U Turskoj nemaju zakon o homoseksualnosti
Navršenih od 18 godina starosti je i dobna granica za dozvolu ulaska u barove i klubove koji prodaju alkohol. ...
Muškarca se pozna po gaćama
Materijal od kojeg se proizvedi muške gaće mora biti vrhunske kakvoće. ...
Turizam je treća izvozna grana svijeta
Prošlu godinu odlikuje održiv rast u mnogim odredištima. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Krumpir se može jesti pripremljen na sve načine
Objavljeno: 29.05.2018. 13:59  
Dijeta kod bolesne jetre
Dijeta kod bolesne jetre

Namirnice poželjne u dijeti kod bolesne jetre

 

Juhe

Dobro je jesti juhe od nemasnog mesa te od povrća, ali ne i guste od pasiranog povrća. Posebno će goditi juhe od riže, ječma, zobenih pahuljica, brašna i pšenične ili kukuruzne krupice.

 

Meso

U dijeti kod bolesne jetre smije se jesti nemasnu teletinu, junetinu, janjetinu i piletinu, a od riba oslić. Prije pripreme jela treba pažljivo odstraniti sve masne dijelove od kojih su neki dobro skriveni.

 

Jaja

Smije se jesti samo bjelanjak.

 

Mliječni proizvodi

Dozvoljeno je jesti, odnosno piti, svježe domaće obrano mlijeko ili 1-postotno kiselo mlijeko. Također svježi, po mogućnosti posni, sir. Kiselo vrhnje (do 12% masnoće) jesti u manjoj količini. Slatko vrhnje valja izbjegavati.

 

Povrće

Preporučene vrste povrća su: špinat, blitva, šparoga, cvijet cvjetače, mlada mrkva, mlada koraba, mlada rotkvica, mladi patlidžan, rajčica, buče i tikvice. Smije se jesti i mlade krastavce bez sjemenki, ali samo kao varivo. Od salata samo mlada zelena salata. Od mahunarki smije se jesti samo mladi grah. Krumpir se može jesti pripremljen na sve načine osim pržen na masnoći (pomfrit, npr.).

 

Voće

Voće se može jesti svježe i kuhano.

 

Tjestenine

Dozvoljeno je jesti sve vrste jela od brašna, tvorničke i domaće tjestenine, bijeli, crni ili kukuruzni kruh, ali ne svježi. Smije se jesti jela od pšenične i kukuruzne krupice, te rižu.

 

Slastice

Dozvoljeno je jesti sve vrste kolača s voćem i voćnim proizvodima kao tople i hladne slastice. Također tvornički izrađene kolaće i slastice s manje masnoće.

 

Masnoće

Od masnoća može se koristiti bučino, maslinovo i ostale vrste ulja, biljna mast, kokosova mast, maslac i margarin, ali do 50 g po obroku.

 

Pića

Od pića najbolje je piti blagi čaj i/ili blagu crnu kavu. I sve vrste sokova.


Napomena

Kod bolesne jetre valja otići na vrlo učinkovitu bioenergetsku terapiju.

  isprintaj članak