Koronavirus smanjio zagađenje zraka u Europi i svijetu
Objavljene karte prikazuju promjene u količini dušičnog dioksida (NO2) - zagađivača koji uglavnom nastaje od upotrebe fosilnih goriva. ...
Stjuardese se najviše bolje požara u avionu
Čak 44,5 % kabinskog osoblja vidjelo putnike kako pokušavaju obaviti spolni odnos u zahodu zrakoplova, a od njih je dva i pol posto dobilo ponudu da se pridruže ...
Filmske poslastice iz Beča
Kada vi ne možete u Beč, tada Beč dolazi k vama! Donosimo vam pregled najboljih filmova snimljenih u njemu. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Kada odete na pivo u vjenčanici
Objavljeno: 20.06.2019. 10:02  
Dominikanska Republika - Karipski raj po mnogočemu jedinstven u svijetu
Dominikanska Republika - Karipski raj po mnogočemu jedinstven u svijetu
  • Dominikanska Republika - Karipski raj po mnogočemu jedinstven u svijetu
  • Dominikanska Republika - Karipski raj po mnogočemu jedinstven u svijetu
  • Dominikanska Republika - Karipski raj po mnogočemu jedinstven u svijetu
  • Dominikanska Republika - Karipski raj po mnogočemu jedinstven u svijetu
  • Dominikanska Republika - Karipski raj po mnogočemu jedinstven u svijetu
  • Dominikanska Republika - Karipski raj po mnogočemu jedinstven u svijetu
  • Dominikanska Republika - Karipski raj po mnogočemu jedinstven u svijetu
  • Dominikanska Republika - Karipski raj po mnogočemu jedinstven u svijetu
  • Dominikanska Republika - Karipski raj po mnogočemu jedinstven u svijetu
  • Dominikanska Republika - Karipski raj po mnogočemu jedinstven u svijetu

Na slikama: plaža u Boca Chica, Santo Domingo, prva katedrala u Americi, vole Dominikanci i odojak, jedina žičara na Karibima, živost na plažama, raj za surfere, kuće oslikane grafitima, otpad se reciklira, djeca uvijek najviše uživaju

 

Dominikanska Republika je država u Karipskom moru koja obuhvaća dvije trećine istočnog i središnjeg dijela otoka Hispaniola i graniči s Haitijem na zapadu tako da, ako planirate posjetiti Dominikanu razmislite o tome da dva dana odvojite za posjetu Haitiu u susjedstvu. Mi smo to na žalost tu mogućnost previdjeli, a postoji zrakoplovna veza i let koji traje svega tridesetak minuta.

 

Napisala i snimila: Spomenka Saraga


Otok je otkrio Kristofor Kolumbo (Cristóbal Colón) davne 1492. godine, a na koji je doplovio na svom poznatom admiralskom brodu Santa Maria, dugačakom oko 22 m, s tri jarbola i 40 članova posade, a čija se replika nalazi u MAR Muzeju kojeg će uskoro otvoriti, a mi smo ga imali priliku posjetiti prije službenog otvorenja.

O povijesnim previranjima i kolonijalnim zahvatima Francuza i Španjolaca nećemo sada pričati, radije ćemo o toj lijepoj državi danas.

 

Dolar, euro, peso – nebitno

Dominikanska Republika ima gotovo 10 milijuna stanovnika, od kojih oko četiri milijuna živi u glavnom gradu Santo Domingo. Službeni jezik je španjolski, ali se pomalo služe i engleskim.

Novac je dominikanski peso. No ne brinite se oko plaćanja, svejedno je plaćate li u dolarima, eurima ili pesosima…Čisto radi osjećaja, promijenite nešto novaca i plaćajte manje iznose pesosima, jer će vam ionako vraćati peso ukoliko platite većim novčanicama dolara.

 

Najpovoljniji je let iz Venecije

Istražujući ponude letova, put od Hrvatske do Dominikanske Republike najpovoljniji je iz Venecije preko Madrida do Santo Dominga i zrakoplovnu kartu može se kupiti za približno 600 eura, ponekad i za manje novca. Za prijevoz do Venecije, ukoliko se javite na vrijeme, najbolja je koristiti GoOpti po cijeniod 45 eura po smjer čime zrakoplovna karta stoji ukupno od 700 eura na više, ovisno o nadnevcima polaska. Cijene zrakoplovnih karata za letove iz Zagreba ili obližnjih zračnih luka bile su preko 1000 eura.

