Čuda spolnosti
Muški fetus ima sposobnost erekcije dok je majka u zadnjem tromjesečju trudnoće. ...
Uvjet maske: izbjegavajte diskriminaciju, spriječite isključenje
Maske su trenutno obavezne na mnogim mjestima. Diskriminacija ljudi koji su vani u javnosti bez zaštite usta nije neuobičajena. Nenošenje maski može imati zdrav ...
Okus seksa
Pojedeno utječe na okus tijela tijekom oralnog seksa. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kolumna
Ne čekajte da vas drugi usreće, učinite prve korake i pustite da vrijeme učini svoje!
Objavljeno: 16.12.2019. 08:48  
Do boljeg odnosa s drugima
Do boljeg odnosa s drugima

Tbilisi (Gruzija) 


Pokušajte zamisliti kako ste okruženi ljudima koji vam se ljubazno obraćaju i stalo im je da vašeg mišljenja. Svi bismo to htjeli, taj osjećaj da smo poštovani, prihvaćeni, opušteni, vedri i da nas prati osjećaj sigurnosti.


Napisao: Željko Marušić


No, kako to postići, odnosno dobiti od drugih, ako im nikada nismo rekli očekivanja i imamo premalo (samo)poštovanja, odnosno bojimo se da ćemo ostati povrijeđeni? Zato se nerijetko događa da nastojimo drugima ugoditi nadajući se da će nam to isto tako biti vraćeno. Čak ih nastojimo promijeniti iako nam iskustva govore da se to u praksi ne događa. Uostalom, na svaki nas pritisak odazvat će se obrambenim stavom.

 

Promijenimo se

Ne trebamo postati potpuno drugi ljudi. Dovoljno je promijenite stvari kojima si štetimo svojim odnosom prema drugima. Promjenom vlastitog ponašanja promijenit ćemo i ponašanje drugih prema nama, odnosno nećemo od njih ništa zahtijevati ili očekivati.

Primjerice, kako možemo očekivati da nas netko lijepo dočeka ako toj osobi pristupimo bahato?! Ili ako stalno prigovaramo, mrzovoljni smo ili šutljivi.

 

Iskazujmo ljubav

Šo siješ, to žanješ - glasi narodna poslovica. Ono što ćemo dati u naš odnos s drugima, vratit će nam se. Ukoli partneri pokazuju različite načine izljeva ljubavi do istinske ljubavi neće doći. Kako bi izbjegli tu teškoću trebaju upoznati i druge načine iskazivanja ljubavi.

 

Odazivajmo se na sadašnjost

Koga je ugrizla zmija, boji se i savinutog užeta – kaže još jedna narodna poslovica. To potvrđuju i naši odazivi koji su obremenjeni s iskustvima iz prošlosti. U redu je uvažavati iskustva iz prošlosti, ali treba izbjegavati da automatski djeluju na naše današnje odazive. S nešto truda i ustrajnosti može se naučiti razlikovati što se stvarno događa od skrivenih uvjerenja nastalih zbog događaja u prošlosti.

 

Slušajmo da razumijemo

Živimo uz bližnje i pomozimo im izraziti njihove prave potrebe. Slušajmo ih i doživimo što nam kažu kako bi nas zbližilo i produbilo međusobno povjerenje i razumijevanje.

Sjećam se zgodnog primjera kada je moj omiljeni konobar, koji obožava vježbati, imao rođendan. Uručio sam mu poklon bon trgovine sportskom prehranom, naravno, u kuverti. Pomalo ljutito je odbio kuvertu misleći da je u njoj novac. Ipak je, iz poštovanja prema meni, uzeo kuvertu i krenuo prema točioniku da bi se presretan vratio i rekao mi: „Pa ti slušaš kada ti se govori!". Da, slušam i doživljavam što mi se govori. Kako smo se kroz godine mog dolaženja sprijateljli, pričao mi je o vježbanju, troškovima prehrane i slično. Kako sam ga čuo izabrao sam, čini mi se, najljepši poklon – poklon koji će ga još tjednima podsjećati na moj znak pažnje.

 

Recite, a da ne povrijedite

Osjećaj za druge je vrlo važan pri iskazivanju svojih potreba. Ne izgovarajte ih u želji da njima manipulirate ili zahtijevate.

Kada se bliskoj osobi ne možete suprotstaviti, recite joj kada ćete nešto učiniti.

Postoje osobe koje vole vladati, a mi im se povinujemo, što iz ljubavi, što zbog našeg karaktera. Odgovaraju nam taj osjećaj i odnos, ali ponekad ipak želimo učiniti nešto što bi drugu osobu moglo razljutiti. Da, uvijek treba sve reći pa i tako da ćemo učiniti nešto. I to bez isprike poput: „Nemoj se ljutiti…" budući da ćemo tada odmah izazvati ljutnju, ili „Što misliš…" jer ćemo dobiti neželjeni odgovor. Treba reći: „Danas ću…". I neka ostane na tome.

  isprintaj članak