Šarene maske za lice dobivaju na popularnosti u Južnoj Koreji
Poznata glumica Kim Hye-soo objavila je na društvenim mrežama svoju fotografiju s maskiom neonske boje. Fotografija je privukla velik broj klikova i lajkova. ...
Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Ribolov
Sportski ribolov spada u tehničke sportove odnosno rekreaciju ili hobije.
Objavljeno: 01.03.2012. 11:37  
Direktašem na vodu
Direktašem na vodu


Sportski ribolov svakako spada u tehničke sportove odnosno rekreaciju ili hobije (ovisno kako mu se pristupa) s obzirom da čovjeku u obavljanju te zanimacije nije dovoljna samo njegovo tijelo, snaga i umijeće. Drugim riječima za ribičiju čovjeku treba najmanje štap, komad najlona i udica. Pribor je čovjek prilagođavao što uspješnijem lovljenju odnosno tome da, uz određena pravila, nadmudri, prevari – ribu. Uočavajući različite osobine kod različitih vrsta riba, ribolovac je tome prilagođavao i pribor, a industrija koja prati sportski ribolov, na tržište izbacivala različite vrste štapova, rola, najlona, udica i ostalog osnovnog i pomoćnog pribora, kojim se mogu loviti velike i male ribe u različitim uvjetima i situacijama na i oko vode.


Tekst i fotografija: Siniša Slavinić


I podjela sportskog ribolova ovisi o priboru. Tako se zahvaljujući karakteristikama pribora sportski ribolov dijeli na: dubinski, s ili bez plovka (prirodnim mamcima); na ribolov umjetnim mamcima, koji se opet dijeli na ribolov varalicom ili spin ribolov (blinkanje) i ribolov umjetnom muhom (mušičarski ribolov). To bi bila veoma gruba podjela sportskog ribolova prema priboru. Unutar svake te kategorije moguće su i daljnje podjele i pod podjele.

U ribolovu s plovkom daljnja je podjela na ribolov direktaš štapovima, match ili engleski ribolov, bolognese i ribolov polagaljkom ili štekom.

Gotovo svi ribolovci počeli su svoju karijeru upravo plovkom, s kuglicom kruha, gujavicom ili crvom na udici, upravo s direktaš štapovima. Kraće varijante takvih štapova nazivaju i pecalicama. Ova tehnika ribolova je, u tehničkom pogledu, krajnje jednostavna. Cijeli «dodatak» ribolovca sastoji se od štapa, uzice (najlon – monofil), plovka otežanog olovnicama i udicom na kraju predveza. U praksi, ribolovci natjecatelji doveli su ovaj način ribolova do savršenstva. Ipak, tehnika na vodi pokazuje svu svoju zahtijevnost, pa od ribolovca traži da često ide na vodu i usavršava je, zbog ribe prije svega. Mamac na udici se jednostavno plasira u vodu bilo zamasima cielog sustava preko glave ili klačenjem ispod štapa i zabacivanjem na taj način.

Ribolov direktašima s plovkom omogućuje široku lepezu ulova. Kratkim direkt štapovima (pecalicama), koji se izrađuju u dužinama od 1 pa do 5 metara lovi se razna sitan bijela riba. No, duljim varijantama direktaš, koji mogu biti dugi 6, 7, 8, 9, ali i 10, pa i 11 metara, mogu se loviti i krupnije ribe. Prije svega one iz porodice bijelih riba, kao što su bodorka, crvenperka, deverika, ali i linjak, podust, jez, pa i šaran, te druge vrste.

Direktaše u svojoj ponudi danas imaju svi proizvođači ribolovnog pribora. Prije nekoliko desetaka godina ovi su štapovi izrađivani od različitih plastičnih masa i staklenih vlakana. Bili su teški i kraći. Robusniji. Uvođenjem u proizvodnju ribolovne opreme materijala kao što su karbon, kevlar, boron i slično, direktaši se proizvode i u navedenim dužinama, veoma su lagani i osjetljivi. U pravilu direktaši su štapovi vršne akcije. Rade samo u svom vršnom dijelu, pa se njima mogu zadavati brze i učinkovite kontre već i pri najmanjoj reakciji plovka, kao pokazivača griza ribe. Iako je većina direktaša izrađena za laki, eventualno srednji ribolov s plovkom, ribolovci mogu nabaviti i štapove direktaše za teški ribolov s plovkom. Radi se o robusnim direktašima, debljih stijenki, nešto veće težine, koji su namijenjeni za ribolov krupnije ribe, kao što su manji šarani, mrene, podusti, klenovi i sl. Blankovi takvih štapova služe često i za izradu bolognese štapova. Bolognese tehnika ribolova je priča za sebe, koju ostavljam za drugu zgodu.

Iako je u povijesti proizvodnje ribolovnih štapova bilo i perioda kada su tržištu nuđeni ovi štapovi u "štek" inačici, odnosno štap je bio sastavljen od dijelova koji su se međusobno spajali, danas su direktaši stopostotno teleskopski štapovi. Drugim riječima štapovi tako napravljeni da se dijelovi izvlače jedan iz drugoga.

Za uspješan ribolov direktaškom tehnikom treba ispuniti još puno elemenata. Imati odgovarajuće složen sustav (plovak, najlon, olovo, udica), prilagođen vodi na kojoj se lovi i ribi koja se lovi. Treba imati i odgovarajuću primamu, te mamce. Treba znati pripremiti prihranu i tehniku primamljivanja, pračkanja crvi, izmjeriti dobro dubinu i sl. Tek potom se može pristupiti ribolovu i očekivati uspjeh. Naravno uz sve to ide i odgovarajuća mreža čuvarica za čuvanje ribe, no sve je to već jedna druga priča.

 

  isprintaj članak