Naravno, najednostavnije se uputiti preko neke putničke agencije koje jamče sve: od prijevoza, hotela i all incusive ponude, pa je to anajbolji izbor ukoliko želite putovati opušteno i potrošiti manje novaca. Cijene takvih turističkih aranžmana se kreću od 1500 eura pa naviše.

 

U planinskim područjima temperatura dosiže ništicu

Sezona im traje svih 12 mjeseci, a klima je tropska s temperaturama koje se kreću od 25 do 40 stupnjeva. Vlaga je dosta velika kroz cijelu godinu, a kišna razdoblja protežu se od lipnja do studenog, kada se pojavljaju cikloni koji znaju biti vrlo snažni i nanose velike štete priobalnom području. U planinskim područjima temperature mogu biti i oko ništice, a tijekom mog boravka početkom svibnja, temperatura je bila predivnih 25 stupnjeva u planinskom dijelu i 33 u obalnom dijelu. More je bilo 28 stupnjeva. Nebojte se pljuskova i ne bježite s plaže – osim ako nije u pitanju jako nevrijeme. Obični pljuskovi traju dvadesetak minuta i nakon toga ponovo grane sunce.

Predivne plaže protežu se gotovo cijelim obalom otoka. Dok sjeverne obale oplakuje Atlantski ocean i boja pijeska na tim obalama je žute boje, južne dijelove zapljuskuje Karipsko more i te su plaže prekrivene bijelim pijeskom što moru daje onu posebnu smaragdnu boju. Na istoku je prolaz La Mona koji Dominikansku Republiku odvaja od Portorika. 

 

Nebojte se izaći iz hotela i šetati

Gospodarski razvoj temelji se na iskorištavanju prirodnih bogatstava: ležišta zlata, srebra, nikla i dr., te vrlo plodnog tla na kojem uzgajaju kavu, duhan, šećernu trsku, avokado, mango i još puno drugih stvari. U novije vrijeme tu je i turizam, u koji se puno ulaže, naročito u odmarališta koji turistima nude All inclusive usluge visoke kategorije.

Svako turističko naselje ima nekoliko restorana i disko klubova, koktel barova, pa čak i kazališne dvorane. Kao i sva takva hotelska naelja u svijetu, ograda vas dijeli od vanjskog svijeta, no ne bojte se izaći i prošetati uokolo. Domaće stanovništvo je vrlo susretljivo i uvijek nasmijano. Nutkat će vas suvenirima, masažama ili pletenjem pletenica, ponekad malo i previše, no ako im dva do tri puta ponovite kako niste zainteresirani ostavit će vas na miru. Ta vrsta trgovine ista je gotovo u cijelom svijetu. No, ako vas to smeta, ostanite u ogradama svoga hotela.

Posjetila sam i vodeni park koji podjednako oduševljava j djecu i odrasle, u kojem možete plivati s delfinima, morskim psima, uživati u raznim vrstama tropskih ptica koje vam sjedaju na glavu ili ramena ili jednostavno uživate na jednoj od plaža.

 

Stručnjaci za zabavu

Dominikanci su poznati majstori zabave. Od toga da vam dok ležite na plaži ponekad jedan, ali nerijetko i cijeli band dođe odsvirati nešto od domaćih pjesama merengue ili bachte, te vas uhvate za ples ili zapleše netko od domaćih. Nerijetko ćete vidjeti kako se netko usred restorana odluči na masažu, na nekoj od ležaljki s plaže, dok vi jedete i konobar vam pokuša staviti jelo na stol zaobilazeći ili preskačući preko njih – bez primjedbi i galame zašto su se smjestili baš na putu do stola. 

Nikako nemojte propustiti (unatoč All inclusiv aranžmanu) kušati škampe, jastoge i ostala domaća jela budući da su cijene povoljne, a kakvoća odlična. Jastoga veličine 600 grama (samo rep bez glave) platit ćete oko 15 do 20 dolara, što kod nas niti u ribarnici ne možete naći po toj cijeni. Škampe na žaru ili pohane u kokosu na umaku od manga prava su poslastica, koju ćete sigurno naručiti nekoliko puta tijekom boravka. Škampe kuhane u crnom pivu i poslužene u zelenoj paprici nisu nas bacile s nogu i ne bih ih preporučila. Uživala sam u istraživanju domaćih jela, ali kod jastoga opredijelila sam se uvijek samo za onu s roštilja i nisam pogriješila. 

