Mjesec na dan rođenja utječe na naše osobine
Ukoliko ste rpđeni u vrijeme punog Mjeseca potpuno ste drugačiji od osoba rođenih u doba polumjeseca. ...
Bosch započinje sezonu grijanja novim rap videozapisom
IFA 2019.: sezona počinje uz pametni i povezani sustav grijanja EasyControl ...
Mirovinu prima već 68 godina!
Više od 500 građana Srbije prima mirovinu duže od pola stoljeća! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vinari i vinarstvo
Od Urbanskog bisera do Decantera
Objavljeno: 31.01.2018. 10:29  
Dolac subotom posjećuju dečki ali i da popiju koji "gemištek s prijatelima" i kupe mrkvicu...
Dolac subotom posjećuju dečki ali i da popiju koji
  • Dolac subotom posjećuju dečki ali i da popiju koji

Marko Cmrečnjak, Dolac u podne (snimili: M. Čolić i T. Radić)


Dolac je najveća i najposjećenija zagrebačka tržnica. Na njoj ne kupuju samo domaćice nego i dečki koji "pijeju stoječki, a neki od njih i sjedečki". Najviše ih je subotom, ali dolaze i u ostale dane da kupe mrkvicu i rajčicu, ali i da popiju koji "gemištek s prijatelima". A na Dolcu je petnaestak mjesta u kojima se to može. U "Simpi", "Kumici", "Suncu", "Kimu", Diani" i još nekim na Dolcu toče Urbanski biser Rajka Cmrečnjaka, vino sastavljeno je od Pušipela, Graševine, Zelenog silvanca i Rajnskog rizlinga.


Napisao: Tomislav Radić

 

Rajko Cmrečnjak danas ima od litrenih vina za gemišt do najboljih svjetskih vina. U početku, kada je naslijedio vinograd od oca Stjepana, imao je samo Graševinu i Šipon (slovenski naziv za Pušipel, odnosno Moslavac).

Početkom devedesetih poljoprivredno na gospodarstvu Cmerčnjak bavili su se i drugim različitim poslovima, od svinjogojstva, stočarstva, ratarstva i kombajniranja. Nakon završene Srednje poljoprivredne škole Rajko Cmerčnjak je na dva ha vinograda već mogao zaraditi na proizvodnji vina i grožđa, no u to vrijeme trebalo je surađivati s tadašnjom poljoprivrednom zadrugom u Štrigovi. Nakon uspostavljanja Republike Hrvatske krenulo se u ozbiljniju proizvodnju vina. Zemljopisna zaštita bila je prvi preduvjet za jači iskorak na tržište s vlastitom etiketom. Za vinariju Cmerčnjak bitna je 1992.godina kada je počeo nastupati na mjesnim izložbama, a prvi puta je nastupio na državnoj na izložbi "Vino u Hrvata" 1994. godine. Sa svakim nastupom slijedile su i medalje za: Muškat žuti 93.- srebrno odličje, Graševina 92. – zlatno odličje, Graševina 93. – veliko zlatno odličje, Rajnski rizling 93. – veliko zlatno odličje čime mu je bio otvoren put na zagrebačko tržište.

Povečava proizvodnju grožđa i vina, a 1995. godine uvodi kontrolirano vrenje u podrumu i nabavlja pneumatsku prešu, kvalitetnu runjaču, muljaču i crpke koje ne oštećuju peteljku. Godinu kasnije uvodi kontroliranu fermentaciju vina, a sljedeće, odlične vinarske godine, proizvodi predikatna i prvo ledeno vino.

Godine 1999. zasađuje još dva hektara Pinota sivog i Silvanaca zelenog. Sljedeću pamti po iznimno visokim temperaturama i berbom Muškata već žutog potkraj kolovoza. To je prva godina u kojoj je primjećena klimatska promjena u Međimurju i to u dobrom smislu. Već 2001. sadi četiri hektara Sauvignona i Rizvanaca. Proširenje podruma i uvođenje nove automatske linije za punjenje te novi izgled etikete slijedi 2002. Godine, a 2004. godine proširuje nasade za još dva hektara.

U vinskoj kušaonici Rajka Cmerčnjaka 2008. godine otvorena je prva butelja Pušipela, županijske marke vina. Tada je 15 međimurskih vinara izašlo sa zajedničkom etiketom, a iste godine na svjetskom ocjenjivanju Wine Challenge u Londonu, Cmerčnjak osvaja dvije brončane medalje za Silvanac zeleni i Pinot sivi.

Prva pjenušava vina, proizvedena klasičnom metodom od sorte Pušipel rose i od Pinota, predstavlja 2010., a 2012. godinen bila je berba graševine na -12° C i dobiveno je ledeno vino koje će kasnije pokupiti mnoga pobjednička odličja.

Podrum je 2013. opremnljen novim strojevima godine novcem iz europskog fonda IPARD, a sljedeće godine kupuje posjed „Mađerkin breg” koji je najkvalitetniji vinogradarski položaj u Međimurju. Dio je zasađen vinogradima, a sadnja na preostalih 5 ha je u tijeku.

Srebrnu nagradu na Decanteru za Sauvignon 2015. dobio je 2016. godine.

Nakon 25 godina Cmerčnjaci Rajko i supruga Marta, kćerka Petra i sin Marko te zet Danijel imaju kušaonicu koja može primiti grupe turista i podrum od 1000 m².

Cmerčnjaci danas imaju 22 ha vinograda u rodu i isto toliko u najmu te 12 etiketa različitih vina. Vina su do sada dobila 250 priznanja, od bronce, srebra, zlata i šampionskih titula.

Cmerčnjaci su primjer kako treba poslovati. U 25 godina nisu se žurili. Postupno su osluškujući tržište povećavali nasade, radili na kakvoći proizvoda i tehnološki poboljšavali podrum. Tako su danas njihovi vinograd i podrum nezaobilazna točka na međimurskoj vinskoj cesti, a na zagrebačkom tržištu su njihova vina sve prisutnija.

  isprintaj članak