Helsinški bijenale 2021., „Isto more“ od 12. lipnja do 26. rujna 2021. godine
Helsinški bijenale 2021., „Isto more“, održat će se na helsinškom otoku Vallisaari, od 12. lipnja do 26. rujna 2021. ...
Veseli balkoni
Dolaskom toplijih dana, kada prođu svi strahovi od ranojutarnjih mrazeva, počinjemo razmišljati o cvjetnim ukrasima na našim balkonima ili prozorskim daskama. ...
Tajanstveno došao i – otišao
Zbog sumnjivih okolnosti zadržali su ga u hotelskoj sobi sa čuvarom. Iz nje je tajanstveno nestao zajedno s dokumentima. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Razne vježbe, poput joge, mogu pomoći upravljanju šećernom bolesti
Objavljeno: 16.01.2021. 09:36  
Dijabetes i učinkoviti sportovi
Dijabetes i učinkoviti sportovi

Kod šećerne bolesti vježbanje može smanjiti razinu šećera u krvi i potrebe za inzulinom, a istovremeno smanjiti napetost. Pogledajmo koje su vježbe posebno pogodne za osobe s koje boluju od šećerne bolesti.

Poznato je da vježbanje ima mnogostruke dobre učinke na tijelo i um. Osobama sa šećernom bolesti tjelovježba također može pomoći u smanjenju razine šećera u krvi, smanjenju potreba za inzulinom i smanjenju napetosti (stresa). Preporučuje im se 150 minuta aerobnih vježbi tjedno, a Američko udruženje za dijabetes (ADA) dodaje da ljudi sa šećernom bolesti ne bi trebali prestati s aerobnim vježbanjem više od dva dana zaredom.

 

Sljedeće vježbe je lako pretvoriti u svakodnevnu naviku, a donose vam najveću moguću korist u nadzoru nad šećernom bolesti.

Hodati

Ubrzano hodanje po 30 minuta pet puta tjedno izvrstan je način za povećanje tjelesne aktivnosti. Moguće je čak podijeliti ovih 30 minuta na desetominutna hodanja tri puta dnevno, a što je posebno važno za debele ljude i osobe koje imaju poteškoć s kretanjem.

 

Tai chi

Tai chi koristi polagane, nježne pokrete tijela za opuštanje uma i tijela. Israživanja su dokazala da tai chi vježbači imaju značajno poboljšanje u kontroli šećera u krvi. Ostali korisni učinci uključuju povećanu vitalnost, energiju i mentalno zdravlje.

 

Joga

Joga uključuje pokretne pokrete koji grade pokretljivost, snagu i ravnotežu. Joga je korisna za ljude s različitim kroničnim stanjima bolesti, uključujući šećernu bolest. Joga smanjuje napetost i poboljšava rad živaca, što završava boljim mentalnim zdravljem i dobrobitima koje donosi. Prema Američkom udruženju za dijabetes, joga također može poboljšati razinu šećera u krvi poboljšanjem mišićne mase.

 

Plesati

Ples je dobar za tijelo i um. Mentalni rad pamćenja plesnih koraka i dijelova plesa zapravo povećava rad mozga i poboljšava pamćenje. Za osobe s dijabetesom ples je zabavan način za povećanje tjelesne aktivnosti i promicanje gubitka kilograma. Ples također poboljšava pokretljivost, smanjuje šećer u krvi, smanjuje napetost i pomaže vam u mršavljenju.

 

Plivati

Plivanje isteže i opušta mišiće bez ikakvog naprezanja zglobova, što je vrlo dobro za osobe s dijabetesom. Rezultati istraživanja pokazali su da plivanje smanjuje kolesterol, sagorijeva kalorije i smanjuje razinu napetosti kada imate šećernu bolest ili ako postoji opasnost od njenog nastanka. Stručnjak preporučuje plivanje najmanje deset minuta najmanje tri puta tjedno i postupno povećavanje duljine treninga kako bi se postigla najveća korist. Spasilac bi trebao biti obaviješten da bolujete od šećerne bolesti prije negoli počnete plivati.

 

Sigurnost tjelovježbe

Prije negoli započnete bilo koji program vježbanja, razgovarajte s liječnikom kako biste bili sigurni da je odabrani sport siguran i prikladan za vašu vrstu šećerne bolesti. Ne zaboravite početi polako, posebno ako već neko vrijeme niste vježbali niti se puno kretali.

 

Važni sigurnosni savjeti

Šećer u krvi treba provjeravati prije i nakon vježbanja dok ne saznate kako se vaše tijelo odaziva na vježbanje. Bez obzira imate li dijabetes tipa 1 ili tipa 2, prije treninga trebali biste biti sigurni da vam je šećer u krvi ispod 250 mg / dl. Kod osoba s dijabetesom tipa 1 vježbanje s razinom šećera u krvi većom od 250 mg / dl može dovesti do ketoacidoze, stanja opasnog po život uzrokovanog nedostatkom inzulina u tijelu.

 

Zagrijavanje i unos tekućine

Napravite petominutno zagrijavanje prije i petominutno hlađenje nakon vježbanja. Također, prije i za vrijeme vježbanja uvijek biste trebali piti dovoljno vode kako biste izbjegli dehidraciju.

 

Izbjegnite hipoglikemiju

Budite spremni za slučaj hipoglikemije. Priuštite si nešto što može povećati razinu šećera u krvi, poput slatkiša, glukoze ili soka. Također biste trebali nositi takozvanu narukvicu za nuždu. Ako se dogodi hitna situacija, služba hitne pomoći će znati kako pravilno postupati s vama.

Uvijek nosite mobilni telefon sa sobom kako biste mogli nazvati pomoć ako je potrebno. Izbjegavajte vježbanje na iznimno vrućim ili hladnim temperaturama i pazite da nosite prikladne cipele i čarape kako biste stopala učinkovito zaštitili.

Uvijek slušajte svoje tijelo, ako vam se zavrti u glavi prestanite vježbati i odmah obavijestite svog liječnika o svim neuobičajenim problemima koje primijetite.

__________________________

Važna napomena: Ovaj je članak samo općenit i ne smije ga se koristiti za samodijagnozu ili samoliječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak