Zatvorenici u Rusiji vole čitati klasiku
"Da, čovjek je smrtan, ali to još ne bi bilo tako loše. Loše je to što je ponekad iznenada smrtonosan, to je odvratna stvar!" ...
Odmor i lopovi
Zaboravite na suosjećajnost na odmoru. Često će vam pristupati ljudi s pričama koje izazivaju suze, a da niste svjesni da je riječ o lopovima. ...
Najljepša mjesta za ronjenje
Ljeto i želja za odmorom nas privlače, a osobni užitak nam treba ipak biti na prvom mjestu! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Pilot-projekt Gourmet Hrvatska dio je šire Cluster inicijative koju posljednjih godinu i pol dana provodi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta
Objavljeno: 26.03.2019. 19:29  
Do 2020. godine Hrvatska među 20 turističkih odredišta u svijetu
Do 2020. godine Hrvatska među 20 turističkih odredišta u svijetu

Robert Blažinović, Krunoslav Karalić i Frano Matušić

 

Uspostavom dobrih zakonodavnih uvjeta, stvaranjem kvalitetne ponude jela i pića i povećanje prepoznatljivosti na međunarodnom tržištu ključni su preduvjeti da Hrvatska do 2020. godine postane prepoznatljivo gastronomsko turističko središte te ušla u 20 vodećih turističkih odredišta na svijetu. Zaključci su to danas održane konferencije projekta „Gourmet Hrvatska" plaćenim iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

„Prema posljednjem TOMAS istraživanju o stavovima i turističkoj potrošnji u Hrvatskoj, uživanje u hrani predstavlja jedan od tri glavna podstreka dolaska u odredište za 29% turista. Taj je rezultat značajan jer je još prije desetak godina hrvatski turizam uglavnom bio vezan uz plaže i sunce", rekao je Frano Matušić, državni tajnik Ministarstva turizma, dodavši kako je taj podatak velika šansa Hrvatskoj za razvoj cjelogodišnjeg turizma u kontinentalnoj Hrvatskoj, posebice u Slavoniji. 

„Pilot-projekt Gourmet Hrvatska dio je šire Cluster inicijative koju posljednjih godinu i pol dana provodi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, ujedno i nositelj ovog pilot-projekta. Cluster inicijativa, vrijedna 68 milijuna kuna, odredila je 13 strateških područja ključnih za razvoj konkurentnosti Hrvatske", istaknuo je Robert Blažinović iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. 

Osim Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, u projektu su sudjelovali i Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora te Hrvatska turistička zajednica koja je ujedno bila i glavni partner. 

„Trenutno u Hrvatskoj imamo 20 zaštićenih gastronomskih proizvoda s oznakama izvornosti i geografskog podrijetla, a posljednji takav proizvod je lička janjetina. Cilj nam je dalje jačati vrhunsku kakvoću naših proizvoda i tako ih staviti na tržište", istaknuo je Krunoslav Karalić, pomoćnik ministra poljoprivrede dodavši kako sav trud struke neće biti dovoljan ako mi svi kao potrošači, te hrvatski hoteli i gostionice, ne damo prednost hrvatskim proizvodima.

Osječki kuhar Tomica Đukić, glavni kuhar Hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, govorio je o lancima vrijednosti, odnosno usklađivanju ponude jela i pića sa zahtjevima i potrebama tržišta, dok je Rudolf Štefan iz šibenskog restorana Pelegrina s Michelinovom zvjezdicom istaknuo kako je upravo taj restoran pokrenuo zakladu za školovanje nadarenih od 16 do 26 godina u području gastronomije za sve one koji vide rad u tom zanimanju kao životni poziv bez obzira imaju li prethodno odgovarajuću izobrazbu, ali uz uvjet da nakon školovanja ostanu u Republici Hrvatskoj raditi barem dvije godine. 

Tijekom 18 mjeseci provedbe Projekta analizirano je sadašnje stanje gastronomske ponude u Hrvatskoj, napravljen je Strateški okvir i smjernice za razvoj gastronomskih/gourmet odredišta i proizvoda te su osmišljene smjernice za razvoj branda sadašnjih i budućih gastronomskih odredišta. Također, u suradnji sa sudionicima na lokalnoj i nacionalnoj razini određen je Akcijski plan za razvoj gastronomije u Hrvatskoj. 

Projekt su proveli WYG Savjetovanje, Institut za turizam i Institut za međunarodne odnose u suradnji s velikim brojem partnera na lokalnoj i nacionalnoj razini. 

 

  isprintaj članak