Najčistiji zrak na svijetu
Znanstvenici su uvjereni da su pronašli najčistiji zrak koji uopće nije onečišćen ljudskim djelovanjem. ...
Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Često čišćenje može umanjiti širenje bolesti u vašem domu
Objavljeno: 31.03.2020. 10:17  
Dezinfekcija doma na pametan način
Dezinfekcija doma na pametan način

S obzirom na pandemiju koronavrusa ljudi provode više vremena doma, ali ipak trebaju otići na posao, u kupovinu, prošetati…  Prirodno je da se misli okrenu pitanju kako najbolje očistiti površine kako bismo smanjili mogućnost širenja bolesti. Iako istraživači vjeruju da su kapljice iz dišnog sustava osnovni način prenošenja koronavirusa, pretpostavlja se, iako još nije dokazano, da virus može ostati na nekim površinama satima ili danima.

Iako ribanje nije složen postupak, ipak možete zanemariti neka područja u vašem domu. Evo kako najbolje pristupiti čišćenju u kućanstvu, kao i prepoznati i dezinficirati neka mjesta s uobičajenim žarištem klica.

 

Pozornost usmjerite na područja stalnog dodirivanja

Površine čestog dodirivanja su upravo one kako zvuče: područja u kući koje redovito dodirujemo. To su kvake, prekidači za rasvjetu, tipke uređaja, tipke na kotlićima za ispiranje zahodske školjke, slavine i daljinski upravljači. I ne zaboravite prijenosna računala, tipkovnice, stolove i telefone.

 

Vlažni rupčići ne pomažu

Čišćenje ključa, ključaonice i kvake dezinfekcijskim rupčićem neće biti posebno uspješno. Svaku površinu treba temeljito oprati, posebno sve površine osjetljive na dodir. Budite temeljiti. Prilikom čišćenja daljinskih upravljača, ne perite samo tipkala već cijelu površinu, dakle i površinu između njih.

 

Sapun i voda pomažu

Iako su proizvodi za koje tvrdi da ubijaju 99,9 posto mikroba, virusa i gljivica odlični, postoji još jedan način. Pomiješajte malo deterdženta za pranje posuđa u vodi. Neće ubiti klice, ali može ih ukloniti s površine. No, nipošto ga ne koristite na elektronici poput daljinskog upravljača ili tipkovnice.

Ako želite ubiti klice, pripremite otopinu s razrijeđenim izbjeljivačem (četiri žličice na jednu četvrtinu vode) i 70 posto alkohola. Zaista dobro djeluje, ali može naštetiti određenim površinama. 

Najbolji je Izosan (proizvodi ga Pliva d.d., Zagreb) koji možete kupiti u ljekarnama.

 

Rublje

Ako pokušavate biti oprezni oko širenja štetnih mikroorganizama u kući, razmislite o pranju odjeće na najvišoj dozvoljenoj temperaturi i dezinficiranju spremnika za rublje. Također je preporučljivo koristiti jednokratne vreće za prljavo rublje.

 

Skinite obuću prije ulaska u dom

Skidanje obuće prije ulaska u kuću dio je sprečavanja mogućeg unosa virusa i drugih štetnih mikroorganizama u kuću. Ostavite ih ispred vrata ili po ulasku u blizini vrata. Dobro bi bilo staviti ih na krpu natopljenu dezinficijskim sredstvom.

Predsoblje svakodnevno operite. Ukoliko koristite Izosan dugo će biti sterilan.

 

Ne zaboravite na automobil

Često zaboravljamo na kvaku, ključ i ključaonicu automobila. I njih treba dezinficirati. Isto tako i unutrašnjost s naglaskom na upravljač i mjenjač iako dodirujemo gotovo sve površine. Ovdje će dobro doći dezinfekcijsko sredstvo u raspršivaču.

Možete koristiti i dezinfekcijske rupčiće.

 

Kreditne i debitne kartice

Dezinficirajte nakon svake kupovine. Kao i kod ostalih predmeta, svakodnevno ih obrišite. 


  isprintaj članak