Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Trnje – prostor i ljudi
U sklopu projekta Zagrebački kvartovi, Muzej grada Zagreba objavio je novu publikaciju, knjigu / katalog izložbe Trnje – prostor i ljudi. ...
Trebaju li muškarci častiti prilikom prvog spoja
Vječno je pitanje trebaju li muškarci častiti prilikom prvoga izlaska s nekom djevojkom (ženom). ...
Anketa


NALAZITE SE U > Ljepota
Wellness doma
Objavljeno: 30.11.2011. 10:17  
Dobro zapjenjeno
Dobro zapjenjeno


Kada za kupanje je mali salon za uljepšavanje između četiri vlastita zida. Jednom prostor za razbuđivanje, drugi put za odmaranje, ponekad mjesto gdje se može biti sam, a ipak dovoljno veliko za dvoje.

Kleopatra, lijepa vladarica Egipta, dobro je znala zašto iz dana u dan njeguje svoje tijelo u kadi punoj mirisavih sastojaka. Jer ništa nije bolje od parne kupelji za opuštanje tijela i duše – udovi su lakši, misli lutaju, napetost popušta pod utjecajem blagih losiona i mirisnih ulja. S pravim dodacima za kupanje milina u kadi čak postaje cjelovit zdravstveni doživljaj: topla voda odmara mišiće, širi krvne žile, potpomaže prokrvljenost i čisti dišne putove.

 

Vruće uživanje

S vodom tjelesne temperature ne može se zapravo postojano utjecati na organizam. Tek primjetna temperaturna razlika između vode i kože izaziva željene reakcije srčanog optoka i živčanog sustava, potiče obrambeni sustav i aktivira izmjenu tvari. Voda naime djeluje na živčane točke na koži, a od tamo se sve informacije prosljeđuju prema odnosnim organima. Ovaj prijenos može uslijediti izravno ili neizravno preko tzv. refleksnih lukova, koji spajaju kožu s mišićima, žlijezdama i organima.

Općenito vrijedi kako hladne kupke od 18 do 22 stupnja djeluju veoma opuštajuće, tople kupke s oko 35 stupnjeva potiču optok krvi i doista jamče svježinu, veoma vruće kupke do najviše 40 stupnjeva opterećuju optok krvi i ovisno o ustrojstvu osobe koja se kupa imaju  pobuđujuće ili uspavljujuće djelovanje. Tko ima stabilan optok krvi (i za slučaj napada vrtoglavice partnera u susjednoj sobi), može iskušati japansku kupku: kratko zagnjuriti u veoma vruću vodu bez dodataka za kupanje (približno 45 stupnjeva C), obrisati se i nakon toga obavljati vježbe disanja uz otvoreni prozor. Sve to ponoviti četiri puta. Rezultat je potpuno opuštanje i osjećaj lebdenja u oblacima.

 

Savršena okolina

Kako bi kupka bila doživljaj užitka potrebna su četiri uvjeta: dovoljno vremena, ugodna temperatura u prostoriji, pravi dodatak za kupanje i osobno usklaena pomoćna sredstva za stvaranje ugode - od svjetla svijeće preko glazbe za opuštanje do generatora mirisa.

Ponuda dodataka za kupanje je tako velika da je moguće svakog dana potonuti u neki novi miris. Moglo bi, ali ne treba. Naime, svakodnevne cjelovite kupke više štete, nego što koriste. To se prije svega odnosi na perive sastojke u pjenušavim kupkama, želatinama i losionima za pranje, koje zajedno s nečistoćom uklanjaju i prirodni zaštitni sloj na koži. Bolje su, iako ne za trajnu primjenu prikladne, uljne kupke, koje prevlače tijelo tankim filmom i sprečavaju isušenje kože. Tko ozbiljno misli na njegu tijela, ne treba ležati u gustom brdu pjene češće od jedanput do dva puta tjedno - i najviše po 20 minuta.

 

Osobni studio za uljepšavanje.

Dodataka za kupanje, kao što smo već rekli, ima kao pijeska u moru – od ključajuće soli za kupku preko eteričkih uljnih kupki i mliječnih kupki za njegu pa do šarolikih zrna za kupke, kod kojih nije u prvom planu njega, već zabava.

Ovisno o tome kakav se učinak želi postići, mogu se sastaviti osobne mješavine. Tko ima suhu kožu obično treba upotrijebiti pjenaste kupke s kremom ili čiste kupke i kremu s regresivno djelotvornim tvarima, koje se talože na koži kao zaštitni film. I uljne kupke njeguju i štite na isti način. Kad koža nije samo suha, već se i brzo nadražuje, preporučuju se mliječne kupke, obogaćene prirodnim dodacima, kao što je kamilica. One djeluju umirujuće, opskrbljuju kožu vlagom i čine je istovremeno podatnom i otpornom. Ako netko hoće, može mliječne kupke upotrijebiti na suhoj koži kao blagi premaz, prije nego odskliže u kadu za kupanje.

 

Uobičajena sredstva za završnu njegu.

Svejedno jeste li svoje tijelo uronili u ulje ili mlijeko, u miris ruže ili cvatove lavande – poslije kupanja potrebno je u svakom slučaju: utrljavanje kreme, utrljavanje kreme i još jednom utrljavanje kreme, kako bi se koži vratila izgubljena vlaga. Koji će se proizvod upotrijebiti, ovisi o vrsti i stanju vaše kože. Ponuda seže od jednostavnih krema za kožu preko losiona za tijlo koji odaju vlagu pa sve do nemasnih ulja za kožu i posebnih proizvoda protiv celulita i prerane pojave starenja. Posebnu pažnju zahtijeva dekolte zato što dojke ne sadrže mišićje koje se može vježbati. Za njihovu visinu, čvrstoću i oblik odgovorna je koža između vrata na tijelu i bradavice na dojci. Ovdje su naglašeno važna sredstva za završnu njegu kože.

 

BRŽE OSVJEŽAVANJE

 Napunite kadu za kupanje vrućom vodom između 35° C i 38° C - to je temperatura za pobuđivanje optoka krvi.

 Upotrijebite djelotvornu pjenušavu kupku, dodajte nekoliko kapljica eteričnog ulja (npr. jasmin, limun, bosiljak ili ružmarin) u vruću vodu ili napravite sami biljnu kupku od 3 do 4 velike žlice štitastog ptičjeg mlijeka ili paprene metvice (kuhati 15 minuta, procijediti, dodati kupki).

 Prije odlaska u kupaonicu napravite nekoliko gimnastičkih vježbi ili preskačite dvije minute uže.

 Snažno istrljajte tijelo rukavicom od prirodnih vlakana (sisal). Činite to uvijek odozdo prema gore, tj. od nožnih zglobova prema bedru, od ručnih zglobova prema ramenu.

 Ne zaboravite prsa, ali trljajte oprezno, bez zatezanja osjetljive kože.

 Ako vam suha rukavica nanosi bol, navlažite je u toploj vodi.

 Nanesite pjenastu masku ili upotrijebite hladne kriške od krastavca.

 Ne ostanite u kadi duže od deset minuta

 Istuširajte se na kraju ledeno hladnom vodom.

 Obrišite se brzo mekanim ručnikom od frotira.

 Osušite se nakon toga, trljajući se grubim ručnikom.

 Njegujte kožu osvježavajućom emulzijom za tijelo ili uljem djelotvornim za funkciju kože.

  isprintaj članak