Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Vinari Zagrebačke županije očekuju turiste
Snimljen video kao poticaj turističkom obilasku vinara Zagrebačke županije ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Prvi festival kulturne baštine, viteštva i starih zanata u Pirotskoj tvrdjavi!
Objavljeno: 04.07.2019. 12:15  
Dobro došli na KALE fest 6. srpnja u Pirotu (Srbija)!
Dobro došli na KALE fest 6. srpnja u Pirotu (Srbija)!

Snimio: Igor Đorđević

 

Pirotska tvrđava je srpsko srednjevjekovno utvrđenje nastalo u XIV. stoljeću, i spomenik je kulture od velikog značaja. „Kale" - „Momčilov grad" sadrži kulturne slojeve od prapovijesti do suvremenog doba i svjedoči o burnoj i bogatoj povijesti ovoj kraja na raskrsnici istoka i zapada.

„KALE fest", koji će biti održan 6. srpnja u Pirotu (gradić blizu bugarske granice poznat po pirotskim ćilimima), promovira kulturnu baštinu grada Pirota, viteštvo i srednjovjekovni način života u Pirotskoj tvrđavi, kao i stare obrte po kojima je grad nadaleko poznat. U obnovljenoj tvrđavi festival će posjetiteljima omogućiti putovanje kroz povijest i kulturu Pirota i predstaviti im srednjovjekovni način života, ćilimarstvo, grnčariju i druge stare obrte, umjetnost i bogatu kulturnu baštinu grada. 

Poseban dio programa bit će namijenjen obiteljima s djecom kako bi djeca na zabavan i osmišljeni način učili o kulturi i umjetnosti, naročito kada im to znanje prenose čuvari tradicije i kulture, specijalizirana udruženja i obrtnici. 

Viteške družine u oklopima i haljinama, opet će oživjeti Momčilov grad i predstaviti nove junakinje i junake grada. 

 

Program traje od 9 ujutro do 20,30 sati

Prikaz srednjovekovnog načina života, oružja, alata, borbi i starih obrta uz cjelodnevno druženje s vitezovima i princezama u izvedbi Viteške družine Zmajeva griva iz Niša i Viteške družine Zlatna zora iz Beograda, prikaz i izložba štitova i duboreza u drvu, razgledavanje tvrđeve s vodičem, radionica izrade srednjovjekovnog nakita i odjeće za djecu, izrada sagova, radionice tkanja za djecu i odrasle, razgovori o pirotskim ćičimima, izrada grnčarije, dječja majstorska radionica izrade kipića vitezova uz pomoć alata, mašte i viteške štafete, radionica stvaralačkog pisanja i crtanja, kušanje vina iz Prve pirotske vinarije, prodaja suvenira i rukotvorina.

  isprintaj članak