Čuda spolnosti
Muški fetus ima sposobnost erekcije dok je majka u zadnjem tromjesečju trudnoće. ...
Uvjet maske: izbjegavajte diskriminaciju, spriječite isključenje
Maske su trenutno obavezne na mnogim mjestima. Diskriminacija ljudi koji su vani u javnosti bez zaštite usta nije neuobičajena. Nenošenje maski može imati zdrav ...
Okus seksa
Pojedeno utječe na okus tijela tijekom oralnog seksa. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Male preinake za veliki uspjeh: I Hipokrat je preporučao lan za probleme s probavom i kožom
Objavljeno: 02.01.2020. 09:32  
Detoksikacija ne znači nužno i izgladnjivanje, već uvod u prepoznavanje blagodati pravilne prehrane i načina života
Detoksikacija ne znači nužno i izgladnjivanje, već uvod u prepoznavanje blagodati pravilne prehrane i načina života

Prvi dan siječnja je dan velikih obećanja. Čak i za vrijeme blagdana uz pogled na prepune trpeze, bogate raznim slasticama, nakon pretjerivanja s unosom privlačne, ali premasne i preslatke, prezačinjene hrane, obećajemo si novu godinu započeti zdravim načinom života. Zaklinjemo se da ćemo onaj višak kilograma što ga više ili manje uspješno skrivamo pod zimskom odjećom obavezno skinuti do ljeta. S početkom godine krećemo u pojačani napad na fitness, pilates, jogu i sve raspoložive oblike preznojavanja.

 

Napisala: mr. sc. Nina Bašić-Marković dr. med.

 

Ne nužno izgladnjivanje

Tijelo je u ovom razdoblju blagdana i zime puno otrova pa postaje tromo i ne previše zainteresirano za naše pothvate. A kako ga natjerati da nas posluša i da ne osjećamo da nam je koža za poneki broj pretijesna? Započnimo s unutarnjim pospremanjem odnosno detoksikacijom. Malim preinakama u svakodnevnici mogu nas od lijenog mede pretvoriti u živahne, prpošne ljepotane ili ljepotice.

Detoksikacija ne znači nužno i izgladnjivanje, već uvod u prepoznavanje blagodati pravilne prehrane i načina života. Osim ciljane hrane za pročišćavanje, važno je jesti što više voća i povrća te integralne žitarice, izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama i bijelim šećerom. Bijeli šećer je namirnica koja slabi imunološki sustav i probavu, krade B vitamin, željezo i kalcij iz krvi te nas čini živčanim, napetim i pretjerano osjetljivim. Ne smijemo zaboraviti na dovoljan unos vode i to najmanje dvije litre dnevno kako bismo olakšali izbacivanje otrova iz tijela.

 

Lanom protiv srčanog i moždanog udara

Započnimo dan sokom od pola limuna u čaši tople vode obzirom da on ujutro ima blagi laksativni učinak i stimulira probavni sustav koji je važan u detoksikaciji. Otrovne tvari iz tijela uglavnom se izlučuju putem stolice i urina. Redovito pražnjenje crijeva od posebne je važnosti u pročišćavanju jer se smanjuje mogućnost apsorpcije štetnih produkata metabolizma iz crijeva. U tome nam uvelike pomažu sjemenke lana obzirom da apsorbiraju vodu i povećavaju volumen u crijevima te na taj način odstranjuju sluz, a uočeno je i da smanjuju razinu kolesterola i triglicerida. Preporuča se jedna žlica mljevenih sjemenki lana u čaši vode ujutro (najbolje ih je namočiti prethodnu večer), a slijedeću hranu treba uzeti najmanje pola sata nakon ovog pripravka. 

I Hipokrat je preporučao lan za probleme s probavom i kožom. Lan je bogat esencijalnom omega 3 masnom kiselinom ili alfa linolenskom kiselinom i to barem sedam puta više od ostalih biljaka. Omega 3 masna kiselina važna je za mnoge funkcije u našem tijelu, a osim što nas štiti od srčanog i moždanog udara, jača naš imunitet te smanjuje rizik od nastanka pojedinih vrsta raka. Treba napomenuti da omega 3 masnu kiselinu koja je tako neophodna, naš organizam ne može stvarati već očekuje od nas da je unesemo hranom. U slučaju kad to ne učinimo, kao posljedica se javlja umor, bolovi u zglobovima, artritis, depresija, hormonalna neravnoteža, a izgled će nam pokvariti suha koža, raspucali nokti te tanka i ispucala kosa. Lan je bogat i tvarima koje se nazivaju lignani. To je skupina fitoestrogena koji se pod utjecajem bakterijske flore pretvaraju u moćno oružje antikancerogenog karaktera. Istraživanjima je dokazano da lignani smanjuju rizik od nastanka karcinoma debelog crijeva, prostate, jajnika, dojke i maternice. I zato začinimo salatu ili jelo na kraju kuhanja sa žlicom do dvije lanenog ulja. 

 

Zamka zajutarka

Ujutro, tijelo ima najveće potrebe za energijom, a upravo nam je ugljikohidrati najbrže daju. Ovo je zamka mnogima koji smatraju da im je vitka linija zajamčena preskoče li zajutrak. Naime, tijekom jutra se luči najviše inzulina te će uneseni ugljikohidrati najbolje izgorjeti bez pretvorbe u rezerve masti, a konzumiranjem ugljikohidrata potaknut ćemo i lučenje serotonina koji sprječava nastanak "neutažive gladi za slatkim” u poslijepodnevnim satima. U poslijepodnevnim satima treba jesti proteinsku hranu budući da potiče lučenje hormona rasta koji djeluje na razgradnju masti. Uz pravilnu prehranu, dovoljno tekućine treba uvesti i lagane tjelovježbe ili barem šetnje. 

Da bi nam sve to lakše ušlo u svakodnevni raspored mogu nam uvelike pomoći i eterična ulja. Eterična ulja koja nam olakšavaju pročišćavanje organizma su grejp, limun, sjemenke mrkve, borovica, komorač i ružmarin. Možemo ih koristiti u pilingu za tijelo ili razrijeđena u baznom ulju hladno tiještenog sezama ili lana. Nakon tuširanja utrljamo 2% koncentraciju čistog, prirodnog eteričnog ulja (na 100 ml sezamovog ulja dodamo ukupno do 40 kapi eteričnih ulja).

  isprintaj članak