Nove SightRun ture za novu turističku sezonu za one koji vole trčanje
SightRun tim kaže kako bi trčanje nakon biciklizma moglo zapravo postati novi zaštitni znak Hrvatske, ako se dovoljno potrudimo. ...
Prvi strip na svijetu

Strip je pridonio nazivu "žuti tisak" za novine i časopise sa senzacionalističkim sadržajem. ...
Boraks – Počnite ga koristiti u svakodnevnom životu

Boraks je prirodni mineral koji nastaje sezonskim isparavanjem slanih jezera, a sastoji se od vode, natrija, kisika i bora. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Od Urbanskog bisera do Decantera
Objavljeno: 31.01.2018. 10:29  
Dolac subotom posjećuju dečki ali i da popiju koji "gemištek s prijatelima" i kupe mrkvicu...
Dolac subotom posjećuju dečki ali i da popiju koji
  • Dolac subotom posjećuju dečki ali i da popiju koji

Marko Cmrečnjak, Dolac u podne (snimili: M. Čolić i T. Radić)


Dolac je najveća i najposjećenija zagrebačka tržnica. Na njoj ne kupuju samo domaćice nego i dečki koji "pijeju stoječki, a neki od njih i sjedečki". Najviše ih je subotom, ali dolaze i u ostale dane da kupe mrkvicu i rajčicu, ali i da popiju koji "gemištek s prijatelima". A na Dolcu je petnaestak mjesta u kojima se to može. U "Simpi", "Kumici", "Suncu", "Kimu", Diani" i još nekim na Dolcu toče Urbanski biser Rajka Cmrečnjaka, vino sastavljeno je od Pušipela, Graševine, Zelenog silvanca i Rajnskog rizlinga.


Napisao: Tomislav Radić

 

Rajko Cmrečnjak danas ima od litrenih vina za gemišt do najboljih svjetskih vina. U početku, kada je naslijedio vinograd od oca Stjepana, imao je samo Graševinu i Šipon (slovenski naziv za Pušipel, odnosno Moslavac).

Početkom devedesetih poljoprivredno na gospodarstvu Cmerčnjak bavili su se i drugim različitim poslovima, od svinjogojstva, stočarstva, ratarstva i kombajniranja. Nakon završene Srednje poljoprivredne škole Rajko Cmerčnjak je na dva ha vinograda već mogao zaraditi na proizvodnji vina i grožđa, no u to vrijeme trebalo je surađivati s tadašnjom poljoprivrednom zadrugom u Štrigovi. Nakon uspostavljanja Republike Hrvatske krenulo se u ozbiljniju proizvodnju vina. Zemljopisna zaštita bila je prvi preduvjet za jači iskorak na tržište s vlastitom etiketom. Za vinariju Cmerčnjak bitna je 1992.godina kada je počeo nastupati na mjesnim izložbama, a prvi puta je nastupio na državnoj na izložbi "Vino u Hrvata" 1994. godine. Sa svakim nastupom slijedile su i medalje za: Muškat žuti 93.- srebrno odličje, Graševina 92. – zlatno odličje, Graševina 93. – veliko zlatno odličje, Rajnski rizling 93. – veliko zlatno odličje čime mu je bio otvoren put na zagrebačko tržište.

Povečava proizvodnju grožđa i vina, a 1995. godine uvodi kontrolirano vrenje u podrumu i nabavlja pneumatsku prešu, kvalitetnu runjaču, muljaču i crpke koje ne oštećuju peteljku. Godinu kasnije uvodi kontroliranu fermentaciju vina, a sljedeće, odlične vinarske godine, proizvodi predikatna i prvo ledeno vino.

Godine 1999. zasađuje još dva hektara Pinota sivog i Silvanaca zelenog. Sljedeću pamti po iznimno visokim temperaturama i berbom Muškata već žutog potkraj kolovoza. To je prva godina u kojoj je primjećena klimatska promjena u Međimurju i to u dobrom smislu. Već 2001. sadi četiri hektara Sauvignona i Rizvanaca. Proširenje podruma i uvođenje nove automatske linije za punjenje te novi izgled etikete slijedi 2002. Godine, a 2004. godine proširuje nasade za još dva hektara.

U vinskoj kušaonici Rajka Cmerčnjaka 2008. godine otvorena je prva butelja Pušipela, županijske marke vina. Tada je 15 međimurskih vinara izašlo sa zajedničkom etiketom, a iste godine na svjetskom ocjenjivanju Wine Challenge u Londonu, Cmerčnjak osvaja dvije brončane medalje za Silvanac zeleni i Pinot sivi.

Prva pjenušava vina, proizvedena klasičnom metodom od sorte Pušipel rose i od Pinota, predstavlja 2010., a 2012. godinen bila je berba graševine na -12° C i dobiveno je ledeno vino koje će kasnije pokupiti mnoga pobjednička odličja.

Podrum je 2013. opremnljen novim strojevima godine novcem iz europskog fonda IPARD, a sljedeće godine kupuje posjed „Mađerkin breg” koji je najkvalitetniji vinogradarski položaj u Međimurju. Dio je zasađen vinogradima, a sadnja na preostalih 5 ha je u tijeku.

Srebrnu nagradu na Decanteru za Sauvignon 2015. dobio je 2016. godine.

Nakon 25 godina Cmerčnjaci Rajko i supruga Marta, kćerka Petra i sin Marko te zet Danijel imaju kušaonicu koja može primiti grupe turista i podrum od 1000 m².

Cmerčnjaci danas imaju 22 ha vinograda u rodu i isto toliko u najmu te 12 etiketa različitih vina. Vina su do sada dobila 250 priznanja, od bronce, srebra, zlata i šampionskih titula.

Cmerčnjaci su primjer kako treba poslovati. U 25 godina nisu se žurili. Postupno su osluškujući tržište povećavali nasade, radili na kakvoći proizvoda i tehnološki poboljšavali podrum. Tako su danas njihovi vinograd i podrum nezaobilazna točka na međimurskoj vinskoj cesti, a na zagrebačkom tržištu su njihova vina sve prisutnija.

  isprintaj članak