Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Danas možete "obilaziti" kip sluge Niankhpepyja
Objavljeno: 10.04.2020. 21:39  
Doživite virtualne obilaske egipatskog muzeja s 20 jedinstvenih nalaza
Doživite virtualne obilaske egipatskog muzeja s 20 jedinstvenih nalaza

Doživite virtualne obilaske egipatskog muzeja s 20 jedinstvenih nalaza na Instagram adresi: 

https://www.instagram.com/p/B-wvqFon8bA/

 

Ministarstvo turizma i starina Egipta objavilo je drugu u nizu virtualnih i vođenih video obilaska širokog spektra muzeja i arheoloških nalazišta širom Egipta. Zahvaljujući njemu krenut ćete na drugu vrstu putovanja kroz egipatsku civilizaciju u poznatom Egipatskom muzeju. Muzej će prikazati 20 nalaza koji će prepričati priču iza svakog od njih.

 

Danas možete "obilaziti" kip sluge Niankhpepyja, obojeni drveni kip otkriven u grobu službenika Niankhpepyja, imenovanog za "nadzornika Gornjeg Egipta" za vrijeme vladavine šeste dinastije kralja Pepija I.

Ta figura s dvije košare pronađena je u gradu Meir, u blizini al-Qusiya, a sada je smještena u Egipatskom muzeju u Kairu.

Dvije košare ukrašene su raznobojnom mrežom kvadrata. Košarica na leđima figure u međuvremenu je omotana širokim trakom s leopardovim tiskom. Pažljiviji pogled otkriva da vrećica ima dvije koničaste noge na dnu, što omogućava da je se podigne kad se postavi na zemlju.

  isprintaj članak