Sa završenim studijem psihologije može se ostvariti krasan posao i napredovanje u njemu
Kako je područje psihologije toliko raznoliko, mogućnosti zaposlenja su beskrajne! ...
Kako otjerati žohare iz doma
Kako se riješiti žohara prirodnim putem? Što ih drži daleko od kuće? ...
Zatvorenici u Rusiji vole čitati klasiku
"Da, čovjek je smrtan, ali to još ne bi bilo tako loše. Loše je to što je ponekad iznenada smrtonosan, to je odvratna stvar!" ...
Anketa


NALAZITE SE U
Pilot-projekt Gourmet Hrvatska dio je šire Cluster inicijative koju posljednjih godinu i pol dana provodi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta
Objavljeno: 26.03.2019. 19:29  
Do 2020. godine Hrvatska među 20 turističkih odredišta u svijetu
Do 2020. godine Hrvatska među 20 turističkih odredišta u svijetu

Robert Blažinović, Krunoslav Karalić i Frano Matušić

 

Uspostavom dobrih zakonodavnih uvjeta, stvaranjem kvalitetne ponude jela i pića i povećanje prepoznatljivosti na međunarodnom tržištu ključni su preduvjeti da Hrvatska do 2020. godine postane prepoznatljivo gastronomsko turističko središte te ušla u 20 vodećih turističkih odredišta na svijetu. Zaključci su to danas održane konferencije projekta „Gourmet Hrvatska" plaćenim iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

„Prema posljednjem TOMAS istraživanju o stavovima i turističkoj potrošnji u Hrvatskoj, uživanje u hrani predstavlja jedan od tri glavna podstreka dolaska u odredište za 29% turista. Taj je rezultat značajan jer je još prije desetak godina hrvatski turizam uglavnom bio vezan uz plaže i sunce", rekao je Frano Matušić, državni tajnik Ministarstva turizma, dodavši kako je taj podatak velika šansa Hrvatskoj za razvoj cjelogodišnjeg turizma u kontinentalnoj Hrvatskoj, posebice u Slavoniji. 

„Pilot-projekt Gourmet Hrvatska dio je šire Cluster inicijative koju posljednjih godinu i pol dana provodi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, ujedno i nositelj ovog pilot-projekta. Cluster inicijativa, vrijedna 68 milijuna kuna, odredila je 13 strateških područja ključnih za razvoj konkurentnosti Hrvatske", istaknuo je Robert Blažinović iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. 

Osim Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, u projektu su sudjelovali i Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora te Hrvatska turistička zajednica koja je ujedno bila i glavni partner. 

„Trenutno u Hrvatskoj imamo 20 zaštićenih gastronomskih proizvoda s oznakama izvornosti i geografskog podrijetla, a posljednji takav proizvod je lička janjetina. Cilj nam je dalje jačati vrhunsku kakvoću naših proizvoda i tako ih staviti na tržište", istaknuo je Krunoslav Karalić, pomoćnik ministra poljoprivrede dodavši kako sav trud struke neće biti dovoljan ako mi svi kao potrošači, te hrvatski hoteli i gostionice, ne damo prednost hrvatskim proizvodima.

Osječki kuhar Tomica Đukić, glavni kuhar Hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, govorio je o lancima vrijednosti, odnosno usklađivanju ponude jela i pića sa zahtjevima i potrebama tržišta, dok je Rudolf Štefan iz šibenskog restorana Pelegrina s Michelinovom zvjezdicom istaknuo kako je upravo taj restoran pokrenuo zakladu za školovanje nadarenih od 16 do 26 godina u području gastronomije za sve one koji vide rad u tom zanimanju kao životni poziv bez obzira imaju li prethodno odgovarajuću izobrazbu, ali uz uvjet da nakon školovanja ostanu u Republici Hrvatskoj raditi barem dvije godine. 

Tijekom 18 mjeseci provedbe Projekta analizirano je sadašnje stanje gastronomske ponude u Hrvatskoj, napravljen je Strateški okvir i smjernice za razvoj gastronomskih/gourmet odredišta i proizvoda te su osmišljene smjernice za razvoj branda sadašnjih i budućih gastronomskih odredišta. Također, u suradnji sa sudionicima na lokalnoj i nacionalnoj razini određen je Akcijski plan za razvoj gastronomije u Hrvatskoj. 

Projekt su proveli WYG Savjetovanje, Institut za turizam i Institut za međunarodne odnose u suradnji s velikim brojem partnera na lokalnoj i nacionalnoj razini. 

 

  isprintaj članak