Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira
Nakon što su se 15 godina prodavali na štandu, ručno rađeni suveniri Kiki dobili su trgovinu. Iako je dolazak turista na Krk neizvjestan, vlasnica obrta Suzana ...
Anketa


NALAZITE SE U > Savjeti za putovanja
Svaki prijevoznik koji nudi na svojim letovima hranu imaju posebno napravljene menije za djecu.
Objavljeno: 25.05.2013. 11:30  
Djeca u zrakoplovu
Djeca u zrakoplovu

Koje usluge možemo tražiti za djecu koja putuju s nama? Sve zrakoplovne tvrtke (osim što izuzetak možda čine niskobudžetne) trude se najbolje zadovoljiti prohtjeve putnika s malom djecom. Većina europskih prijevoznika uskladilo je svoju ponudu i gotovo svi imaju jednak popust. Mali putnici se dijele na dojenčad (od tri mjeseca do dvije godine) i djecu (od dvije do 12 godina života). 

Prilikom rezervacije karte obavezno se treba navesti svaka pojedina usluga koju tvrtka pruža.

 

1. Telefonski upit

Sva pitanja vezana za let moraju biti odgovoreni prije putovanja na informacijama. I na naše upite odgovorili su svi prijevoznici u Hrvatskoj koje smo nazvali na njihove službene telefone, a većina njih ima i svoj besplatan info – telefon. Jedina iznimka je Alitalia u kojoj zaposlenica nije mogla odgovoriti jer „nije imala vremena za nas“.

 

2. Popust za djecu do dvije, od dvije

Dojenčad do dvije godine plaćaju 10 posto karte odraslih, a djeca od 2 do 12 godina 33 do 50 posto, ovisno o letovima. Najbolja pogodnost je ona koju nudi Croatia Airlines na domaćim letovima. Tu dojenčad putuje besplatno.

 

3. Prostor za obitelj – kod kašnjenja

Ovisi o zračnoj luci. U većim zračnim lukama po svijetu sami prijevoznici osiguravaju takav prostor kako bi se roditelji i djeca osjećali što ugodnije dok čekaju na let. Takav postoji i u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso. Jedna prostorija za majku i dijete nalazi se u domaćem dijelu, a druga u tranzitnom dijelu putničkog terminala.

 

4. Šalter za obitelji

Ne postoji, ovisi o putnicima i njihovoj dobroj volji da propuste majku s djecom, ali tu u pomoć redovito priskaču i službenici na šalterima.

 

5. Slobodno nošenje prtljage 10 – 20 kilograma po djetetu

Sve zrakoplovne kompanije pružaju mogućnost da i djeca imaju pravo na određenu kilažu prtljage. Tako dijete do dvije godine može ponijeti 10 kilograma prtljage, a dijete od dvije do 12 godina dvadeset.

 

6. Meniji za djecu

Svaki prijevoznik koji nudi na svojim letovima hranu imaju posebno napravljene menije za djecu. To su: BBML, obrok za dojenčad – proizvod koji je izvorno zapakirao proizvođač. Nije li navedena dob djeteta, u zrakoplov se isporučuju kašice i obroci primjereni djeci od šest mjeseci. Inače su obroci namijenjeni djeci do dvije godine.
CHML, obrok za djecu - primjeren za djecu od dvije do šest godina. Mesni dijelovi uvijek su narezani ili u obliku prihvatljivom za djecu. Količina je začina smanjena.
Na kratkim letovima, unutar jednog sata, ne poslužuje se hrana, pa tako ni za djecu.


7. Rezerviranje dječjih krevetića

Samo u Austrian Airlinesu je ova ponuda omogućena i hrvatskim putnicima. Ovo su krevetići koji se pričvrste uza zid aviona i tu majka može dijete prematati i slično. Jedino je ograničenje da dijete mora imati osam kila ili manje te do dvije godine.

 

8. Ulazak u zrakoplov s dječjim kolicima

Ova ponuda nije jednaka kod svih. Neki zračni prijevoznici omogućuju da se kolica unesu u sam putnički dio zrakoplova, dok drugi zahtijevaju da se kolica voze u prtljažniku. Jedno od najboljih rješenja je onih tvrtke koja omogućuju roditeljima da dijete dovezu kolicima do samog zrakoplova, zatim se kolica sklope i čuvaju sve dok putnici ne izađu iz njega. Tada dijete odmah dobiva svoja kolica natrag.

 

9. Vlastito sjedalo za djecu

Dojenčad nemaju svoje posebno sjedalo, već sjede majci u krilu. No, za djecu je uvijek rezerviran prvi red sjedala u ekonomskoj klasi, gdje majka ima dosta prostora da odloži dijete na susjedno sjedalo.


10. Zabava za djecu

Djeci se uvijek nudi neka vrsta zabave. To su većinom igračke koje dolaze zajedno s hranom, ali na duljim letovima postoji cijela ponuda igara, bilo kompjutorskih na naslonima sjedala, bilo malih igara na pločama.


  isprintaj članak