 

Čaroban svijet koktela

Pravi kokteli su nezamislivi bez ruma, pića kojeg se u davnom 17. stoljeću prvi put počelo proizvoditi upravo na Karibima. Dominikanska Republika veliki je proizvođač i izvoznik ruma. Na tržištu Kariba i Španjolske uvjerljivi broj jedan je Brugal, robna marka iz Dominikanske Republike koji je svjetlost dana prvi put ugledao 1888. godine kada je Španjolac Andres Brugal Montaner iz Kube preselio u San Pedro i pokrenuo vlastitu proizvodnju ruma. U vlasništvu Brugala su tri destilerije, dvije u San Pedro de Macoris i jedna u Puerto Plati, a zajedno sa druga dva brenda iz Dominikanske republike, Barcelo and Bermudez, tvori poznate BBB rumove.

Posjetili smo tvornicu Brugala u Puerto Plati koja proizvodi 25 milijuna litara godišnje, a od toga 60% se popije na otoku, dok se 40% se izvozi, najvećim dijelom u Španjolsku i Italiju, te manje u druge države. Naravno da su nakon kušanja sve tri vrste ruma kupljene kao „suvenir" za doma. Bilo nam je i jasnije zašto su kokteli na njihovim plažama tako popularni i dobri.

Nismo propustili kušati i domaće alkoholno piće mamajuana koje se radi s više slatkih začina i kore drveta (mješavinu drveta i začina možete kupiti i kao suvenir pa pokušati to piće napraviti i od naše rakije).

Osim u dobrom rumu, možete se uživati i u odčičnim cigarama koje proizvode od domaćeg duhana. Kuba je susjedni otok, pa ne čudi da su cigare i ovdje dio ponude. Bilo je zanimljivo pogledati kako ih se radi i kakoje zapravo prava umjetnost saviti duhan na pravilan način i napraviti kvalitetnu cigaru. Vještim rukama s dugom praksom to nije teško. Naravno biti u tvornici cigara i ne zapaliti … svakako kušati nekoliko dimova neće vas oboriti s nogu niti ubiti, ali ćete imati zanimljivo iskustvo i dobru fotografiju za uspomenu.

 

Kao u Rio de Janeiru

U Puerto Plati svakako će vas oduševiti i Muzej Carnevala u kojem se mogu vidjeti glavni likovi šarene i vesele karnevalske povorke budući da je ovdje karneval velika tradicija.

Vrijedi posjetiti i utvrdu El Morro de San Felipe koja je služila za zaštitu grada Puerto Plata od gusara. Nalazi se na brežuljku u Puntilla Del Malecón, s pogledom na Atlantski ocean, a njezin položaj štitio je ulaz u gradsku luku. Gradnju utvrde započeo je kralj Felipe II. Španjolski 1564., a dovršio je 1577. godine Don Rengifo de Angulo, gradonačelnik utvrde.

Nezaobilazna je i vožnja žičarom, jedinom na Karibima, koja će vas odvesti na vrh planine Pico Isabella de Torres na kojoj se nalazi kip Krista, sličan onome u Rio de Janeiru. S vrha se pruža predivan pogled na cijelu dolinu i Puerta Platu. Na vrhu možete prošetati i po botaničkom vrtu s predivnim cvjetovima raznih vrsta.

 

Plavi kamen posebnog ezoteričnog zračenja

Posebno žene oduševljva ponuda predivnog nakita od jedinstvenog plavog kamena koji možete naći samo ovdje. Radi se o larimaru, izuzetno rijetkom mineralu koji je otkriven tek 1974. godine, na samo jednom nepristupačnom planinskom mjestu s pogledom na Karipsko more. Stanovnici otoka i njihovi preci odavno su znali za taj kamen. Još je 1916. godine u Dominikanskoj Republici, u pokrajini Barahona, zatraženo istraživanje i iskorištavanje rudnika s novo pronađenom, nepoznatom plavom stijenom, ali je odbijeno. Legenda kaže da su ljudi kamenje jednostavno prikupljali na plaži, ali jednog dana se nije mogao naći više niti jedan. Skupljači su otišli istražiti u planine i naišli su na stijene koje su bile izvor ovog plavog dragog kamena.

Otkriće je objavljeno tek 1974 godine. Kada je Miguel Mendez pronašao uz more prekrasno kamenje i na visini od 2000 metara nalazište ovog plavog kamena. Bio je boje Karipskog mora. Kristalu je dao naziv po svojoj kćeri Larissi i španjolskom izrazu za more – mar.

