Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Kostarika je proglašena najsretnijom zemljom u Latinskoj Americi
Ovo istraživanje mjeri očekivano trajanje života, BDP po stanovniku, doživljaj korupcije, slobodu donošenja odluka, podršku drugih ljudi u teškim vremenima i ve ...
Anketa


NALAZITE SE U > Mala škola turizma
Okus kavie je stvar ukusa i podneblja
Objavljeno: 06.01.2021. 13:50  
Dobru kavu čini čovjek
Dobru kavu čini čovjek

Zima je vrijeme kada puno pijemo tople napitke i kuhano vino. Uređaj koji nam služi u proizvodnji svega toga je kafe aparat. Osnovne tri vrste kafe aparata koje koristimo u ugostiteljstvu su uređaji za pripremu filter kave, za pripremu espresso kave i automati za kavu. 

 

Napisao: Siniša Linić

U uređaju za pripremu filter kave (američke kave) curi vruća voda koja ispire kavu i skladišti tekućinu u stalno grijanu termo posudu. Specifičnost ove kave je da nema taloga, nema pjene, puno je kofeinski slabija i lakša za želudac.

Automati za kavu su uređaji kod kojih u njihove pretince stavljamo kavu i šećer te oni sami melju i kuhaju kavu. Takva vrsta uređaja za pripremu kave kod nas se rijetko koristi zbog visoke cijene, slabe funkcionalnosti i slabe mogućnosti upravljanja kakvoćom kave. 

Sljedeći uređaj je uređaj za espresso kavu s priključcima za kuhanje čaja i ispuštanje vodene pare. Uređaji za kuhanje espresso kave mogu biti s jednom, dvije, tri ili četiri grupe, odnosno jedna grupa je izvod na kojeg dolazi ručka s mogućnošću kuhanja jedne ili istovremeno najviše dvije kave. Takva vrsta kafe aparata također može biti podijeljena prema načinu rada na poluautomatske ili automatske programirane. Kod poluautomatskih za upravljanje koristimo obične prekidače i količina kave ili čaja u šalicama je prepuštena procjeni konobara. Automatski programirani uređaji su oni kod kojih programiramo dužinu kave odnosno količinu tekućine koja će iscuriti u šalicu. Dakle, konobar mora samo stisnuti jednu od četiri ponuđene mogućnosti i iscuriti će uvijek jednaka količina tekućine. Ti uređaji bilježe broj skuhanih kava.

Ti uređaji za pripremu kave imaju automatsko punjenje bojlera vode i grijači ne mogu raditi dok uređaj ne uzme dovoljnu količinu vode. Oni se također sami nadopunjavaju vodom. 

 

Kava - odraz ukusa podneblja

Zemlja s najvećim običajem pijenja espresso kave je naš susjed - Italija pa smo tako i mi od njih preuzeli taj običaj kao i uređaje za pripremu talve vrste kave. Najpoznatiji proizvođači uređaja za pripremu espresso kave su Gaggia i Faema, ali jednako tako kvalitetne su marke La Pavonni, San Marco, Cimbali i druge. U pravilu, za samu kakvoću pripremljene kave nema dobrih i loših uređaja. Postoje dobri i loši serviseri, dobra i loša kava i dobri i loši konobari koji je pripremaju. 

Kad govorimo o okusu kavi to je stvar ukusa i podneblja. Kako bi na uređaju pripremili dobru kavu potrebno je 7 grama kave za jednu malu šalicu, točno određene meljavosti odnosno granulacije. Za svaku promjenu vrste kave potrebno je podesiti mlinac za kavu i dozator istresanja kave, za što je zadužen serviser uređaja ili serviser dobavljača kave. Povremeno je potrebno napraviti usklađivanje meljavosti kave i zbog same istrošenosti noževa mlinca. Pritisak u bojleru treba biti približno 1,5 bara, a temperatura izlazne vode približno 85°C. Također pritisak vode za kuhanje kave mora biti približno 10 bara u slobodnom radu crpke.

Kada iz dozatora isipamo kavu u sito grupe, moramo je lagano istisnuti na stiskaču mlinca. Ako je presitno mljevena, voda se probija teško kroz nju i nemamo dobro otapanje što završava lošom (skuhanom) kavom. Ako je kava pregrubo mljevena, voda samo prođe kroz nju u velikom mlazu, ne otapa sastojke kave i opet dobivamo lošu kavu. U oba slučaja možemo si pomoći tako da prefino mljevenu kavu manje stisnemo na stiskaču, a onu pregrubo mljevenu bitno jače stisnemo pa na taj način reguliramo protok vode kroz kavu u situ. To je način kako s nepravilno mljevenim zrnima kave možemo dobiti zadovoljavajući sadržaj u šalici.

 

Važno je servisiranje

Jedan od bitnih čimbenika u radu uređaja za pripremu kave je u održavanju njegove protočnosti budući da se u svim njegovim dijelovima nalazi vruća voda i vodena para, što oslobađa velike količine kamenca iz vode. Kako bismo spriječili taloženje kamenca, na ulaz vode ugrađujemo uređaj koji se zove depurator ili odstranjivač kamenca. Depurator elektrostatski djeluje na vodu, on kamenac razgrađuje u ione topive u vodi. Depurator svoju ulogu ne može obavljati vječno pa ga moramo elektrostatski nabiti, odnosno obnoviti. Uobičajeni depurator je volumena 8 l vode. Njegova funkcija nakon regeneracije traje 2500 - 3000 kava. Savjetujem ugostiteljima da nakon svakih 3000 skuhanih kava, odnosno u zimskom razdoblju kad se kuha puno čajeva i vina i nakon 2000 kava zovu servisera radi čišćenja depuratora, provjeru granulacije te doziranje količine kave. 

 

Kafe aparat imajte uključen 24 sata na dan čime ćete uštedjeti na energiji, a kvaliteta kave će biti stalna. Svaku večer poslije prestanka rada potrebno je očistiti sita i mrežice na grupi kafe aparata kao i izlaz vodene pare na kojem se radi cappuccino ili kuha vino.

  isprintaj članak