Six-Pack Abs i američki predsjednici
Bilo bi nategnuto reći da Amerikanci biraju predsjednike na temelju tjelesnog izgleda, ali se birači često smiju kandidatima koji zrače energijom. ...
Kada zvati Hitnu pomoć?
Na broju 94 intervencije uvijek prima liječnik, a ne telefonist u centrali, kako se često pogrešno misli. ...
Zagrepčanin Mario osvaja proteinskim sladoledom
Zagrepčanin je osmislio proteinski sladoled koji za razliku od klasičnog, ne sadrži ni šećer ni masnoće. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Prvi festival kulturne baštine, viteštva i starih zanata u Pirotskoj tvrdjavi!
Objavljeno: 04.07.2019. 12:15  
Dobro došli na KALE fest 6. srpnja u Pirotu (Srbija)!
Dobro došli na KALE fest 6. srpnja u Pirotu (Srbija)!

Snimio: Igor Đorđević

 

Pirotska tvrđava je srpsko srednjevjekovno utvrđenje nastalo u XIV. stoljeću, i spomenik je kulture od velikog značaja. „Kale" - „Momčilov grad" sadrži kulturne slojeve od prapovijesti do suvremenog doba i svjedoči o burnoj i bogatoj povijesti ovoj kraja na raskrsnici istoka i zapada.

„KALE fest", koji će biti održan 6. srpnja u Pirotu (gradić blizu bugarske granice poznat po pirotskim ćilimima), promovira kulturnu baštinu grada Pirota, viteštvo i srednjovjekovni način života u Pirotskoj tvrđavi, kao i stare obrte po kojima je grad nadaleko poznat. U obnovljenoj tvrđavi festival će posjetiteljima omogućiti putovanje kroz povijest i kulturu Pirota i predstaviti im srednjovjekovni način života, ćilimarstvo, grnčariju i druge stare obrte, umjetnost i bogatu kulturnu baštinu grada. 

Poseban dio programa bit će namijenjen obiteljima s djecom kako bi djeca na zabavan i osmišljeni način učili o kulturi i umjetnosti, naročito kada im to znanje prenose čuvari tradicije i kulture, specijalizirana udruženja i obrtnici. 

Viteške družine u oklopima i haljinama, opet će oživjeti Momčilov grad i predstaviti nove junakinje i junake grada. 

 

Program traje od 9 ujutro do 20,30 sati

Prikaz srednjovekovnog načina života, oružja, alata, borbi i starih obrta uz cjelodnevno druženje s vitezovima i princezama u izvedbi Viteške družine Zmajeva griva iz Niša i Viteške družine Zlatna zora iz Beograda, prikaz i izložba štitova i duboreza u drvu, razgledavanje tvrđeve s vodičem, radionica izrade srednjovjekovnog nakita i odjeće za djecu, izrada sagova, radionice tkanja za djecu i odrasle, razgovori o pirotskim ćičimima, izrada grnčarije, dječja majstorska radionica izrade kipića vitezova uz pomoć alata, mašte i viteške štafete, radionica stvaralačkog pisanja i crtanja, kušanje vina iz Prve pirotske vinarije, prodaja suvenira i rukotvorina.

  isprintaj članak