Moć ovog kamena je velika, kaže domaće stanovništvo. Utječe na rad štitnjače koja upravlja imunološkim sustavom. 

Ezoterična značenja Larimara su također posebna, kažu. Odličan je kamen za traženje srodne duše, iscjeljuje emotivne traume iz prošlih života i veza, također potiče umjetničko stvaralaštvo. On je vrsta protuotrova emotivnim ekstremima i pozitivno utiče na bipolarne poremećaje. Dakle, nikako ne propustite kupiti ovaj kamenčić. Nisam niti ja. Nakon dobrog pogađanja spustila sam cijenu s početnih 45 na 30, a onda na 12. Dakle ne plaćajte odmah, cjenkajte se.

 

Kako prepoznati krivotvoreni jantar

Uz to na otoku se može pronaći i vrsta jantara od kojeg se također izrađuje predivan nakit. Jantar iz Dominikanske Republike je stvrdnuta smola jedne izumrle vrste tropskog drveta širokih listova. Neke srodne vrste drveća još uvijek rastu na Karibima te u Srednjoj i Južnoj Americi. U tom dijelu svijeta naziva ih se algarroba. Međutim, vrsta drveta koja je najsrodnija drevnom "jantarskom drvetu” koje je raslo na području današnje Dominikanske Republike može se naći samo u istočnoj Africi. 

Premda se jantar može naći u svim dijelovima svijeta, na svega dvadesetak mjesta ima ga u dovoljnoj količini da se isplati obavljati iskopavanja. Danas ga se najviše kopa na Baltiku u istočnoj Evropi, u Dominikanskoj Republici i u nekim dijelovima Meksika. Mnoge suvenirnice prodaju umjetni jantar, tj. plastiku u kojoj se nalaze mali škorpioni i sl., no to su krivotvorine. Jedan kolekcionar je procjenio kako je do sada pronađeno svega 30 do 40 komada jantara sa škorpionom, 10 do 20 s gušterom i osam do devet sa žabom. Takvi su primjerci izuzetno dragocjeni. Jedan komad jantara, iskopan 1997. godine u Dominikanskoj Republici, ima u sebi malu žabu i vrijedi preko 54.000 eura.

Kako ćete prepoznati krivotvoreni jantar? Ppotopite ga u vodu i on mora plivati na površini. Sve krivotvorine i plastične mase potonu na dno.

Jednoj narukvici ipak nisam odoljela… No, ovaj puta cijena nije bila za velike pregovore. S početnih 120 spustila sam na 65 dolara. Niže nije išlo, ali jbez nje nisam htjela otići iz trgovine.

 

Prvi dvorac u Americi

Ne propustite u Santo Domingu prošetati Zonom Colonial i njegovom najstarijom, možda i najljepšom ulicom, Calle el Conde punom života i boja koja je ujedno omiljeno trgovačko područje turista. Restorani, barovi, trgovine s kavom, kakaom, cigarama i ostalim suvenirima otet će vam cijeli dan, no svakako ostavite sat-dva za šetnju i razgledanje katedrale Santa María la Menor koja je najstarija katedrala u Americi. Mnogi povjesničari vjeruju da je u njoj pokopan Kristofor Kolumbo, iako za to nema čvrstih dokaza. Navodno je kovčeg s kostima Kristofora Kolumba na ispitivanjima i utvrđivanju DNK u Sevilli. 

Značajna građevina u blizini je i dvorac Alcázar de Colón koju je sagradio Diego Colón, sin Kristofora Kolumba koji je bio guverner Hispaniole (to je i najstariji američki dvorac i kasnije sjedište španjolskog potkralja).

Ima Santo Domingo i svoj Chinatown, tako da ako imate vremena prošećite i tim dijelom, jer zapravo on presijeca Calle el Conde. 

Uz Nacionani muzej, kazalište i knjižnicu, tu je smješten i Nacionali filmski arhiv i vrlo moderno 4D kino u kojem smo pogledali film o povijesti Dominikanske Republike u 4D, što nam je bilo vrlo zanimljivo iskustvo. Naravno tu su i nacionalni Simfonijski orkestar, muzeji itd.

Na preporuku otišli smo i do stvarno posebnog restorana De Cave. Nalazi se u prirodnoj pećini, a kuhari su stvarno vrhunski majstori. Tijekom naše posjete bila je u tijeku svadba, pa smo uspjeli dobiti mjesto samo na jednoj od vanjskih terasa. Za večeru potrebno je rezervirati mjesto.

 

Eksplozija boja na bijeloj plaži

Ono što je me osobno najviše oduševilo i gdje sam osjetila pravu Dominikanu je Boca Chica, gradić tridesetak kilometara udaljen od Santo Dominga s jednom od najljepših plaža s bijelim pijeskom na otoku a koja će vas oduševiti eksplozijom boja i slikovitošću, palmama koje rade sjenu u koju ćete se pokušati sakriti od sunca koje će vašoj koži dati lijepu boju čak i u hladovini. 

 

Pivo u vjenčanici

Uživali smo u gastronomskoj ponudi, od specijaliteta Yaniqueques koji još zovu Johnny Cake – vrsta lepinje pržene u dubokom ulju rađena od brašna, kvasca, soli i vode (nešto slično kao i kod nas samo je hrskavo i puno tanje), koje domaćini nose po plaži; zatim frigane ribe (malo previše prepečene za naš ukus); u tropskom voću koje nikako ne propustite kušati jer tu svježinu zrelog voća kod nas nikad ne možete naći. Cijene voća su dosta visoke, čak veće nego kod nas bez obzira što raste na otoku.

Oduševile su nas i večere u mjesnim gostionicama s odličnom ponudom svježe ribe, dobrih koktela i hladnog piva – ili kako ga domaći zovu „pivo u vjenčanici" što bi u prijevodu značilo pivo ohlađeno tako da je boca s vanjske strane bijelo ledena. Restorani rade do 22 sata, tako da s plaže ravno u restoran, ili ćete ostati gladni.

 

Noćni život i nije potreban

Ne preporuča se šetnja noću, no da i hoćete uglavnom se ništa i ne događa. Jednu večer smo željeli otići do susjednog bara, ali čim se smračilo bio je zatvoren. Iza 22 sata gotovo je sve zatvoreno, dakle noćni život i nije tako uzbudljiv… No, nakon svih zbivanja danju, poslastica, koktela i hladnog piva, velika je vjerojatnost da ćete zaspati čim vam glava dotakne jastuk. Barem je tako bilo sa mnom. Par minuta surfanja po Facebooku, postavljanje nekoliko fotografija i već sam bila u dubokom snu. Tišina koja vas okružuje je čarobna, a može vas probuditi samo vlastito hrkanje.

 

Nasmiješeno lice i vesele okice 

Mogla bih sjediti na plaži danima i gledati ljude koji prolaze, djecu koja uživaju u kupanju ili kopanju pijeska, prodavačima koji voze kolica puna tropskog voća ili prodavaču napuhanih luftića.

Popularno je i ronjenje tako da se na svakom koraku nalaze ronilački klubovi i Europljani koji uživaju u tropima dok je u njihovim zemljama temperatura oko 10 stupnjeva. Tu naravno prednjače mlađi umirovljenici koji ovdje provedu i nekoliko mjeseci. No kako sam imala na raspolaganju puno kraće vrijeme, samo 10 dana, vrijeme sam usmjerila na odmor i lagano istraživanje okolice.

Ponudu maserki teško je odbiti. Nakon što ih nekoliko odbijete, ipak ćete na kraju popustiti i neće vam biti žao utrošenih 20 dolara.

Ja nisam odbila niti ponudu maserke koja je ujedno i frizerka koja plete pletenice. Dobijete katalog, izaberete koji stil želite, provjere kakvoću kose i posao kreće. Traje ovisno o modelu i dužini kose od 15 minuta do sata. Niti to nećete požaliti jer ćete sve dane imati lijepu i urednu kosu, a vjetar koji ovdje stalno pomalo puše neće vam više bacati kosu na sve strane… Frizura ostaje postojana, a fotografije za uspomenu bivaju upravo kako i trebaju biti – nasmiješeno lice i vesele okice, a ne lice prekriveno kosom.

Pletenice sam zadržala do kraja puta i nekoliko dana po povratku kući. Priznajem bilo mi se teško rastati od njih jer su me i dalje podsjećale na lijepe trenutke u jednoj lijepoj zemlji u kojoj mi je svaka sekunda boravka bila predivna.

 

Hvala Fijetu Amerika na pozivu i Ministarstvu turizma Dominikanske Republike na gostoprimstvu, ali hvala i svim divnim ljudima koji su mi svojim osmjesima uljepšali boravak i dali želju za ponovnom posjetom ovoj divnoj državi. 

  isprintaj članak