Dubrovački hotel Kazbek prvi je hrvatski hotel koji se priključio svjetskoj cage-free inicijativi
Najveća politička kampanja za životinje iskorištavane u industriji hrane - europska građanska inicijativa Okončajmo doba kaveza čiji je krajnji cilj zabrana kav ...
Znanstvenici upozoravaju na ozbiljne zdravstvene posljedice zbog klimatskih promjena
Kako toplinski valovi postaju sve češći, teži i duži, očekujemo još bolesti povezanih s toplinom i smrti, posebno među djecom, starijim osobama, osobama s kroni ...
Braća hrvatskog zmaja
Još su stari Latini govorili kako narod koji ne poznaje svoju prošlost nema ni svoju budućnost. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Repetitor / Diskodelija peti i Šahtofonija Rumorista / Ippio Paya šesti kolovoza u Primoštenu
Objavljeno: 18.07.2017. 08:23  
DORF i SuperUho objavljuju zajednički glazbeni program u Primoštenu
DORF i SuperUho objavljuju zajednički glazbeni program u Primoštenu

Šahtofonija Rumorista


Kao što je već poznato, prošle godine započeta suradnja između SuperUha i vinkovačkog festivala glazbenog dokumentarnog filma DORF ove će godine biti okrunjena petodnevnim zajedničkim programom. Prva dva dana, 5. i 6. kolovoza, pripast će glavnom programu DORF-a u sklopu kojeg će osim niza sjajnih filmova, koji će se prikazivati na Iskonovoj festivalskoj plaži, biti organiziran i bogat glazbeni program koji će ujedno poslužiti i kao odličan uvod u ono što nas očekuje na glavnom programu SuperUha od 7. do 9. kolovoza.

 

5. kolovoz će tako proteći u zvuku glasnih gitara beogradskih garage/post-punk/noise rock genijalaca Repetitora i fenomenalnih šibenskih post punkera Diskodelija. Ova su se dva benda već srela na prvom SuperUhu kad je Diskodelija promovirala svoj album prvijenac, te na ruševinama nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura iznimno uvjerljivo predstavila svoj mračni zvuk koji bi bez problema mogao poslužiti kao soundtrack filma o nekad uspješnom industrijskom gradu koji je s kolapsom industrije ušao u dvadesetgodišnje razdoblje apatije i besperspektivnosti. U njihovom slučaju u pitanju je bila proživljena stvarnost, a ne film.

 

S druge strane Repetitor su nastupili nakon zvijezda festivala The Nationala, a članovi i prateća ekipa ove megapopularne grupe ostali su do kraja nastupa u nevjerici gledajući i slušajući ono što dopire s pozornice. Bilo je jasno da je ova beogradska trojka predodređena za velike stvari pa stoga niti ne čudi da danas bez problema pune najveće klubove u svim bivšim republikama nekadašnje Jugoslavije. Ono što pak dodatno fascinira je da je gotovo 30 godina nakon pojave noise rocka na ovim prostorima, kad su glavni protagonisti tadašnje jake scene u najboljem slučaju punili klubove za 300 ljudi, grupa kod koje su upravo bučne gitare u prvom planu postaje jednim od najpopularnijih rock bendova regije.

 

Spomenuti noise rock obilježit će i 6. kolovoza kad će se autorskom dvojcu Damiru Bartolu Indošu i Tanji Vrvilo pridružiti saksofonist Damir Prica Kafka, multimedijalni umjetnik Ivan Marušić Klif, te tri od četiri člana kultne grupe SexA, koja glasi za pionire noise rocka na ovim prostorima: Ivan Bilosnić Bic, Ratko Danilović i Nino Prišuta.

Šahtofonija Rumorista naziv je projekta čiju osnovu čini šahtofon, instrument koji je Indoš kreirao prije 5 godina i od tad ga posvećeno istražuje, unaprjeđuje i koristi. Dok su dosadašnji šahtofonski projekti bili kazališni, intermedijalni, izložbeni i radionički, u ovom ga se projektu tretira u prvom redu kao instrument koji u spoju s gitarom, basom, bubnjevima i saksofonom povezuje, s obzirom na prirodu šahtofona, očekivani zvuk industriala s elementima free jazza, post rocka te noisea, ne zaobilazeći ni ovaj puta postulate, odnosno manifest i poetiku talijanskih futurista s početka prošlog stoljeća. Valja naglasiti i da je film "Kako smo ušli u Europu: slučaj SexA" 2013. na DORF-u proglašen najboljim filmom u regionalnoj selekciji, pa će posjetitelji festivala u popratnom programu moći vidjeti film, ali i ljude koji su poslužili kao inspiracija za njega.

Ippio Payo je samostalan projekt glazbenika i skladatelja iz Tisnog Josipa Pavlova, koji je 90-tih bio član bendova Bića sa slika, Blue 1000 i Kritična masa na kotačima. U međuvremenu je odselio u München, pa njegova biografija danas obuhvaća i sastave/projekte: Majmoon, Das Weisse Pferd, The Grexits, Zwinkelman i najnoviji Ippio Payo. Usporedno se bavi i skladanjem za kazalište i film. “All Depends On Nature“ (Sve zavisi od prirode) je Josipovo prvo samostalno izdanje. Album je snimljen tijekom zime 2016. godine u Westend Studiju u Münchenu. Isključivo istrumentalne skladbe, kojima su očito kumovali post rock velikani Slint i Tortoise, kombiniraju kakofoniju zvuka žičanih instrumenata s poliritmijom. Hipnotične i narativne, komentar vremena i sugestija mjesta u kome su nastale i u kome se izvode.

 

Trenutna cijena festivalskih ulaznica je 290 kuna i vrijedi do 7.8. Do istog će se datuma moći kupiti i kamperske ulaznice po cijeni od 150 kuna. Dakle, komplet koji omogućava posjet svim zbivanjima u sklopu SuperUho i DORF festivala te petodnevno kampiranje na prekrasnoj kamp lokaciji u ovom paketu koštaju 440 kuna.

 

Ulaznice je moguće kupiti i putem internet servisa Dirty Old Shopa i Rockmarka

 

  isprintaj članak