Najčistiji zrak na svijetu
Znanstvenici su uvjereni da su pronašli najčistiji zrak koji uopće nije onečišćen ljudskim djelovanjem. ...
Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Vodeći europski koreografi i plesni stručnjaci u potrazi za plesnim talentima
Objavljeno: 23.10.2019. 13:22  
Dječji festival plesa Kliker i Life Long Burning međunarodna koreografska konvencija od 23. do 26. listopada u Zagrebu
Dječji festival plesa Kliker i Life Long Burning međunarodna koreografska konvencija od 23. do 26. listopada u Zagrebu
  • Dječji festival plesa Kliker i Life Long Burning međunarodna koreografska konvencija od 23. do 26. listopada u Zagrebu

Djeca plešu; predstava "Sinovi”

 

Zagreb je od 23. do 26.10. domaćin Međunarodne plesne konvencije u okviru EU projekta Life Long Burning, koja se po prvi put održava u Hrvatskoj. Susret plesnih stručnjaka iz više europskih zemalja, paneli kao i stručna predavanja osvijestit će važnost plesa za razvoj djece, kao i potrebu uvođenja plesa kao predmeta u škole, uz suradnju s profesionalnim umjetnicima i kazalištima. Program uključuje pet predstava za djecu, dva stručna seminara, dva predavanja na temu suvremenog plesa djece i mladih, dva okrugla stola i jedno start-up predstavljanje. 

Cilj konferencije je upoznati profesore, pedagoge i umjetnike s umjetničkim i edukacijskim trendovima na području suvremenog plesa za djecu i mlade. Organizator događanja je Plesni centar Tala kojeg vode Larisa Lipovac Navojec i Tamara Curić. Njihova je želja da ples i pokret postanu dostupni svakom djetetu kao dio odgoja. Dokazano je da ples i pokret potiču zdrav tjelesni razvoj, razvoj inteligencije, kreativnosti i samosvjesnosti, a djeluju i na smanjenje inertnosti i nasilja.

Osim spomenute konvencije održat će se zagrebačko izdanje Kliker dječjeg festivala plesa, pokreta i igre. Polaznici zagrebačkih vrtića i škola sudjelovat će u interaktivnim predstavama i radionicama, a dječje plesno kazalište ovaj put dolazi k njima. Tako će djeca u dječjem vrtiću Izvor uživati u predstavi Misli u boji, a školarci OŠ Ivana Gundulića u premijeri predstave Polygon Larise Lipovac Navojec. Ova plesna umjetnica, koreografkinja i plesni pedagog obilježava i 25 godina rada. Osim predstava namijenjenih vrtiću i školi, održat će se i predstave za građanstvo u Zagrebačkom kazalištu lutaka, Kulturnom centru Travno i Plesnom centru Tala. Zadnjeg dana Festivala, u subotu 26. listopada i Zrinjevac postaje velika rasplesana pozornica na koju su svi dobrodošli.

 

Dječje predstave za građanstvo:

- Kronografija dualizma (10+), srijeda 23.10. u 19 sati, Zagrebačko kazalište lutaka

- Sinovi (8+), petak 25.10. u 10 sati, Kulturni centar Travno

- Patka, smrt i tulipan (6+), subota 26.10. u 10 sati, Kulturni centar Travno

 

O predstavama

Kronografija dualizma (10+)

Srijeda 23.10. u 19 sati

Zagrebačko kazalište lutaka

Iako ime zvuči kompleksno i ozbiljno, riječ je o izvedbi namijenjenoj klincima koji su u potrazi za samim sobom i svojim položajem u društvu u odnosu na vršnjake, prijatelje, roditelje i okolinu. Izvedba kombinira hip-hop kao urbani sa suvremenim plesom i stvara novu plesnu formu - hip-hop kazalište.

 

Sinovi (8+)

Petak 25.10. u 10 sati

Kulturni centar Travno

Till i Jaša Frühwald, dvije generacije, otac i sin – kako na pozornici, tako i u stvarnom životu - kreću u potragu za onim što čini njihov odnos, kopajući dublje no što bi to uobičajene obiteljske veze diktirale. Što bi sin mogao i trebao naučiti od svog oca te kakav mu je uzor potreban kao mladiću koji raste i razvija se? Kako i kada dječak postaje muškarcem, ili muškarac ocem te što "biti otac” uopće znači?

 

Patka, smrt i tulipan (6+)

Subota 26.10. u 10 sati

Kulturni centar Travno

Patku je već duže vrijeme pratio čudan osjećaj. Kao da je netko promatra, kao da joj je netko blizu. Onda se napokon pojavila pred njom – Smrt. No Patka još nije spremna, a ni Smrti se baš ne žuri. Zajedno provode ljeto, kupaju se u jezeru, sjede na stablu ili na livadi, razgovaraju i zajedno šute. Smrt doživljava iskreno prijateljstvo i čaroliju života. Ali jesen se bliži, tada i Patka mora poći na svoje posljednje putovanje…

Prema motivima dječje slikovnice "Patka, Smrt i Tulipan” Wolfa Erlbrucha. Kako pronaći pravi način kako govoriti o pitanju smrti, koje u jednom trenutku neizbježno postavi svako dijete.

  isprintaj članak