Sve više bečkih restorana gostima ograničava vrijeme boravka
Posjetiteljima koji žele duže vremena ostati u restoranu preporučuju se kasnije dolaženje pa to svakako imajte na umu prilikom idućeg posjeta Beču. ...
Zagreb nudi neke od najprivlačnijih ponuda na globalnoj turističkoj digitalnoj platformi priceless.com
Korisnici mogu istraživati Zagreb noću u legendarnom starinskom Yugu ili upoznati divlju stranu grada u ekskluzivnom posjetu ZOO gdje će hraniti životinjd. ...
Opušak vas može puno stajati
Tko baci iz automobila goreću cigaretu ili otpad poput limenke od pića, bocu ili papir, ne samo da stvara smeće uz naše prometnice, već i riskira plaćanje opome ...
Anketa


NALAZITE SE U > Mala škola turizma
Dezinfekcija kemijskim sredstvima jedna je od stečevina suvremene civilizacije
Objavljeno: 06.01.2015. 16:49  
Dezinfekcija i sterilizacija u salonu ljepote (frizerskom i sl.)
Dezinfekcija i sterilizacija u salonu ljepote (frizerskom i sl.)

U posljednje vrijeme na tržištu se javljaju različiti uređajii koje proizvođači nude kao sterilizatore za frizere, kozmetičare i pedikere. Među njima ističu se ultraljubičasti, kvarcni i mikrovalni uređaji za koje se navodi kao brzi, jeftini i ekonomični sterilizatori. Neki od njih steriliziraju na sobnoj temperaturi, svi u atmosferskim uvjetima, a sterilizacija traje od 30 sekundi do 10 minuta, ako je riječ o ultraljubičastom sterilizatoru. Možda će se koja od ovih metoda usavršiti u pouzdani sterilizacijski proces, no zasad je sasvim pouzdano da ni jedna od njih provedena na ovaj način to nije. Te metode imaju, prije svega, visoki stupanj dezinfekcijskog  djelovanja i može ih se primijeniti za dezinfekciju pribora i alata koji ne moraju nužno biti sterilni.

 

Kemijski dezinficijensi

Dezinfekcija kemijskim sredstvima jedna je od stečevina suvremene civilizacije bez koje se danas ne može zamisliti normalno funkcioniranje cijelog niza ljudskih djelatnosti. Razvijene zemlje u svijetu proizvodnju i uporabu kemijskih dezinficijensa drže pod nadzorom državnih organa i reguliraju ih državnim zakonodavstvom kako bi se, zbog njihove sve češće uporabe, spriječile moguće neželjene posljedice za ljudsko zdravlje i zaštitio okoliš.

Riječ dezinficijens dugo je primjenjivan samo za dezinfekcijska sredstva na neživim materijalima, a izraz antiseptik rabljen je isključivo za sredstva koja se primjenjuje na živim tkivima. Pojam dezinfekcija danas uključuje i antisepsu pa je opravdano dezinficijense dijeliti na one za prostor i površine i na kožne dezinficijense. Postoji i određeni broj kemijskih sredstava koja se s gotovo istim uspjehom mogu primijeniti na živim tkivima i neživim predmetima. Isto tako, danas se naziv dezinficijens zamjenjuje nazivima baktericid (uništava bakterije), bakteriostatik (koči razvoj bakterija), fungicid (uništava gljivice) i insekticid (uništava kukce).

Od dobrog se dezinficijensa mnogo očekuje. Traži se da ima širok opseg djelovanja, da brzo djeluje, da ne oštećuje materijale na koje djeluje, da nije otrovan, da ne nadražuje kožu i sluznicu, da nema neugodan miris, da ne onečišćuje okoliš, da nije skup itd.

 

Pravilan odabir kemijskog sredstva

Na tržištu dezinficijensa velik je broj preparata različitih aktivnih tvari i njihovih kombinacija. Za pravilan odabir kemijskog sredstva važno je znati koje se kemijske tvari može upotrijebiti kao dezinficijens i kakav se stupanj učinka od njih može očekivati. Aktivna tvar, uz mnoge druge čimbenike, najodgovornija je za učinak svakog dezinficijensa. U frizerskim, kozmetičkim i pedikerskim salonima najdjelotvorniji dezinficijensi su kationski deterdženti, alkoholi te eventualno vodikov peroksid.

- Kationski deterdženti, tzv. kvaterni amonijevi spojevi (Asepsol i Cetavlon) već u vrlo malim koncentracijama (0,005-1%-tnoj otopini) uništavaju bakterije i gljivice. S porastom temperature raste i njihovo baktericidno i deterdžentno djelovanje. Vrlo su dobri dezinficijensi za dezinfekciju alata, pribora, radnih površina, ruku, rana.

- Alkoholi su brzodjelujući dezinficijensi za dezinfekciju alata, ruku i rana. Najviše se koriste etilni i izopropilni alkohol u koncentraciji od 60-90%, a u novije vrijeme se spravljaju i polialkoholni preparati kombinacijom različitih alkohola. Baktericidno djelovanje počinje kod koncentracije 50%, a najbolji se učinak ostvaruje u  koncentraciji od 60-75%.

- Apsolutni alkohol (96%-tni) uzrokuje dehidraciju i mnogo je slabiji baktericid nego kad se miješa s vodom. On se koristi za čišćenje plastičnih i metalnih dijelova uređaja i dezinfekciju alata. No, alkohol brzo hlapi pa mu je vrijeme učinka ograničeno.

- Vodikov peroksid se upotrebljava kao dezinficijens i kao dezodorans. Reagira otpuštanjem kisika u dodiru s površinom koju se dezinficira, tako da njegov učinak traje samo dok se kisik otpušta. Zbog toga se ubraja u dezinficijense kratkog vremena djelovanja. U koncentraciji od 6% koristi se za dezinfekciju rana, a u koncentraciji od 3% za dezinfekciju površina.

 

  isprintaj članak