Podstrek za bolju prehranu prilikom kupovine
Skrivene kalorijske zamke, masni zalogaji, zaslađena pića - supermarket je prepun nezdrave prehrane. Mnogi se potrošači pitaju: „Što još danas jesti sigurno?“ ...
Dubrovački hotel Kazbek prvi je hrvatski hotel koji se priključio svjetskoj cage-free inicijativi
Najveća politička kampanja za životinje iskorištavane u industriji hrane - europska građanska inicijativa Okončajmo doba kaveza čiji je krajnji cilj zabrana kav ...
Znanstvenici upozoravaju na ozbiljne zdravstvene posljedice zbog klimatskih promjena
Kako toplinski valovi postaju sve češći, teži i duži, očekujemo još bolesti povezanih s toplinom i smrti, posebno među djecom, starijim osobama, osobama s kroni ...
Anketa


NALAZITE SE U
Ova pogrešna prehrana potiče rak
Objavljeno: 14.01.2020. 09:26  
Dijeta igra značajnu ulogu u razvoju raka
Dijeta igra značajnu ulogu u razvoju raka

Istraživanje znanstvenika s Medicinskog fakulteta s Harvarda pokazala je koja dijeta pogoduje razvoju raka. Istraživači sada mogu koristiti rezultate kako bi dokazali koju hranu ljudi trebaju radije izostaviti, a koja pridonosi zdravoj prehrani i tako smanjuje opasnost razvoja raka.

 

Nezdrava prehrana važan je čimbenik

Nedavno istraživanje Sveučilišta Tufts u Bostonu otkrilo je kako nezdrava prehrana svake godine dovede do pojave tisuća oboljenlih od raka, a što je obično lako izbjeći samo da ljude paze što jedu. Rezultati istraživanja objavljeni su u engleskom časopisu "JNCI Cancer Spectrum".

Samo u SAD-u je 2015. godine, prema procjenama, bilo 80.110 novih slučajeva raka kod odraslih osoba starijih od 20 godina zbog nezdrave prehrane, izvještaju autori. To predstavlja otprilike 5,2 posto svih invazivnih slučajeva raka koji su tek dijagnosticirani u odraslih u SAD-u u 2015. godini. Taj je udio usporediv s udjelom raka zbog pijenja alkoholnih pića.

 

Proučeno je sedam oblika prehrane

Istraživači su u svom istraživanju ocijenili ukupno sedam prehrambenih čimbenika: nizak unos povrća, voća, integralnih žitarica i mliječnih proizvoda, kao i visok unos prerađenog mesa, crvenog mesa i slatkih pića. Mali unos cjelovitih žitarica bio je povezana s najvećom stopom oboljelih od raka u SAD-u, praćena niskom potrošnjom mlijeka, velikom potrošnjom prerađenog mesa, niskim unosom povrća i voća, velikim unosom crvenog mesa i pijenjem velikih količina šećerom zaslađenih pića.

 

Sastojak brokule kao lijek protiv raka?

Nedavno istraživanje znanstvenika s Medicinskog fakulteta s Harvarda u Bostonu otkrila je da brokula može deaktivirati gen uključen u razvoj različitih vrsta raka. Rezultati istraživanja objavljeni su u engleskom časopisu "Science".

 

Previše topla pića povećavaju opasnost obolijevanja od raka

Nedavno istraživanje teheranskog Sveučilišta za medicinske znanosti (Iran) pokazalo je da pijenje vrućeg čaja ili kave ima ogroman utjecaj na opasnost obolijevanja od raka. Rezultati iztraživanja objavljeni su u engleskom časopisu "International Journal of Cancer".

 

Koje su vrste raka bile osobito česte?

Istraživači su koristili usporedni model procjene opasnosti kojim je procijenjen broj slučajeva zloćudnog karcinoma u smislu utjecaja prehrane protiv raka u SAD-u. Prethodna istraživanja već su pokazale da puno pojedenog prerađenog mesa povećava opasnost od raka debelog crijeva, a puno pojedenih cjelovitih žitarica smanjuje opasnost od kolorektalnog karcinoma, objašnjavaju autori istraživanja. No, novo istraživanje donosi broj i udio novih slučajeva oboljelih od raka zbog loše prehrane na nacionalnoj razini. Istraživači su otkrili da rak debelog crijeva i rektuma, s 38,3 posto, predstavlja najveći broj i najveći udio u bolestima povezanih s prehranom.

 

Naša prehrana je važna za sprečavanje raka

Potrebno je daljnje istraživanje kako bi se utvrdilo postoje li slična istraživanja u SAD-u za druga razdoblja. Sve u svemu, naša prehrana ostaje jedan od rijetkih čimbenika smanjivanja opasnosti od obolijevanja od raka, izvijestili su znanstvenici. Nalazi naglašavaju potrebu za smanjenjem opterećenja tijela poboljšanjem unosa ključnih skupina hrane i hranjivih sastojaka.

 

Opasnost od jako prerađene hrane

Takozvana jako (ultra) prerađena hrana rastući je dio prehrane u svijetu. Primjerice, istraživanjem iz 2016. godine utvrđeno je da 60 posto kalorija u prosječnoj američkoj prehrani dolazi iz ove vrste hrane. Od raka se možete zaštititi izbjegavanjem i zamjenom ultra obrađene hrane organskom. Istraživanje objavljeno prošle godine u časopisu JAMA Internal Medicine otkrila je da su ljudi koji su često jeli organsku hranu smanjili ukupnu opasnost od obolijevanja od raka.  

_________

Važna napomena: Ovaj članak sadrži samo opće podatke i ne smije ga se koristiti za samodijagnozu ili liječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak