Helsinški bijenale 2021., „Isto more“ od 12. lipnja do 26. rujna 2021. godine
Helsinški bijenale 2021., „Isto more“, održat će se na helsinškom otoku Vallisaari, od 12. lipnja do 26. rujna 2021. ...
Veseli balkoni
Dolaskom toplijih dana, kada prođu svi strahovi od ranojutarnjih mrazeva, počinjemo razmišljati o cvjetnim ukrasima na našim balkonima ili prozorskim daskama. ...
Tajanstveno došao i – otišao
Zbog sumnjivih okolnosti zadržali su ga u hotelskoj sobi sa čuvarom. Iz nje je tajanstveno nestao zajedno s dokumentima. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Kiselo mlijeko je fermentirani mliječni proizvod
Objavljeno: 13.02.2021. 08:03  
Domaće kiselo mlijeko
Domaće kiselo mlijeko

Hrvatska, Slovenija i druge sjeverne zemlje proizvode slično kiselo mlijeko, a u Srbiji, Bosni, Makedoniji i Crnoj Gori, Bugarskoj, Turskoj, na Bliskom Istoku i drugim toplim mjestima domaće kiselo mlijeko proizvode drugačije nego kod nas.

Koristite sirovo mlijeko za pripremu kiselog mlijeka, po mogućnosti nehomogeniziranog i iz mljekomata. A još ako poznate uzgajivača krava…  Time ćete uživati u izvornom okusu kiselog mlijeka bez pojačivača okusa, bez šećera i drugih dodataka.

 

Priprema

Na dno, po mogućnosti glinene, posude stavite malu žličicu kiselog mlijeka na oko 200 ml mlijeka. Ako radite kiselo mlijeko u većim staklenkama, dodajte još jednu ili dvije žličice. Bolje više negoli premalo.

Zatim u čaše ulijte domaće mlijeko i miješajte žlicom. Zagrijte pećnicu na 50° C, stavite u nju staklenke i isključite je. Ostavite ih u pećnici preko noći ili. najmanje 10 sati.

Ujutro će vas razveseliti pogled na skrućeno mlijeko, a na vrhu će se skupiti vrhnje. Dovoljno je zatvoriti staklenke poklopcem i spremiti ih na hladno mjesto. Kiselo mlijeko će trajati nekoliko dana.

 

Odmah do ukusnog obroka

U kiselo mlijeko možete dodati sezonsko voće, poput borovnica ili malina, kako biste u trenu osigurali ukusan i zdrav obrok pun hranjivih sastojaka. Također ga možete obogatiti bućinim ili suncokretovim sjemenkama. 

  isprintaj članak