTQ zajednice u parlamentu pa je tako 45 LGBT zastupnika izabrano je tijekom izbora 2017. godine. 

Na južnoj obali Engleske posebno je uspješna LGBTQ scena u velikom turističkom odredištu Brightonu, kao i u drugim većim gradovima Velike Britanije kao što su Cardiff, Bristol i, naravno, London.

 

3. Norveška

Kao i većina Skandinavije, Norveška je prihvatila one koji se identificiraju kao dio LGBTQ zajednice. Na trećem mjestu na popisu ILGA-e, Norveška je 1981. godine učinila nezakonitim diskriminaciju nad LGBT osobama. Desetljeća kasnije, istospolni brakovi, usvajanje i tretmani za oplodnju za lezbijske parove zakoniti su od 2009. godine. Norveška je postala četvrta država u Europi koja je donijela zakon kojim se transrodnim osobama omogućuje da promijene svoj pravni spol. I, možda najplodonosnije, svi članovi LGBTQ-a mogu otvoreno služiti u Oružanim snagama od 1979. godine.

 

2. Belgija

Belgija je 78,76 posto prihvatila LGBTQ zajednicu čime je se smatra jednom od najnaprednijih zemalja u Europi. Belgija je legalizirala istospolnu seksualnu aktivnost još davne 1795. godine. Belgija je 2003. godine postala druga zemlja na svijetu koja je legalizirala istospolne brakove. Iste godine provedena je zaštita od diskriminacije na temelju seksualne orijentacije u stambenom zbrinjavanju, zapošljavanju i javnom i privatnom smještaju. Ankete širom Belgije pokazuju da gotovo svatko prihvaća LGBTQ osobe koje su i odlično zastupljene u vladi. 

Zanimljivo je da je prethodni predsjednik belgijske vlade - Elio Di Rupo, jedan od rijetkih homoseksualaca koji je postao šef države u svijetu.

 

1. Malta

Nazvana je najotvorenija država u Europi budući da 94,04 posto stanovništva prihvaća LGBTQ osobe. Malta je postala odredište za queer zabavu. 

Do danas, Malta je jedna od samo pet zemalja u cijelom svijetu koja je uvela LGBTQ prava na ustavnoj razini, prema studiji UCLA-e, dodajući zaštitu od diskriminacije na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Pripadnici LGBTQ zajednice ne moraju brinuti o diskriminaciji, jer vlada osigurava da će im se pružiti jednake mogućnosti za napredovanje. Trenutno jedini nedostatak ove nevjerojatno otvorene zajednice je nedostatak specijaliziranih barova i institucija posvećenih LGBTQ zajednici, jer su u svakom restoranu, baru i trgovačkom centru otvoreni prema bilo kojem načinu života.

  isprintaj članak