Pandemija prijeti glađu u zemljama koje se oslanjaju na uvoz
Pandemija koronavirusa prijeti da će dovesti do nestašice hrane stotinama milijuna ljudi, posebno u Africi, upozorili su jučer Ujedinjeni narodi. ...
Samo do 1560. godine ubijeno je oko 15 milijuna ljudi
Papa Aleksandar VI. izdao je nekoliko papinskih bula u kojima se otvoreno zagovara i opravdava porobljavanje domorodačkih naroda Kariba i Amerike, sve to u kori ...
Dezinfekcija doma na pametan način
Kako najbolje pristupiti čišćenju u kućanstvu, kao i prepoznati i dezinficirati neka mjesta s uobičajenim žarištem klica. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Zrak u New Delhiju toliko je toksičan da je smanjio prosječni životni vijek stanovnika za gotovo 17 godina.
Objavljeno: 26.11.2019. 14:21  
Djeca u Delhiju puše 10 cigareta dnevno samo disanjem
Djeca u Delhiju puše 10 cigareta dnevno samo disanjem
  • Djeca u Delhiju puše 10 cigareta dnevno samo disanjem

Delhi

 

DIU je analizirao statistiku onečišćenja nacionalne prijestolnice od 20. listopada do 21. studenoga i ustanovio da je gradski zrak toliko zatrovan da prosječno svaki stanovnik udiše dim jednak pušenju oko 340 cigareta.

"Pušenje štetno za zdravlje” – slogan je zalijepljen svugdje u Indiji, od natpisa preko filmskih scena svidljivim pušenjem do ogromnih plakata na cesti. Pušenje je također zabranjeno maloljetnicima. Ipak, djeca u New Delhiju puše 10 cigareta svaki dan udišući samo gradski otrovni zrak. Jedinica za obavještavanje podataka India Today (DIU) utvrdila je da je, prosječno, svaki stanovnik Delhija između 20. listopada i 21. studenoga "popušio” oko 340 cigareta zbog velikog zagađenja u gradskom zraku.

DIU je analizirao statistiku onečišćenja glavnog grada Indije u trajanju od 33 dana, od 20. listopada do 21. studenog (do 17 sati) i ustanovio da je gradski zrak toliko toksičan da je prosječno svaki stanovnik udahnuo dim ekvivalentan pušenju oko 340 cigareta. To se izračunava na temelju visoke razine čestica Matter 2.5 (PM 2.5) koja šteti plućima svake osobe u gradu.

Prema analizi Richarda Mullera i Elizabeth Muller iz Berkley Earth, izloženost 22 mikrograma po kubnom metru PM 2,5 jednaka je pušenju jedne cigarete dnevno. To znači da ako je razina PM 2,5 u zraku 300, ona će biti jednaka udisanju dima od 14 cigareta.

Koristeći podatke zagađenja zraka koje je dostavio Središnji odbor za kontrolu onečišćenja, DIU je utvrdio da je između 20. listopada i 21. studenog (17 sati) prosječna razina PM 2,5 za sve stanice za praćenje u Delhiju iznosila 227, što dnevno znači 10 cigareta.

 

Koji dan su stanovnici najviše pušili?

Dnevni prosjek PM 2,5 za Delhi otkriva da je nanesena najveća šteta oko festivala Diwali. Festival je proslavljen 27. listopada i tada se moglo vidjeti da su razine PM 2,5 počele znatno rasti. Dok je na Diwaliju, zagađeni zrak bio jednak pušenju devet cigareta, on je sljedećeg dana iznosio 14 cigareta zbog veće koncentracije PM 2,5.

Otrovnost u zraku ostala je izuzetno velika sedam dana zaredom nakon Diwalija. Najgore stanje bilo je 3. studenog kada je prosječna razina PM 2,5 iznosila 582, što je 23 puta više od propisane granice Svjetske zdravstvene organizacije od 25 mikrograma po kubnom metru (znači 24 sata). To je bilo poput pušenja 26 cigareta u samo jednom danu.

 

Otrovni zrak smanjuje život

U izvještaju objavljenom od strane DIU-a zrak u New Delhiju toliko je toksičan da je smanjio prosječni životni vijek stanovnika za gotovo 17 godina.

Druga zastrašujuća činjenica je broj smrtnih slučajeva uslijed onečišćenja zraka u zemlji. DIU je ustanovio da je stopa smrtnosti zbog toksičnog zraka 134 na milijun ljudi, što je skoro dvostruko više od gsvjetskog prosjeka od 64.

 

Političari se počeli zalagati

Ministar okoliša Prakash Javadekar naveo je nekoliko koraka u borbi protiv zagađenja Delhija. Jedan od njih je i hitna potreba za stvaranjem urbanih šuma.

  isprintaj članak