Krvava kiša u Indiji
Postoje mnoge pretpostavke koje objašnjavaju ovo čudo, uključujući vulkanske materijale i svemirska podrijetla koje tek treba dokazati.
...
Naočale čuvaju našu najveću dragocjenost - vid
Sunčane naočale trebaju zaštititi vaše oči od štetnih sunčevih UV, kao i prašine i zagađenja oko nas ...
U Turskoj nemaju zakon o homoseksualnosti
Navršenih od 18 godina starosti je i dobna granica za dozvolu ulaska u barove i klubove koji prodaju alkohol. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Ljepota
Antiperspiranse se danas sve više proizvodi jer su zbog svojih dobrih svojstava postali sve traženiji
Objavljeno: 12.09.2016. 13:30  
Dezodoransi i antiperspiransi protiv znojenja
Dezodoransi i antiperspiransi protiv znojenja

Iako među njima postoji dosta različitosti, u međunarodnom jezičnom sporazumijevanju obje vrste preparata nose zajedničko ime “deo-produkti” jer se na tržištu često pojavljuju kombinirano zbog zajedničkog cilja - utjecaja na vonj znoja.


Napisala: Jasenka Raos, prof. savjetnik

 

Pri dezodoriranju tijela nastoji se, prije svega, smanjiti izlučivanje apokrinih žlijezda znojnica koje utječu na neugodan miris znoja. One se razvijaju tek u pubertetu, a nalaze se ispod pazuha, na prsima, oko pupka, na trbuhu i genitalijama. Apokrine žlijezde nemaju izlazne pore na koži kao ekrine žlijezde znojnice, već znoj izlučuju preko folikula dlake. Stoga u odraslog čovjeka, pogotovo ako se pojačano znoji, treba pri higijeni posebnu pozornost obratiti uklanjanju znoja ili smanjivanja njegovog izlučivanja kako bi se spriječio veoma neugodan vonj i održao svjež, prirodan i ugodan miris kože.

 

Dezodoransi

Razlika između dezodoransa i antiperspiransa nije tolika u konačnom učinku, kolika u njihovom različitom djelovanju. Dezodoransi djeluju kao baktericidi, fungicidi i antibiotici. Oni koče aktivnost i razvoj bakterija koje stvaraju razgradne produkte znoja neugodnog mirisa pa na taj način sprečavaju i neugodan miris kože. Dezodoransi su također tvari koje ublažuju miris znoja jer su to mirisni preparati. Jednu grupu dezodoransa čine toaletne i kolonjske vodice, te parfemi, a drugu sačinjavaju antibiotici, klorfenoli, kvaterni amonijevi spojevi i dr.

 

Antiperspiransi

Antiperspiranse se danas sve više proizvodi jer su zbog svojih dobrih svojstava postali sve traženiji. Oni smanjuju protok znoja, sužavajući pore znojnih žlijezda. Kao antiperspiransi najviše se koriste tvari koje inače suzuju pore, tzv. adstringensi (npr. aluminijske soli). One djeluju i baktericidno, a ujedno se vežu s tvarima iz znoja u nehlapljive soli. Neki aluminijski organski spojevi, topljivi u etanolu pogodni su za aerosolne preparate. Često puta se u preparatima protiv znojenja primjenjuju dezodoransi i antiperspiransi zajedno jer se žele postići oba učinka - suziti pore znojnice i spriječiti razvoj i aktivnost bakterija.

 

Oblici deo-proizvoda

Antiperspiransi i dezodoransi izrađuju se kao otopine, bistri i emulgirani losioni, kreme, štapići i puderi. Otopine i losioni su tekući preparati. U njima su otopljeni adstrongensi, dezodoransi i mirisi. Na tržištu se nalaze uglavnom kao raspršivači, aeorosoli ili raspršivači u tzv. roll-on sustavima koji imaju posebno izrađenu bočicu i mehanizam za nanošenje preparata na kožu. To je posudica s grlićem promjera oko dva centimetra u kojem se nalazi pokretna kuglica. Kada se njome trlja koža oko nje izlazi određena količina preparata. Kod krema je nosilac antiperspiransa stearinski sapun s otopljenim aktivnim tvarima, a štapići dezodoransa sadrže alkoholni gel ugušćen tvrdim voskastim tvarima. Pudere se pretežito koristi za noge i tijelo. Osnova pudera je talk u kojem se nalaze izmiješani baktericidi, fungicidi i druge aktivne tvari. Puderi se može prešati pa nastaje puder u obliku štapića, poglavito pogodan za antiperspiranse.


  isprintaj članak